Preview: US Open letos jednoznačné favority nemá

30. 8. 2010, 03:00
Previews 24
V New Yorku startuje US Open, které letos nemá své jasné favority. Mezi muži si to o titul rozdají zřejmě Nadal, Federer, Murray, Berdych a Roddick. Soutěž tenistek bude ochuzena o účast zraněné Sereny Williamsové, čehož budou chtít využít především obhájkyně titulu Clijstersová, světová dvojka Wozniacká či Ruska Šarapovová.
US Open - kurt Arthura Ashe

Španělský tenista Rafael Nadal si dělá zálusk na titul z US Open. Vavřín z posledního grandslamu sezony světové jedničce ve sbírce chybí a letos má podle sebe i odborníků velkou šanci v New Yorku konečně uspět.

Nadal ovšem nebude mít cestu za zkompletováním kariérního grandslamu snadnou. Především se musí obávat svého tradičního rivala Rogera Federera, který už ve Flushing Meadows pětkrát vyhrál a loni prohrál až ve finále. K favoritům patří rovněž domácí Andy Roddick, Brit Andy Murray nebo Srb Novak Djokovič.

Fakta:
US OPEN (USA - New York)
Flushing Meadows
Grandslam
30. 08. - 12. 09. 2009
povrch: tv. povrch
draw: 128 hráčů / 128 hráček
oficiální webová stránka
single draw men
single draw women

A po letech opět i český tenista. Tomáš Berdych prožívá životní sezonu a po semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu se sním musí počítat. "Nebudu přemýšlet nad tím, že dám semifinále, půjdu kolo po kole," řekl Berdych, kterého za možného šampiona považují třeba Švéd Björn Borg nebo Australan Daren Cahill.

Hlavní pozornost se ovšem upíná na Nadala. "Já bych vsadil na něj," řekl bývalý německý tenista Michael Stich a letošního vítěze Roland Garros a Wimbledonu tipovali i Francouz Henri Leconte a John McEnroe. "Tenhle chlapec je zvíře, a pokud vydrží fyzicky a psychicky ve formě, tak bezpochyby může vyhrát," řekl Američan.

Na rozdíl od loňska je Nadal bez zdravotních komplikací a US Open považuje za svůj velký cíl. "Určitě bude titul z New Yorku jeden z mých úkolů do konce kariéry," řekl Nadal po Wimbledonu. “Mám za sebou dobré léto, pravděpodobně nejlepší v kariéře, bez fyzických problémů, takže se na turnaj těším," řekl Nadal.

Poslední vítězové:
2009 ... Juan Martin Del Potro (Arg.)
2008 ... Roger Federer (Švýc.)
2007 ... Roger Federer (Švýc.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Roger Federer (Švýc.)
2003 ... Andy Roddick (USA)
2002 ... Pete Sampras (USA)
2001 ... Lleton Hewitt (Austr.)
2000 ... Marat Safin (Rus.)
1999 ... Andre Agassi (USA)

Beton na US Open ovšem Nadalovi dosud nesvědčil, nejdále se dostal dvakrát do semifinále. "Povrch je tam rychlejší než ve Wimbledonu, což je na Nadala příliš, a proto si myslím, že nemá šanci uspět," mínil Chorvat Goran Ivaniševič.

Sám Nadal na sebe nechce dělat velký tlak. "Doufám, že budu mít ještě dost šancí tady hrát dobře a vyhrát. Nechci, aby se ze snahy vyhrát US Open stala posedlost," řekl Nadal novinářům.

Po titulu v Cincinnati si opět věří Federer. Vírtěz Australian Open miluje New York, centrkurt Arthur Ashe a má obrovskou podporu místních fanoušků. "Cítím se tam skutečně výborně a proto věřím, že se mi opět bude dařit," doufal Federer.

V turnaji chybí obhájce titulu Juan Martin del Potro, Argentinec se nestihl dát zdravotně do pořádku.

Poslední vítězky:
2009 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Světlana Kuzněcovová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Venus Williamsová (USA)
2000 ... Venus Williamsová (USA)
1999 ... Serena Williamsová (USA)

Mezi ženami jedničkou Wozniacká
A nepřijede ani ženská světová jednička Serena Williamsová, která si v restauraci pořezala nohu a po operaci se rovněž včas neuzdravila.

Nejvýše nasazenou je tak poprvé na grandslamovém turnaji světová dvojka a loňská finalistka Caroline Wozniacká. "Chci si to užít," řekla usměvavá dvacetiletá hráčka, která může ve čtvrtfinále narazit na Rusku Marii Šarapovovou.

Belgičanka Kim Clijstersová se pokusí obhájit loňský šokující triumf, který získala jen pár týdnů po svém návratu k tenisu. Letos už je jako druhá nasazená jednou z favoritek. "Vím, že dokážu porazit jakoukoli soupeřku, a o to se budu snažit," řekla matka dcery Jady, která na US Open triumfovala rovněž před pěti lety.

Těžko se dá odhadnout, jak se bude dařit českých tenistkám. Semifinalistce Wimbledonu Petře Kvitové, která je v New Yorku sedmadvacátou nasazenou, se od Londýna nedaří. Mezi nasazenými je rovněž česká jednička Lucie Šafářová, která loni i předloni skončila na US Open v 1. kole a nejdále došla do třetího kola.

Ve Flushing Meadows si zahrají také Klára Zakopalová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká, Sandra Záhlavová a Renata Voráčová.

Mezi muži jsou mimo Berdycha ve hře také Radek Štěpánek, Jan Hájek a poprvé na grandslamu Lukáš Rosol a Dušan Lojda.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
dorons
nadal je favorit? A coho? Najsvalnatejsie ruky? Lebo v tenise dojde maximalne do qf. Davydenko a soderling to same. Vyhra to roger vo finale asi s murray.
Reagovat
smazaný uživatel
nejvetsi favorit je nadal,a podle me tuto roli naplni,nejvetsi favoryte 1 nadal,2 federer,3 berdych,4 djoker,5 davydenko,pak rodyck,soderlink
Reagovat
smazaný uživatel
Davyděnko a Soderlink jsou úplně bez formy. Podle mě dál než do čtvrtfinále určitě nedojdou...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím jsi,že Čeští hráči nemají zase takový špatný los.Tomáš Berdych si myslím,že si s Liodrou.Teď když si o trochu zvedl Rado Štěpánek si myslím,že má taky velké šance.Hájek,Lojda a Rosol si myslím,že vyletí v prvním kole,ale přeju jim aby postoupili.Tipuji:
Tomáš Berdych:FINÁLE
Radek Štěpánek:3.KOLO
Jan Hájek:1.KOLO
Lukáš Rosol:1.KOLO
Dušan Lojda:1.KOLO
Reagovat
smazaný uživatel
Proč si myslíš, že Hájek nepřejde přes Fishe? To by bylo jednoznačně jedno z největších překvapení prvního kola...
Reagovat
smazaný uživatel
mas pravdu... bylo by to prekvapeni kdyby hajek pres neho postoupil ale zazraky se deji
Reagovat
smazaný uživatel
mas pravdu... bylo by to prekvapeni kdyby hajek pres neho postoupil ale zazraky se deji
Reagovat
smazaný uživatel
tak mu rozbiju hubu a když nepostoupí ani v Bělehradě, tak mu vojedu i Lucku a z něho udělám krypla!!
Reagovat
smazaný uživatel
Blbečku blbečkovatej!!!
Reagovat
smazaný uživatel
"KrYpla" tu svým przněním češtiny děláš pouze sám ze sebe...
Reagovat
smazaný uživatel
Dáne si ji do trojky.:))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Napsání tohoto komentu ukazuje na určité problémy, které by jsi měl řešit u psychologa. Poptej se okolí nebo si ho vygoogluj. Přeji úspěch při hledání.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si u holek nemyslím, že by mezi favoritky patřila Šarapka - hekna, spíš Azarenka - taky hekna, stále se zlepšující Kuzněcka a Zvonarevka a nezapomínala bych na Venus, jinak Kim a Caroline patří mezi favoritky, ale Caroline bude podle mého dost unavená. Taky si myslím, stejně jako ve Wimbledonu budou nějaká překvapení, např. Rezai, Na Li, Petrova a třeba i vracející se Dementěvka, Uvidíme, bude to určitě paráda, těším se!!
Reagovat
Gulbis
BerdychovY jako pánovY :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já osobně mezi favority turnaje rozhodně řadím i Nalbandiana. Ten se po návratu na kurty jeví ve výborné formě. Přál bych to samozřejmě nejvíc Berdychovy,ale podle mě to bude letos někdo z tria Federer,Murray,Nalbandian.
Reagovat
Gulbis
BerdychovY jako pánovY :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nalbandian může patřit mezi ty hráče, co mohou vyřadit někoho z favoritů, ale jako jednoho z favoritů na celkové vítězství, bych ho rozhodně neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal:
?Mám za sebou dobré léto, pravděpodobně nejlepší v kariéře, bez fyzických problémů, takže se na turnaj těším,"

Nejlepsi v kariere? Ja myslel, ze to bylo leto 2008 kde krome RG a W triumfoval jeste v Queensu, Torontu a na OH.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdyz to rika...
Reagovat
smazaný uživatel
No, právě že tím nejlepším létem asi nemyslel co do úspěchů, ale spíš, že mu drží zdraví a je na USO připraven nejlépe za poslední roky. S čímž souhlasím, po fyzické a psychické stránce nemůže mít lepší odrazový můstek.
Reagovat
tito
Přestože je to pro něj nejhorší povrch, tak jak již někdo psal v předcházejících diskusích, dokáže se připravit a výsledky ze C a Toronta bych nebral zcela vážně- myslím si, že na US bude předvádět něco jiného/ teda alespoň doufám :) /. Stejné to bylo v Queensu před Wimbledonem. A jak píše Inferior, co se týče zdraví je na tom velmi dobře.P.s. vzpomeňte si na diskuse před Torontem, co se tady psalo o Andym M. a ejhle po dvou turnajích je pro spoustu přispěvatelů pomalu největší favorit/čímž nechci jakkoliv snižovat jeho výkon na hardu/
Reagovat
smazaný uživatel
Caroline může na Marii narazit už v osmifinále, ne ve čtvrftinále.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak nema...
Reagovat
a.magerova
No to víš, že má, ale PŠT ať to nezakřikneme :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist