Preview: US Open 2012

26. 8. 2012, 22:11
Previews 40
V pondělí odstartuje v New Yorku poslední tenisový grandslam roku US Open a mezi kandidátky na zisk titulu patří i česká jednička Petra Kvitová, která za poslední tři týdny vyhrála na severoamerických betonech dva turnaje. Ženský ani mužský pavouk letos nemá jasného favorita, při posledních turnajích velké čtyřky se vítězové střídali.

Kvitová na amerických betonech nikdy nezářila a na US Open nejdále došla do čtvrtého kola, letos by ale mohla všechno změnit. Po nevydařené olympiádě ovládla turnaje v Montrealu a New Havenu a do posledního granslamu sezony půjde nabita sebevědomím. 
"Cítím se na kurtu uvolněně a věřím si. Doufám, že to tak půjde dál i na US Open," uvedla Kvitová, která si zajistila vítězství v hodnocení amerických turnajů tzv. US Open Series. V prvním kole čeká pátou hráčku světa Slovinka Polona Hercogová, na první ze spolufavoritek Rusku Mariu Šarapovovou může tenistka z Fulneku narazit ve čtvrtfinále.

Triumfy ve Wimbledonu a na olympijských hrách dělají favoritku z Američanky Sereny Williamsové. "O tom nikdo nepochybuje," podotkla Šarapovová. Pro mladší ze sesterského dua je ale domácí grandslam poslední dobou prokletý. Před třemi lety měla incident s rozhodčím kvůli trestnému bodu za údajnou chybu nohou, vloni se zase pohádala s jinou sudí. "Jsem připravená, že se zase něco stane, určitě," řekla Serena Williamsová.

Na titul si brousí zuby také světová jednička Běloruska Victoria Azarenková, vítězka letošního prvního grandslamu Australian Open. Překvapit může Belgičanka Kim Clijstersová, která se v New Yorku rozloučí s kariérou. Prvenství obhajuje Australanka Samantha Stosurová, která ale letos nemá formu.

Mezi muži se při absenci Španěla Rafaela Nadala zúžil okruh favoritů na trio Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič a Brit Andy Murray. Česká jednička Tomáš Berdych může jen překvapit, sebevědomí mu ale zvedla finálová účast na turnaji ve Winston-Salemu.

Letošní tři grandslamy vyhrál pokaždé někdo jiný. Australian Open opanoval Djokovič, French Open Nadal a Wimbledon Federer. Ve Flushing Meadow v New Yorku by rád zaútočil na svůj první grandslam v kariéře zbylý z první čtyřky žebříčku Murray. Svěřenec Čechoameričana Ivana Lendla získal olympijské zlato a teď sní o tom, že ukončí 76 let trvající britské čekání na mužský singlový vavřín z turnajů velké čtveřice.

"Věřím, že mi olympijské vítězství dodá víru ve vlastní schopnosti a trochu větší sebevědomí než v minulých letech," prohlásil Murray, který může v semifinále narazit na Federera.

Nestárnoucí Švýcar se po triumfu ve Wimbledonu vrátil do čela žebříčku a o vedení nemůže přijít ani po US Open. V olympijském finále ho smetl Murray, chuť si ale spravil na nedávném podniku v Cincinnati, kde dokonce nadělil Djokovičovi nepopulárního "kanára". "Cítím se skvěle. Bylo by úžasné, kdyby mé magické léto pokračovalo," prohlásil Federer.

Obhájce titulu Djokovič tentokrát není hlavním favoritem. Na loňský triumf sice navázal vítězstvím na Australian Open, od té doby ale na velké vítězství čeká. "Ale musím říct, že se cítím ještě lépe připravený než vloni," vzkázal svým soupeřům.

V ženské čtyřhře chce atakovat závěrečná kola český pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. Ve Wimbledonu i na olympiádě nestačily až ve finále na sestry Williamsovy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
na simona ivo umí a loni vyřadil ve 2.kole gasqueta jak by podle tebe vypadal zápas fish-karlovič?, dík za názory a ok nebudu říkat s kým murray vypadne ok každej fandi někomu jinymu ok
Reagovat
smazaný uživatel
Federer a Djokovič se už střetli na US Open pět let v řadě, snad se toho už letos nedočkáme, i když jejich zápasy jsou parádní. Já doufám ve zlom Murrayho, favoritem číslo jedna je však Federerm povrch mu svědčí, dokázal tam pětkrát vyhrýt.Věřím ale, že Andy si z olympiády něco vzal, nabral větší sebevědomí má šanci uspět. Myslím, že když přejde v semifinále přes Rogera, tak by pak už finále zvládl.
Reagovat
smazaný uživatel
aby vám ten Andy nevypadl ve 4.kole s Milošem
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně jako vypadl s Karlovičem, jako měl vypadnout s Raonicem ve 4. kole Wimbledonu a jako skoro pořád, když rhraje nějaký servisman? Andy to na takové hráče prostě umí, na returnu je naprostý top, řekl bych top 3 s Djokovičem a Ferrerem, umí měnit rytmus hry a tyhle hráče přehrát.
Reagovat
smazaný uživatel
To umí ale Murray me na us moc nezajímá zaměřuji se na Isnera a věřím Karlovičovi že se utká ve 3.kole s Mardym jak vidíš tomasinho Karloviče?
Reagovat
smazaný uživatel
To, že tě nezajímá neznamená, že musíš před každým turnajem psát, s kým prohraje.

Karlovič se dost mžoná bude pakovat po 2. kole se Simonem, jediný povrch, kde ještě něco může uhrát, je na tráva.
Reagovat
smazaný uživatel
na simona ivo umí a loni vyřadil ve 2.kole gasqueta jak by podle tebe vypadal zápas fish-karlovič?, dík za názory a ok nebudu říkat s kým murray vypadne ok každej fandi někomu jinymu ok
Reagovat
smazaný uživatel
Jak můžu jak to bude probíhat, když si ani nemyslím, že se tam dostane. Ale i kdyby, tak Fish vyhraje, ve výměnách tu lopatu prostě přehrát každý, nemá žádný bekhend, je těžkopádný.
Reagovat
Pe3k
Se při rozhovoru o nadcházejícím US Open vyjádřil, že neúčast Nadala pro něj nedělá žáden rozdíl...Asi si myslí, že by jej porazil a strach má jen z Federera a Djokovice, ty na grandslamech ještě nikdy neporazil.

Murray had his different point as he mantains that this slam is not any different without Rafa "It doesn't make any difference really, it feels the same as any other Slam to me," Murray said.
Reagovat
smazaný uživatel
Však jo, stejně musí porazit dva hráče nad ním, aby uspěl, v tom je to stejné.
Reagovat
smazaný uživatel
Pred par rokmi (7 a viac) sa stala v tenise unikatna situacia, kedy mal GS v jednom roku 8 roznych vitazov..Od vtedy sa vela zmenilo a nieco podobné je v sucasnych podmienkach absolutne nemyslitelné..Napriek tomu sme k tomu "velmi blizko"..Staci dopisat dve nové mená a mozeme oslavovat dalsí z bezvyznamnych rekordov..Moj tip: Po USO budeme mat 6 vitazov kategorie major..

Co sa samotného turnaja týka, najviac verím Djokovicovi..Hoci mal kratky odpocinok, verím ze mu dodal stracajucu sa fyzickú kondíciu.. Hned za ním je v mojich prognozach Federer..Roger to celé vyhrá, ak sa nestretne s Djokovicom..Za ním nasleduje osamotený Murray, v tesnom zavese sledovany skupinou čiernych koňov..(Delpo,Tsonga,Izzy,Raonic)..Vitaza turnaja som určite spomenul, ak nie, tak zjem svoj klobúk :)

Ženy tažko predvídať..Jak v živote, tak na kurte..Vždy som veril na rozpravky, triumf Clijstersovej by jednou takou bol..K niečomu podobnému by sa dala prirovnať aj obhajoba Samanthy..Zvyšok štartového pola vo mne nevzbudzuje žiadnu emóciu (mimo lokalpatriotizmu)..Ženské dvojhry tak budem sledovat len s cielom, co najrychlejsieho konca a uvolnenia kurtu pre mužov..
Reagovat
smazaný uživatel
"Vitaza turnaja som určite spomenul, ak nie, tak zjem svoj klobúk" tohle si všichni pořádně zapamatujte ! :)
Reagovat
smazaný uživatel
O jakým klobouku je řeč?
Reagovat
smazaný uživatel
Chlapi > Ja asi nejvic tipuji Rogera nebo Andyho. Potom teprve Djokera. Jinak, co se tyce tech cernych konu. No nejvic bych si pral, jasne Johnyho:), ale je to spis prani. Milosovi tolik neverim, ale treba mile prekvapi. Tsonga...s otaznikem. Asi nejvetsi cerny kun je pro mne DelPo. Jinak by mohl jeste zajimave zamichat osudem pavouku betonar Mardy:)

Holky > Podle mne asi nej favoritky: Serena, ViKi, Maria. Potom vypada dobre Petra a Li, tyhle dve jsou hodne zajimave, obe minuly rok vyletely v 1.kole a letos vypadaji velmi dobre. Neverim tolik Sam, ale pozor na ni, rozhodne nepodcenovat:). Muze prekvapit jeste Angelika. Jsem zvedavy na Andreu. Jinak pokud by vyhrala Kim, tak by to bylo pekne:0) celkem bych ji to i pral, ale tolik tomu neverim. Jinak nejvic fandim a preji Petre jako vzdy od pamatneho epickeho zapasu se Safinou:) Porad pro mne jeden z nejpeknejsich zapasu Petry a zenskeho tenisu vubec za poslednich 5 let:0) Toz na betonech urcite:)
Reagovat
smazaný uživatel
Který epický zápas se Safinou máš na mysli?
Reagovat
smazaný uživatel
Klobúk vlastne ani nemám, nenosím..To len taká prupovídka :)..Ale ak vyhrá niekto mimo zoznam, prisahám ze si jeden zaobstarám a do konca života mi bude pripomínať svoju omylnost :)

Vlku: John by sa na víťazné pódium náramne hodil, hlavne doma v Amerike..Ja ani nemám problém uverit faktu,že je schopný porazit kohokolvek..Problém vidm skor vo vyrovnanosti jeho vykonov, na ktorych sa negatívne podpisuje aj dlzka predchadzajucich zapasov..Ak bude hrat Izzy dva a pol hodinové zapasy, tak moze ist daleko..Ak vsak uz s Mallisem stravi na kurte cele dopoludnie, tak v druhom kole moze kludne vypadnut..Nieco podobné sa mu už neraz stalo..

U žien je ten okruh ozaj široký..Papierovo určite Serena, jediná na koho ma zmysel stavit este pred začiatkom turnaja, ostatné mená, cistý hazard :)..Azarenka,Sharapova,Petra, kludne i LI Na, mozno Wozniacka, ak sa vyhne Serene..Tazko povedat..Na Petkovic som tiež zvedavý, ja ju celkom možem..Turnaj urcite zaujimavy aj z tohto pohladu, najma pre Cechov. ..Narodné zastupenie v okruhu favoritov robi GS automaticky zaujimavejší..Hoci to je skor teoretický poznatok, osobnú skusenost nemam :)
Reagovat
smazaný uživatel
asi z roku 2009, kdy Safinu, která tehdy byla světovou jedničkou, na USO porazila...
Reagovat
smazaný uživatel
Vlk asi myslí zápas Petra vs. Safina USO 2009..

http://www.youtube.com/watch?v=_tXV7Lx2t6k
Reagovat
smazaný uživatel
Nevsiml jsem si reakci usnul jsem vcera rechleji nez svuj vlastni stin:)

Ano ten zapas na USOpen 2009 jsem mel na mysli:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nám to zítra začne... Abych řekl pravdu, tak trochu nevím, co můžu od svých favoritek očekávat. Masha a Vika nesehrály na betonu jediný turnaj, Ana odehrála jediný zápas (dva kanáry od Vinci) a Caro má problémy s kolenem. Takže opravdu nevím, jak na tom holky budou, protože poslední dobou je trápily zranění a nemoci... Nezbývá než doufat, že budu příjemně překvapen. :)
Reagovat
Bob
Proč si výhru přál Kirilenko a né Petře? :D Že by se Makiri pomalu stávala tvoje "oblíbenkyně"? :D jinak je mi to líto no, co naděláš :) :D
Reagovat
smazaný uživatel
To je jednoduché. Prostě mám radši Makiri než Petru, nic víc. :) Jinak ta moje čtyřka pořád zůstává, žádné další oblíbenkyně zatím nemám v plánu přidat... Makiri u mě spadá do stejné kategorie jako třeba Sorana. Nejsem přímo její fanoušek, ale je mi hodně sympatická. Když nehraje proti mým favoritkám, tak jí většinou přeju... Jinak ti to nemusí být líto. Zas tolik mi na tom nezáleželo. :)

Jo, ještě mám na tebe kontrolní otázku: Byls aspoň jednou na basketu? :D
Reagovat
Bob
jo byl, zrovna když naše holky vyhrály. jsem ti chtěl napsat, ale nevěděl jsem, jestli si na internetu..
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, který to byl zápas? Já tam byl sedmkrát z devíti hracích dnů. Když jsem tam byl, tak naše holky třikrát vyhrály, třikrát prohrály a jednou měly volno. Na netu jsem během basketu nebyl... Jinak mě mrzí, že to našim holkám nevyšlo. Je asi nutné uznat, že tam byly lepší týmy, ale postoupit se dalo. Hodně velkou komplikací bylo zranění Karolíny Elhotové ve druhém zápase. Její body nám potom citelně chyběly... Ale jinak se tam v našem týmu našly hráčky, které předvedly pěkné výkony. Hlavně to byla Renata Pudláková, ta se mi moc líbila. Nakonec měla nejvíc asistencí v celém turnaji... Asi půl minuty před koncem rozhodujícího zápasu s Německem jsem prohlásil: "Vyhodí Krämerovou a postoupíme příští rok." Tak doufám, že budu mít pravdu. :) Naše trenérka mě svým chováním neskutečně štvala a je třeba zdůraznit, že hodně uškodila vlastnímu týmu. V zápasech s Rumunskem a Německem dostala technickou chybu a soupeř z toho v obou případech dal čtyři body. Oboje to byly vyrovnané zápasy, kde byl důležitý každý bod a Krämerová nám opravdu prokázala medvědí službu...

Jinak už jsem napsal vedle Emičce, jak jsem během turnaje ulovil jeden cenný autogram, když se mi podepsala rumunská hráčka Sonia Ursu. Moc se mi líbila a opravdu jí držím palce v další kariéře. :) Celý šampionát byl pro mě krásný zážitek a přestože to byla divize B, tak byla k vidění spousta zajímavých výkonů. Věřím, že o některých holkách ještě hodně uslyšíme...
Reagovat
smazaný uživatel
o Marcelce se dá říci jediné: "Sedni si na prdel, ty krávo." A pak ji zabalit do balíčku, když bude hodná, udělat jí i otvory pro dýchání a odeslat zpět na Slovensko. Druhá zavražděná reprezentace za dva roky.
Reagovat
smazaný uživatel
To můžu jenom podepsat. Já už se po její technické chybě proti Německu taky neudržel a řekl jsem: "To je kráva, já si nemůžu pomoct!" :D
Reagovat
smazaný uživatel
tankrát, když byla ta aféra s Vlastou Havlíkem, jestli víš, o čem mluvím, spousta lidí tvrdilo, že je s podivem, že ji nazval jen krávou.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, vím. Nedávno jsem tady dával odkaz na tu aféru... Je to fakt, protivnější ženskou jsem snad ještě neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se diskutérům i adminovi, ale ten článek, kam jsem to umístil jako "naposled", se propad dolů, takže se mohl trochu minout účinkem. Už je nás v lize 31, takže stále expandujeme :)

---------

Pro zpestření asi všech populárních sportů existuje hra, která někdy v 70. letech vznikla k mýmu milovanýmu baseballu. Tzv. Fantasy. A dá se už hrát i u tenisu. Pokud si chcete trochu poměřit svoje prognostický schopnosti s ostatníma hráčema, tak bych doporučil zkusit. Je to legrace, nutí vás to sledovat výsledky zápasů, který by vám byly jinak třeba ukradený a motivuje to sledovat víc hráčů.

Hra spočívá v tom, že si člověk poskládá tým 16 hráčů (8 hráčů z ATP a 8 z WTA). Je to jedinej čas, kterej tý hře obětuje, tzn. maximálně hodinka, když se člověk hodně snaží. O zbytek se už postarají samotní hráči. Podle toho, jaký výkony podávají během turnaje, tak vy získáváte body. Ty se připisují za tyto úspěchy:

Player on participant's team winning a match - 10 Points
Straight Sets win bonus (player on participant's team wins in straightsets) - 2 Points
Player on participant's team beating a higher-ranked player - 2 Points
Non-seeded player on participant's team beating seeded player - 2 Points
Losing player on participant's team winning at least 1 set - 1 Point
Team Captain - Will score double their points for their team.

Do týmu si musíte vybrat (jak v ATP, tak ve WTA) 3 hráče z top 25 a 5 hráčů mimo top 25. Občas maj v žebříčcích nějakou kravinu, ale max 1 během turnaje. Jako minule, když 22. Granollers šel vzít do toho top +25 týmu. Nicméně je potřeba teda zohlednit žebříček, koho hráči můžou potkat atd, nebo to tam taky můžete nasázet podle sympatií :))) Když vám hráč vypadne, nahradit ho nemůžete, jen si zvolíte 16 hráčů, kapitána a necháte to na nich.

Registrace je tu: http://tennisdream team.sportal.com.au/register (v odkazu je mezera, protože zdejší systém to považuje za zakázané)

V kroku 3 zvolíte možnost "I was INVITED by someone to ENTER his or her Private League" a dáte tam kód "736403" ...
Reagovat
Bob
tím kodem ti dam co? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přístup ke svým údajům a plnou moc? :))) Tím kódem se dostaneš do té ligy, kterou jsem založil a kde budeš hrát proti ostatním lidem odsud z webu, co se už přihlásili :)))
Reagovat
Bob
ok, dneska je pozdě, ale přihlásím se zítra, ok? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pohoda, máš 17,5 hodiny :)
Reagovat
Bob
už jsem to udělal Jirko :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to správně :)) docela mě překvapuje, kolik lidí se přihlásilo. Sme s tomasinhem uvažovali, jestli nás bude aspoň 10.
Reagovat
Bob
no vidíš, účast celkem slušná :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli to tady dáš ještě třikrát, tak se asi taky zaregistruju :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Zaregistruj se hned :)
Reagovat
smazaný uživatel
já myslel, že je vás tam pár, když to tu furt hážeš a tam 44 lidí :D
Reagovat
smazaný uživatel
:))) Ale ocenil bych, kdyby sa lidi přihlásili, kdo je kdo, protože netuším.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist