Preview: Tursunov - Mathieu

5. 10. 2008, 08:55
Previews 0
V programu halového turnaje ve francouzských Métách zbývá poslední zápas. O podíl z celkové dotace 370 tisíc eur a 5. titul v kariéře si to dnes ve finále rozdají domácí Paul-Henri Mathieu s Rusem Dmitrijem Tursunovem. Bilance vzájemných zápasů je vyrovnaná - v roce 2001 se v americkém Scottsdale radoval Francouz, loni v londýnském Queen's Clubu Rus.
Tursunov Dmitry

Přestože Mathieu v dubnu tohoto roku zaznamenal rekordní postavení v žebříčku, byl dvanáctý, jeho letošní výsledky tak skvělému umístění neodpovídají. Čtyřnásobný vítěz ATP si zahrál 4. kolo na Australian Open a Roland Garros, čtvrtfinále v australském Adelaide a na olympiádě a jeho největšími úspěchy v této sezoně byly semifinálové účasti z halového turnaje v Marseille a z antukového podniku v Mnichově.

Z toho je patrné, že 26letý Francouz hraje tento týden v Métách nejpovedenější letošní turnaj. I jeho dnešní finálová účast se dá ale do určité míry znehodnotit. S vyjímkou Srba Tipsareviče tu totiž porážel relativně slabé či nezkušené soupeře. Jména jako Jouan nebo Mannarino někteří tenisoví fanoušci v životě neslyšeli.

O svůj 1. letošní a celkově 5. titul dnes bude 24. hráč světa bojovat proti Rusu Tursunovovi, s nímž to má 1:1 na zápasy. Je ale sporné, zda se Francouzova výhra z roku 2001 z amerického Scottsdale dá ještě počítat. To o Rusově loňském vítězství v londýnském Queen's Clubu z tohoto hlediska nemůže být pochyb, ale tam se hrálo na trávě, což je příliš specifický povrch.

25letý Dmitrij Tursunov si v tomto roce vedl o něco lépe. Na začátku ledna vyhrál turnaj v Sydney, kde na jeho raketě zůstali například Wawrinka nebo Gasquet. Výrazněji o sobě dal pak vědět až po pěti měsících, když bojoval o titul v Cincinnati. Letošní sezona 32. hráče světa je úspěšná z toho pohledu, že dnes hraje potřetí ve finále. Vedle toho zaznamenal jen jedno čtvrtfinále a pět osmifinálových účastí.

Majitel 4 titulů v Métách startuje po měsíčním odpočinku. Set tento týden ztratil jen v 1. kole proti domácímu Ascionemu. Následovaly hladké výhry nad kvalitní tenisovou opozicí v podání Argentince Acasusa, Španěla Moyi a naposledy Radka Štěpánka.

Bookmakerům bwin neuniko, že tu Tursunov porážel lepší soupeře a jeho výhry byly přitom hladší. Na jeho výhru tak nabízejí kurs 1,58 i přesto, že nastupuje proti domácímu hráči, jemuž navíc patří lepší pozice v žebříčku. Na vítězství Mathieuho vypsali kurs 2,22.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist