Preview: Turnaje ATP a WTA v Brisbane

3. 1. 2010, 11:20
Previews 31
Dnešním dnem oficiálně startuje sezona 2010. Muži i ženy se podruhé sejdou na společném turnaji v australském Brisbane, kam letos zavítala početná skupina českých tenistů včetně obhájce titulu Štěpánka. Hvězdou mužské části soutěže je Roddick, meži ženami budí pozornost Belgičanky Clijstersová a Heninová.
Radek Štěpánek a Justine Heninová

Překvapivým triumfem vstoupil Radek Štěpánek do loňské sezony, která se nakonec ukázala jako úspěšná. Rok zakončil na 12. místě světového žebříčku a s pomocí Berdycha dovedl Česko do finále Davisova poháru. Tento týden se v Brisbane bude snažit o obhájení titulu a do turnaje vstoupí jako nasazená dvojka.

Zatímco loni musel zdolat soupeře jako Söderling, Gasquet nebo Verdasco, letos má jako spolufavorit los mnohem příznivější. V 1. kole se utká s domácím Johnem Millmanem, který hraje většinou na turnajích kategorie Futures. I v dalším kole by mohl hrát s Australanem - talentovaným Tomicem nebo jedním z kvalifikantů. Ve čtvrtfinále by na jednatřicetiletého rodáka z Karviné mohl čekat Francouz Jeremy Chardy.

Fakta:
ATP Brisbane (Austrálie)
Brisbane International
ATP World Tour 250
03. - 10. 01. 2010
povrch: tv. povrch - Plexicushion
dotace: 372.500 dolarů
draw: 32 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Roddick (1-USA), Štěpánek (2-ČR), Monfils (3-Fr.), Berdych (4-ČR), Querrey (5-USA), Melzer (6-Rak.), Chardy (7-Fr.), Bellucci (8-Braz.).

Pokud se českému tenistovi bude dařit, na první vážnější problém může narazit v semifinále. V osmičce potencionálních soupeřů je totiž třetí nasazený Gael Monfils, Sam Querrey nebo James Blake.

Monfils zakončil uplynulý rok účastí ve finále podniku Masters v Paříži, kde v semifinále zastavil právě Štěpánka. V Brisbane se třiadvacetiletý Francouz představí poprvé, ale už dvakrát dokázal na začátku sezony udělat dobré výsledky. Před čtyřmi lety hrál v Dauhá finále proti Federerovi, loni na stejném místě porazil Nadala a vypadl až v semifinále s Roddickem.

Pro Querreyho skončila sezona už po US Open, po kterém musel na operaci s rukou. Skvělý rok, ve kterém hrál čtyřikrát ve finále a získal svůj druhý titul, tak skončil smolně. A hned při návratu ho v prvním kole čeká soupeř z kategorie těžkých. Blakeovi se v druhé polovině sezony nedařilo a propadl se až do páté světové desítky. V Brisbane se tak nevešel mezi nasazené.

Poslední vítězové:
2009 ... Radek Štěpánek (ČR)
2008 ... Michael Llodra (Fr.)
2007 ... Novak Djokovič (Srb.)
2006 ... Florent Serra (Fr.)
2005 ... Joachim Johansson (Švéd.)
2004 ... Dominik Hrbatý (SR)
2003 ... Nikolaj Davyděnko (Rus.)
2002 ... Tim Henman (Brit.)
2001 ... Tommy Haas (Něm.)
2000 ... Lleyton Herwitt (Austr.)

Roli turnajové čtyřky bude v Brisbane plnit Tomáš Berdych. Loni se mu pod vedením nového kouče vstup do sezony - až na slušné výkony v Melbourne - nepovedl. O to větší šanci má nyní stoupat žebříčkem, ve kterém mu aktuálně patří 20. místo. V prvním kole se utká s kvalifikantem.

Už souboj o čtvrtfinále by ale Berdychovi nabídl první ostřejší test. Mardy Fish se vrací po svalovém zranění, kvůli kterému přišel i o US Open, ale favoritem proti Fishovi bude Marcos Baghdatis. Kypřan se dlouho zotavoval ze zranění a ani loňská sezona se neobešla bez potíží. Nyní však hlásí, že je zcela fit.

ATP Brisbane (World Tour 250):
vítěz ... 250 b. (63.800 dolarů)
finále ... 150 b. (33.600 dolarů)
semifinále ... 90 b. (18.200 dolarů)
čtvrtfinále ... 45 b. (10.370 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (6.110 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (3.620 dolarů)

"Jsem stoprocentně připravený. Nic mě netrápí a už v Brisbane chci navázat na výsledky z konce minulé sezony. Vyhrál jsem tři challengery a turnaj ve Stockholmu (ATP)," řekl novinářům v Brisbane Baghdatis. "Bude to těžký turnaj, protože je prvním v roce. Hráči ještě nemají v nohách turnajový rytmus a to je vždy těžké. Ale každý má stejné šance a věřím, že tu budou krásné souboje," předpokládá čtyřiadvacetiletý miláček publika.

Favoritem číslo jedna však bude Andy Roddick. Sedmý hráč světa má za sebou úspěšný rok, pokazilo mu ho ale zranění kolena. Přišel o dva turnaje Masters i závěrečný Turnaj mistrů.

V Brisbane si už stihl zatrénovat s Radkem Štěpánkem a poté nepřímo okomentoval stav svého kolena. "Vyvíjí se to dobře," řekl Roddick po hodině, kterou strávil na kurtu v Pat Rafter Arena. "Bylo pro mě zklamáním, že jsem musel zakončit rok tak, jak jsem ho zakončil. Tím spíš, že jsem cítil, že je to moc dobrý rok, dokud nepřišlo to zranění.

Zápasového výpadku se však rodák z Nebrasky neobává. "Odehrál jsem toho hodně. Rozhodně jsem sem nepřiletěl nerozehraný," dodal.

WTA: Návrat Heninové

Fakta:
WTA Brisbane (Austrálie)
Brisbane International
WTA International
03. - 10. 01. 2010
povrch: tv. povrch - Plexicushion
dotace: 220.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Clijstersová (1-Belg.), Petrovová (2-Rus.), Ivanovičová (3-Srb.), Hantuchová (4-SR), Klejbanovová (5-Rus.), Wozniaková (6-Kan.), Czinková (7-Maď.), Benešová (8-ČR)

Justine Heninová v květnu 2008 jako světová jednička ukončila kariéru. V sedmadvaceti letech se však na tenisovou scénu vrací a bude chtít napodobit krajanku Clijstersovou.

"Věřím, že můžu být lepší hráčkou než před pauzou, protože si myslím, že dokážu lépe využít svých zkušeností než dříve," uvedla Heninová. "Život bez tenisu pro mě byl velkou zkušeností a cítím, že jsem jako člověk dospěla. Znám sama sebe lépe," řekla. "Teď je mi 27 a svou druhou kariéru chci prožít jinak," dodala.

Belgičanka v prosincových exhibičních utkáních prokázala, že není z formy, když porazila Rusku Petrovovou a Italku Pennettaovou. A právě s Naďou Petrovovou ji v Brisbane čeká utkání prvního kola. "Raději bych dostala lehčí soupeřku pro vstup do sezony, abych si zvedla sebevědomí," povzdychla si druhá nasazená Ruska.

Poslední vítězky:
2009 ... Victoria Azarenková (Běl.)
Gold Coast:
2008 ... Na Li (Čína)
2007 ... Dinara Safinová (Rus.)
2006 ... Lucie Šafářová (ČR)
2005 ... Petty Schnyderová (Švýc.)
2004 ... Ai Sugijamaová (Jap.)
2003 ... Nathalie Dechyová (Fr.)
2002 ... Venus Williamsová (USA)
2001 ... Justine Heninová (Belg.)
2000 ... Silvija Talajaová (Chorv.)

Turnajovou jedničkou je Kim Clijstersová. Ta se po dvouleté mateřské pauze k tenisu vrátila loni v létě a součet výsledků čtyř turnajů ji katapultoval na 18. místo světového žebříčku. Senzačně vyhrála US Open a ukázala, že to s návratem myslí vážně. Během přípravy na sezonu 2010 porazila třeba Venus Williamsovou a v Brisbane už v zahajovacím utkání smetla Garbinovou.

Pokud se Belgičankám bude dařit, můžou na sebe narazit ve finále.

Nevydařený rok má za sebou Srbka Ana Ivanovičová. Jediný slušný výsledek udělala koncem zimy v Indian Wells, kde prohrála až ve finále. Od Wimbledonu dokázala vyhrát jen tři utkání (všechny ve třech setech) a nakonec sezonu předčasně ukončila. Zda se vrátí v lepší formě, může naznačit už první zápas s Jelenou Dokičovou.

WTA Brisbane (International):
vítězka ... 280 b. (37.800 dolarů)
finále ... 200 b. (19.000 dolarů)
semifinále ... 130 b. (10.200 dolarů)
čtvrtfinále ... 70 b. (5.340 dolarů)
2. kolo ... 30 b. (2.950 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (1.725 dolarů)

V hlavní soutěži jsou také čtyři české tenistky. Iveta Benešová je dokonce nasazenou osmičkou a roli papírové favoritky se pokusí potvrdit proti Němce Petkovicové.

Ženy hrají v Brisbane podruhé a při premiéře si čtvrtfinále zahrála Lucie Šafářová. Před čtyřmi lety turnaj dokonce vyhrála, to se však hrálo ještě v Gold Coast. Současnou formu si ověří duelem proti Němce Grönefeldové, pak by ji mohla čekat Aleksandra Wozniaková z Kanady.

Úspěšný vstup do turnaje má za sebou Barbora Zahlavová-Strýcová, jež ve dvou setech porazila Govorcovovou. O čtvrtfinále by si mohla zahrát s krajankou Lucií Hradeckou, kterou však teprve čeká duel s Maďarkou Czinkovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
ako si písal že by to chcelo u Federera meniť hru(každý rok:-),tak to je myslím ozaj nereálne,nehovoriac o tom,že nepoznám svetového hráča,ktorý by bol na vrchole a toto nejak praktikoval:-)...ale na margo Fedexa a jeho stále rovnakej hry zas musím povedať,že on na tej svojej stále pracuje a objavujú sa tam nové veci,konkrétne napr. Roland Garros mu okrem podania vyhralo zlepšenie a používanie drop shotov...
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Viktore,
tak jak to tak čtu, tak jsem se spíš špatně vyjádřil, resp. nečekal jsem, že se to bude brát tak do slova. Měl jsem na mysli, něčím obohatit hru. Např. u toho našeho Nadala, ať se držím svého koně a nefušuju ostatním do jejich oblíbenců, v roce 2008 výrazný posun v servise, 2009 výrazný posun v přechodech na sít a výborné zákroky na ní, atd. Tedy, máš pravdu, samozřejmě že né měnit hru, ale přijít s něčím novým. V tomto duchu si dal asi velmi dobrý příklad s Rogerem a kraťasama, přiznám se, že jsem vlastně ani tolik nezaznamenal, že by je dřív v takové míře nepoužíval, ale předpokládám, že ho budeš mít víc "ve voku" než já. Tedy takhle jsem to myslel. U Rogera mě zarážel vloni trochu stagnující bekhend, ten pořád srovnávám s dřívějšími výkony, s tím vloni moc nepohnul, ovšem faktem je, že i toto souvisí s jeho vrcholnou formou nějaký ten rok zpět. Tedy, a už jsme u toho, srovnávám Federa s Federerem..;) Ale samozřejmě Nadalových nej výkonů jsme se zatím taky nedočkali....
Reagovat
smazaný uživatel
jasné,veď aj preto som tam dal smajlika,viem,že si nemyslel aby každým rokom prekopával hru:-)ono asi už ani veľa tých zmien od Fedexa v budúcnosti nebude,možno ako začne prehrávať čoraz častejšie(hlavne na Grandslamoch),tak začne skúšať niečo meniť(napadá ma námatkou ten backhand či ešte častejšie nábehy na sieť),ale skor vidím uňho ako možnú hlavnú zmenu to,že začne využívať taktiku a bude prisposobovať hru štýlu súpera,vďaka tomu porazil 2x za sebou Murrayho a zmenil aj hru proti Nadalovi(ešte aby nie po tých prehrách:-)...tohto roku niečo podobné(reakcia na konkrétneho súpera) čakam aj v zápasoch proti Djokerovi a hlavne Delpovi(bude využívať slice backhand a pod.)....
Reagovat
smazaný uživatel
... budete zajtra o štyroch ráno sledovat našu Aňuci? Dúfám, že porádne zamakala a už to bude zase ona...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je odkaz na obrázky z exhibice na turdaji Doha, RF a RN hrajou kdesi na ulici na nějakém koberci v nových outfitech pro AO 2010.

http://www.atpworldtour.com/Media/Photo-Landing.aspx?q=Doha
Reagovat
smazaný uživatel
Taky sorry, je to létající koberec :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Další foto Rafa + elegán

http://www.rafaelnadal.com/rafaforum/forum/viewthread_thread,970
Reagovat
smazaný uživatel
Co vám ratlík vyskočil z trenek ? Federer pojede dál a zakončí rok2010a2011 jako světová třída číslo jedna !!
Reagovat
smazaný uživatel
Už vím co bude možná u Tomáše Berdycha ta změna o které mluvil, nebo aspon, jestli ne ta hlavní tak ale jedna určitě. Tomáš přešel od firmy Dunlop k raketám značky Head.:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty by mu mohly sedět líp ...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to sice OT, ale i tak vám ukážu názor expertů deníku sport.
http://deniksport.blesk.cz/clanek/tenis-muzi-atp/85630/rok-2010-konci-era-dvou-tenisovych-vladcu.html
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem, ale podľa mňa Andy Murray AO nevyhrá, no to je len môj názor.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou tam někde ti expreti jmenováni? Ne že by se ten článek úplně minul se skutečností (tedy jak ji vidím já:), ale... deník sport prostě přestává být tím, čím býval na počátku. Pokud podobné soudy začnou znít i z úst, řekněmě: B. Borga, S. Reeda nebo R. Schönborna, pak to teprve vezmu skutečně na vědomí. Takto bych řekl jen, počkejme si na AO a uvidíme, jak na tom ty dvě "uvadající hvězdy" RR budou...
Mimochodem, OT to možná je, ale rozhodně to stojí za diskuzi či alespoň krátké zamyšlení...
Reagovat
smazaný uživatel
Já tu to dal proto, že to moc velíc expetrti nejsou. Moc tomu nevěřím taky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo tak. To vysvětluje mnohé... Nástup Djokovice a Delpa by mi vůbec nevadil, ale Murraye prostě nemusím a jeho zápasy mě holt nudí. Ale kdoví, třeba je to jen klasická lidská vlastnost neschopnosti se smířit s tím, že něco krásného končí. Třeba je to pravda.
Reagovat
smazaný uživatel
náhodou, s tím, co tam píší o elegánovi naprosto souhlasím .)
Reagovat
smazaný uživatel
1. Federer v srpnu oslaví již devětadvacáté narozeniny a jeho kariéra začne stále zřetelněji nabírat sestupnou tendenci. - souhlas, s tím se nedá nesouhlasit

2.Nečekejte však, že švýcarský génius uzavře sezonu 2010 na trůnu - taky souhlas, tvrdím to tady už minimálně půl roku :o)

3.V posledním roce hrál čtyři grandslamová finále, dvě z toho vítězná. Body bude spíš ztrácet, než aby je nabíral. - taky souhlas, přesně vystižený

Ať elegánovci chtějí nebo ne, je to tak a žádný z nich s tím nic nenadělá :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tím souhlasím, ale nemyslím si, že Murray vyhraje AO a Novak bude jednička(i když bych to bych si přál), myslím, že jednička na konci roku bude Rafa, neobhajuje moc bodů a do formy se vrátí, tomu věřím. Myslím, že Federer skončí sezonu bez grandslamu, maximálně s jedním.
Reagovat
smazaný uživatel
To byl přesně ten důvod, proč mě mrzelo, že RF nedokázal loni 09 odejít nebo max. letos, letopočet 2012 kvůli olympiádě je podle mne mimo realitu. Já ho vlastně, i když nejsem jeho velký fanda, nechci vidět klesat, chtěl bych si ho pamatovat na vrcholu, s vítěznou aurou. Kdyby alespoň nějak změnil každý rok hru, ale je to pořád stejné (i když samozřemě výborné), nicméně srovnávat Federera s dřívějším Federerem musí být i pro něj velmi nepříjemný.
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že mi přijde velmi úsměvné, dělat nyní prognózy na příští rok, případně tipovat vítěze GS, když jsme většinu těch hráčů neviděli hrát i přes 2 měsíce. Nevim, ale já budu případně tipovat až po té, co je uvidim letos na kurtě. Murray měl problémy se zápěstím, Roddick s kolenem hapruje i v současnosti, DelP.už začíná mít ty problémy s pravým předloktím tak často, že se možná blíží čas k termínu chronický. Nejnadějnější by měl být Nole, ale upřímně řečeno, herně na ně má už dlouho, ale hlava vždy zabránila nějakému dlouhodobějšímu vedení.
Reagovat
smazaný uživatel
To je to věčné dilema: skončit na vrcholu (i když to už úplný vrchol nebyl, přiznejme si to:) nebo pokračovat v tom, co vás baví a z čeho jste živi? To je podle mě jedna z těch věcí, která se asi nedá moc posuzovat coby třetí osoba. To si musí každý zažít na vlastní kůži (ne že by si to opravdu každý zažil)... Ale jo, s tím, co se tam píše o Fedexovi, se dá více či méně souhlasit. Pokud bude ale i tak hrát solidně a bude mít pokaždé šanci vyhrát turnaj (i když nebude favoritem), říkám, ať hraje dál. Jedni ho milují, druzí nenávidí... a to je přesně to, co potřebuje každá lidská společenská aktivita. Díky takovým osobám, jako je Nadal a Federer, je tenis populární. Ať hrajou!
Reagovat
smazaný uživatel
Teď ruku na srdce, působí na tebe současný Roger (to znamená tak dnes a cca rok a půl zpět) na kutu tak, že ho to ještě baví?
Na mě to totiž dělá dojem, že z 80% času na dvorci už ne. Ale do hlavy mu nevidim ;), je to jenom dojem.
Reagovat
smazaný uživatel
Nerikam ze to co se tam pise neni pravdepodobne, dokonce bych rekl ze uz hodne pravdepodobne, ale neco podobneho jsem si myslel uz i minuly rok ze to s fedem pujde dolu a ze bude rad kdyz bude top5 na konci roku... ale po tom jak sem ho videl hrat na AO sem vedel ze neklesne a veril sem tomu dokonce i po Indian Wells a Miami... takze ac jeho fanousek ( vy byste rekli elegan fanatik, no ja si to nemyslim :D ) tak zatim musim souhlasit s tim co se v clanku pise a doufam v to ze po AO zase zmenim nazor :)
Reagovat
smazaný uživatel
"Já ho vlastně, i když nejsem jeho velký fanda, nechci vidět klesat, chtěl bych si ho pamatovat na vrcholu, s vítěznou aurou."
Milo ma prekvapila táto veta :) Aj keď som jeho veľká fanúšička, mam nato úplne rovnaký názor.
Reagovat
smazaný uživatel
olfess: nebaví ho prohrávat:)) Já nevím. Asi už do toho není tak zapálený, jako dříve - což se dá rozhodně pochopit, vezmeme-li v potaz jeho úspěchy a hlavně rodinu. Ale pokud jde o Velkou čtyřku, pak mám dojem, že to pořád myslí na kurtu vážně. Nezájem vypadá přece jen ještě trošku jinak (viz. Serena a její bodylanguage skoro všude kromě Wimbledonu a US Open). Federer dlouhá léta žil v jakémsi kokonu, který nikdo kromě Rafy nebyl schopen prorazit. A teď se ten kokon trhá a ukazuje se, že Federera už porazit lze (ne snadno, ale prostě to jde, a nemusíte být žádný polobůh). A z toho pramení jeho negativní emoce a projevy na kurtu - podle mě to není lhostejnost a klesající zájem o tenis; prostě ho se*e, že prohrává. Není na to zvyklý a občas pořádně vypění (na což zase nejsou zvyklí fandové). Jednoduše, kámenem úrazu je fakt, že začal pravidelně prohrávat a nedokáže se s tím jen tak srovnat. Někdo tvrdí, že začíná na povrch vyplouvat jakési "pravé já" - to je hovadina. Žije-li někdo 4, 5 let ve světě, kde ho veškeré okolí chválí, chválí jej i jeho největší soupeři a všechno se zdá růžové ("jsem pánem světa!"), potom se nelze divit, že rozbití tohoto dočasného světa způsobí podobné projevy, jaké v poslední době Fedex předvádí a jak působí občas otráveně. 99% člověčenstva by po "opuštění kokonu" vypadalo stejně.
Nemám rád oba extrémy: jedni z něj dělají Boha a nedokáží si přiznat, že je to člověk s mnohými chybami. Druzí se zase ohánějí slinty o "pravém já" nebo mu přisuzují jen ty nejhorší vlastnosti. Štve mě to, protože se v takovém prostředí nedá diskutovat. Kvůli takovým lidem nechodím na fóra typu Sport.cz apod, třebaže je tam více ""diskutérů"". Bohužel se podobná hyper/hypokritičnost začala objevovat i zde a téměř není možné něco říct na adresu Federera, aniž by člověk nebyl okamžitě zahrnut stereotypními oslavnými ódami mimo realitu či stejně obsahově prázdnými agresivními útoky... holt, toť mínus anonymního internetu...
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně a výstižně řečeno ...
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi přesné,lépe bych to nenapsal...
Reagovat
smazaný uživatel
3* aplaus a poklona :)
Reagovat
smazaný uživatel
pekne,pekne napísané...akurát myslím,že u Federera je už asi cca rok problém(resp. to nie je problém,ale podľa mňa logický vývoj),že mu chýba motivácia a chuť do hry na menších turnajoch a to dokonca aj na Mastersoch,často krát tam hraje akoby z povinnosti a je vidieť že mu chýba zápal a nadšenie...z toho potom plynú(okrem iného samozrejme) aj prehry typu Montreal s Tsongom a podobne...Grandslamy ho bavia,na 3 sety bude stále nebezpečný,ale na malých turnajoch ako napr. teraz v Dohe by som naňho veľké peniaze určite nevsadil:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No uvidíme, jak se připravili? Kolik času bude kdo potřebovat na rozjezd, Rada to bude mít těžké s tou obhajobou,ale on má výzvy rád,Každopádně se už těším, a mé tenisové srdíčko jásá, když vidím ta rozlosování, tolika turnajů.Hlavně co nejlepší tenisové zážitky a když se naším bude dařit, tím képe,
Reagovat
smazaný uživatel
asi tak!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist