Preview: Turnaj WTA ve Stuttgartu

29. 9. 2008, 11:07
Previews 4
Po měsíční pauze, vyplněné také úspěšně zvládnutou maturitou na střední ekonomické škole, se vrací na okruh WTA nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová. Dvaadvacátá hráčka světa se tento týden představí na turnaji ve Stuttgartu, kde má však velmi těžký los. Vaidišová vyhrála od čtvrtfinále ve Wimbledonu pouze dva zápasy, a pokud chce svou nelichotivou bilanci zlepšit, musí si poradit s Číňankou Li Na, s níž ve dvou dosavadních duelech prohrála.
Turnaj ve Stuttgartu

Pokud se Nicole Vaidišová nyní ohlédne za letošní sezonou, bude ráda vzpomínat nanejvýš na tři turnaje. Dva z nich odehrála v lednu, tím třetím je slavný Wimbledon, kde ji až ve čtvrtfinále vyřadila Číňanka Jie Zheng. V porovnání s předešlými dvěma lety a hlavně sezonou 2005, kterou zakončila vítězstvími na třech turnajích v řadě, je to hodně velký pokles formy. Před třemi lety se k závěrečnému náporu nadechla na konci září, na svém prvním turnaji po US Open. Letos to může zopakovat, od posledního grandslamu sezony totiž nehrála. Úlohu ale bude mít o hodně těžší. Na skvěle obsazeném turnaji ve Stuttgartu ji čeká v prvním kole Číňanka Na Li, která českou tenistku už dvakrát porazila.

I kdyby se Vaidišové podařilo zvítězit, její další soupeřkou bude Serena Williamsová - vítězka US Open a světová jednička, s níž má Češka zápasovou bilanci 0:4. Přestože mladší ze sester Williamsových měsíc nehrála, udržela si své postavení v žebříčku WTA.

Její náskok už je ale velmi těsný. Světová dvojka Jelena Jankovičová totiž včera triumfovala v Pekingu a Američance se přiblížila na rozdíl pouhých 21 bodů. "Tak dnes vypadá tenis, že se světovou jedničkou může stát hráčka, která nevyhrála grandslam," řekl na její adresu Carlos Rodriguez, trenér Justine Heninové, s níž měla srbská tenistka bilanci 0-9. "Je to znamení. Je to dobrá hráčka, ale když vidíte Marii Šarapovovou a sestry Williamsovy, nejen, že vyhrály grandslam, ale mají i charisma. Mají něco navíc, nemlátí jen tak do míče." Pro Jankovičovou, která má stejně jako Williamsová v prvním kole volný los, jsou tato slova určitě motivací navíc. V boji o první místo má ovšem už nyní náskok Serena: zatímco ona tu z loňska obhajuje čtvrtfinále, Srbka se ve Stuttgartu před rokem dostala mezi nejlepší čtyři.

Dinara Safinová sice do boje o tenisový trůn bezprostředně nepromluví, její výkonnostní skok od začátku roku je ale ohromný. Od začátku prázdnin se sestra Marata Safina objevila na pěti turnajích a tři z nich vyhrála. To ji vyneslo až na třetí místo žebříčku a ve Stuttgartu zajistilo jako třetí nasazené hráčce rovněž volný los.

Poslední tenistkou, která má účast ve druhém kole jistou, je její krajanka Jelena Dementěvová. Právě ona je jednou ze dvou tenistek, která v posledních měsících dokázala Safinovou porazit. A vítězství to bylo sladké: přišlo totiž ve finále olympijských her a Dementěvové zajistilo zlatou medaili. Předminulý týden si světová čtyřka neodpustila malý kolaps a v Tokiu vypadla ve čtvrtfinále se Slovinkou Srebotnikovou, proto má ve Stuttgartu co napravovat. První soupeřku by neměla mít těžkou, vzejde z duelu Bammerová - Maleková, v dalším kole by ale mohla narazit na osmou nasazenou Agnieszku Radwaňskou.

Když se na jednom turnaji sejdou sestry Williamsovy, bývá oblíbenou tématem diskusí, jestli je ve finále čeká další vzájemný souboj. Naposledy se obě sestry utkaly na US Open, výjimečně to ovšem nebylo v boji o titul, ale jen ve čtvrtfinále. Ve Stuttgartu jsou Američanky každá v jiné polovině pavouka, německý turnaj se proto může těšit na další eventuelní sestrovražedný boj. Aby k němu došlo, musí šestá nasazená Venus nejprve v prvním kole zdolat domácí divokou kartu Annu-Lenu Groenefeldovou.

Česká republika má v hlavní soutěži zatím jen jednu hráčku, dnes ale mohou přibýt další tři, Barbora Zahlavová-Strýcová, Lucie Hradecká a Sandra Záhlavová totiž nastoupí v posledním kole kvalifikace. To Slovensko už má v pavouku obvyklý tandem Hantuchová - Cibulková. Obě nejlepší tenistky našich sousedů cestují po US Open po stejných turnajích a mají na nich i podobné výsledky: Daniela Hantuchová vypadla v Tokiu už v prvním kole a v Pekingu prohrála ve čtvrtfinále s favorizovanou Jelenou Jankovičovou, Dominika Cibulková v Tokiu došla o kolo dál, v Pekingu pak po vítězstvích nad Amelií Mauresmovou a Annou Čakvetadzeovou nestačila na Rusku Kuzněcovovou. Daniela Hantuchová má těžký los, v prvním kole ji čeká turnajová sedmička Věra Zvonarevová, s níž má bilanci 0-2. Dominika Cibulková svou první soupeřku, Francouzku Bartoliovou, už jednou porazila. Pokud postoupí obě krajanky, pro jednu z nich to bude konečná. Ve druhém kole by totiž nastoupily proti sobě.

ODKAZY:

OFICIÁLNÍ STRÁNKA TURNAJE
pavouk turnaje (draw)

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je ale výprask! Aspoň že ta maturita je v suchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že pan Rodriguez nenaznačil, jak a kde se to charisma projevuje. Na tiskovkách? Na kurtu sotva. Uřvaná Maria často zařve preventivně už chvíli před tím než trefí tenisák. Jelena zrovna nepatří k těm, u nichž se dá napsat, že jen tak mlátí do míče. Její trpělivá obranná hra patří k těm nejlepším.
Reagovat
skott
Myslim, ze tenhle pan vi o cem mluvi, precetl sem si cely jeho komentar a temer ve vsem mu davam za pravdu ( jedine to o Vaidisove je trochu mimo ).Maria charizma urcite ma, jinak by nedelala takove mnozstvi reklam a nebyla hlavnim tahakem jakehokoliv turnaje, ktereho se ucastni.Soucasny tenis je bez ni urcite chudsi a organizatori se urcite modli aby se vratila co nejdriv.
Reagovat
smazaný uživatel
Při hře charisma nepozoruju, jestli pod to nespadá fakt, že nás vždy donutí ubrat u TV zvuk. Nechápu, že si protihráčky nestěžují. Víc řve snad už jenom ta patnáctiletá portugalka. Neškodný doping trestají a tohle obtěžování protihráček nechají být. S tiskovkami jsem měl pravdu, ale měl jsem to rozšířit i o promoakce a šou spojená s turnaji. Reklama je to poslední, co by mě ve sportu zajímalo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist