Preview: Turnaj WTA v Tokiu

15. 9. 2008, 17:43
Previews 0
Bez obhájkyně titulu začne zítra ráno středoevropského času jeden z nejštědřeji dotovaných ženských turnajů sezony. O podíl z celkové dotace 1.340.000 dolarů už v Tokiu nemůže bojovat loňská vítězka Martina Hingisová, která si odpykává trest za doping a která navíc podruhé ukončila svou kariéru. Organizátory turnaje to ale příliš trápit nemusí: na výborně obsazeném podniku se představí šest z deseti nejlepších hráček světa.
Ana Ivanovičová

Pokud Martina Hingisová nezmění svůj názor a na okruh WTA se po vypršení dvouletého trestu nevrátí, bude turnaj v Tokiu posledním, na kterém ve své kariéře zvítězila. Ve finále minulý rok porazila ve dvou setech Anu Ivanovičovou. Srbské tenistce už letos Švýcarka v cestě za titulem stát nebude, ani tak by ale zřejmě nebyla její největší starostí. Tou byl před pár týdny bolavý palec, kvůli kterému musela novopečená světová jednička Ivanovičová vynechat olympijské hry. Do US Open už se srbská hráčka dala dohromady, výsledkem bylo ale šokující vypadnutí s nepříliš známou Francouzkou Coinovou ve druhém kole. Po posledním grandslamu sezony si Ivanovičová naordinovala dva týdny tréninku v Evropě. Jak jí pomohly, se ukáže až ve druhém kole, v tom prvním má totiž nasazená dvojka volný los.

Vůbec nejvýše nasazenou tenistkou je její krajanka Jelena Jankovičová. Také ona už si letos vyzkoušela, jaké to je, být světovou jedničkou. A také ona o titul královny tenisu přišla. Srbka doplatila na formu Sereny Williamsové, která US Open vzala útokem, neztratila ani set a ve finále si poradila i s Jankovičovou. Naštěstí pro současnou světovou dvojku se mladší ze sester Williamsových v Tokiu neobjeví. V prvním kole má Jankovičová jako turnajová jednička volný los, v dalším se utká s lepší z dvojice Pennettaová - Peerová.

Srbsko má tedy v Tokiu dvě papírově největší favoritky. Jak jsme se ale mohli přesvědčit minulý týden, ženskému tenisu vládnou Rusky a potvrdit to budou i na turnaji s více než milionovou dotací. Jedna z nejlepších - vítězka letošního Australian Open Maria Šarapovová - tu možnost mít nebude, kvůli zranění totiž vynechá zbytek sezony. Světová devítka Věra Zvonarevová zase bude bojovat o titul v čínském Kuang-čou. Jinak je tu ale celá ruská elita.

Nasazenou trojkou je Jelena Dementěvová, která se po vítězství na olympijských hrách a semifinále na US Open určitě může považovat za jednu z favoritek. V prvním kole má také volno, ve druhém ji ale může čekat nebezpečná Francouzka Cornetová. Turnajovou čtyřkou je Dinara Safinová, která bude na podzim chtít důstojně zakončit fantastickou sezonu, v níž vyhrála tři turnaje, dostala se do finále French Open, vybojovala olympijské stříbro a na US Open se rovněž probojovala mezi nejlepší čtyři. Nasazení jí rovněž zaručuje volnou cestu do druhého kola, v němž se utká s vítězkou souboje Mauresmová - Cibulková.

Zatímco výše jmenované Rusky mohly před Tokiem odpočívat, turnajová pětka Světlana Kuzněcovová vybojovala o víkendu pro svou zemi čtvrtý fedcupový titul v posledních pěti letech. Kuzněcovová vyhrála oba své zápasy, které jí před cestou do Japonska určitě zvýšily sebevědomí. Otázkou zůstává, jestli jí neuškodí dlouhá cesta a změna povrchu. V prvním kole ji prověří Číňanka Na Li, která se po návratu po zranění už stihla rozehrát v Pekingu a na US Open, kde se dostala do semifinále, respektive osmifinále. Sílu ruského tenisu pak v Tokiu dokresluje ještě účast osmé nasazené Anny Čakvetadzeové, kterou v prvním kole čeká kvalifikantka Kaia Kanepiová, nebo přítomnost Nadii Petrovové, která se na konci léta začala konečně dostávat do formy a do Asie zamířila například s měsíc starým titulem ze Cincinnati v kapse.

Nebýt sester Williamsových, byl by vrcholný ženský tenis záležitostí jen evropských hráček. Není proto divu, že i zbylé nasazené tenistky jsou ze starého kontinentu. Polka Agnieszka Radwaňská svou univerzálnost potvrdila letos tituly na třech různých površích: vyhrát dokázala v Istanbulu na antuce, v Pattayi a Dauhá na tvrdém povrchu a na trávě v Eastbourne. Právě posledně jmenovaný turnaj je jejím zatím posledním úspěchem. V cestě za dalším úspěchem se jí v Tokiu jako první postaví domácí Aiko Nakamuraová.

Zatímco Česko nemá v Tokiu žádné zastoupení, Slovenky jsou v hlavní soutěži hned dvě. Vedle Dominiky Cibulkové je to také sedmá nasazená Daniela Hantuchová, která minulý týden na Bali neobhájila loňské finále. Hantuchová s blížícím se koncem roku doufá, že se jí ještě podaří uspět v sezoně, v níž se sice dostala do semifinále Australian Open, ale ve které si také kvůli únavové zlomenině paty musela dát před Wimbledonem dva měsíce pauzu. Na Bali skončila v semifinále na raketě mladé Rakušanky Paszekové, v Tokiu ji jako první čeká zkušená Italka Schiavoneová, s níž má slovenská hráčka bilanci 1-3.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist