Preview: Turnaj WTA Premier v Cincinnati

10. 8. 2009, 13:00
Previews 5
Hned čtrnáct nejlepších hráček světa se tento týden objeví na dvoumilionovém klání v Cincinnati. Z bývalých světových jedniček však bude nejsledovanější Kim Clijstersová, jež se k tenisu vrací po dvou letech. Z Češek se proti sobě už v 1. kole postaví Iveta Benešová a Lucie Šafářová.

Vítězka US Open 2005 Kim Clijstersová začíná svoji druhou tenisovou etapu jako vdaná paní a matka rok a půl staré dcery Jady. Mnozí předpovídají, že bude opět patřit k nejlepším, ona si své cíle nechává pro sebe. "Největší výzvou je zkombinovat mateřství, roli manželky a profesionální tenistky," řekla šestadvacetiletá Clijstersová před třemi týdny při americké týmové soutěži, v které vyhrála dva zkrácené sety.

Fakta:
Cincinnati (USA - Ohio)
Western & Southern Financial Grp Womens Open
WTA Premier 5
10. - 16. 08. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 2.000.000 dolarů
draw: 56 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazené tenistky:
Safinová (1-Rus.), S. Williamsová (2-USA), V. Williamsová (3-USA), Dementěvová (4-Rus.), Jankovičová (5-Srb.), Kuzněcovová (6-Rus.), Zvonarevová (7-Rus.), Wozniacká (8-Dán.).

Clijstersová, vítězka 34 turnajů ve dvouhře, byla první hráčkou světového žebříčku devatenáct týdnů, poprvé v roce 2003. Její bývalý kouč Marc Dehous si myslí, že by se mohla na vrchol vrátit. "Až začne hrát pořádně, poletí žebříčkem jako raketa," řekl Dehous a dodal: "Bude hrát bez tlaku, už ji nebude strašit Heninová a bude mít pocit, že nemusí nikomu nic dokazovat. Proto může být hodně nebezpečná."

Zatím má naplánované tři turnaje: mimo Cincinnati ještě Toronto a US Open. Všude bude hrát na divokou kartu, protože už v žebříčku nefiguruje.

Jako první formu belgické tenistky prověří Francouzka Marion Bartoliová. Světová třináctka se při svém posledním vystoupení před 14 dny na rychlém povrchu ve Stanfordu předvedla skvělými výkony, když porazila Jankovičovou, Stosurovou i Venus Williamsovou a získala titul. Před týdnem v LA kvůli svalovému zranění nestartovala. S Clijstersovou jediný vzájemný zápas prohrála.

Poslední vítězky:
2008 ... Naďa Petrovová (Rus.)
2007 ... Anna Čakvetadzeová (Rus.)
2006 ... Věra Zvonarevová (Rus.)
2005 ... Patty Schnyderová (Švýc.)
2004 ... Lindsay Davenportová (USA)

Adeptky na titul ale musíme hledat jinde. Předchozí ročníky vyhrávaly vesměs vysoko nasazené tenistky. To se však hrálo ještě jen za účasti pár hráček z tenisové špičky, letos je turnaj poprvé zařazen do vyšší kategorie a je dotován částkou 2 miliony dolarů. Sešla se tak prakticky kompletní ženská špička.

Té nyní vévodí Dinara Safinová, jež minulý týden nedokázala obhájit titul v Los Angeles, když vypadla s Číňankou Zheng. Za týden v žebříčku přijde o body za loňské olympijské finále, a pokud selže i v Cincinnati, může se stát, že přijde o post světové jedničky. Svůj boj zahájí ve druhém kole proti Vinciové nebo Malekové. Následně může narazit na Cibulkovou a ve čtvrtfinále na Kuzněcovovou. V případném semifinále by mohla potkat s Venus.

Nicméně Safinová bude chtít ve společnosti sester Williamsových dokázat, že světovou jedničkou je právem.

WTA Cincinnatiá (Premier 5):
vítězka ... 800 b. (350.000 dolarů)
finále ... 550 b. (175.000 dolarů)
semifinále ... 350 b. (87.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 200 b. (40.000 dolarů)
3. kolo ... 110 b. (20.000 dolarů)
2. kolo ... 60 b. (10.275 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (5.400 dolarů)

Venus Williamsové je třetí nasazenou a už ve třetím kole by se mohla potkat s Flavií Pennettaovou, jež minulý týden vyhrála silně obsazený turnaj v Los Angeles a nyní bude bojovat o premiérový posun do Top 10. Ve čtvrtfinále je možnou soupeřkou jedna z ruských vítězek předchozích ročníků Petrovová nebo Zvonarevová, ani jedna však v dobré formě nehraje. Cesta do semifinále je tak nakolněna Venus nebo Italce.

Zaútočit na post světové jedničky může Serena. Musela by však získat titul a doufat v zaváhání Safinové. Sama Američanka nemá v úvodu těžký los. Zahájí buď proti Rybárikové nebo Kateryně Bondarenkové. Poradit by si případně měla i s Agnieszkou Radwaňskou a potencionální soupeřkou ve čtvrtfinále je Jankovičová nebo Azarenková.

Největší tlak z hlediska žebříčkového postavení bude na čtvrté nasazené Rusce Jeleně Dementěvové, protože za týden ztratí 780 bodů za olympijské zlato z Pekingu. Naposledy utrpěla před 10 dny debakl od Venus, se kterou v semifinále podniku ve Stanfordu uhrála jediný game. Na cestě do čtvrtfinále by ji mohlas pozlobit snad jen Razzanová nebo Cirsteaová. Pak by mohla narazit na Ivanovičovou nebo Wozniackou.

Z českých tenistek se představí jednička Iveta Benešová a Lucie Šafářová. A už nyní je jisté, že si jedna zahraje ve druhém kole se Světlanou Kuzněcovovou. Češky totiž už v prvním kole čeká čtvrtý vzájemný souboj. Ty předchozí vyhrála Šafářová, která bude mírnou favoritkou i dnes. Benešová totiž poslední dny laborovala se svalovým zraněním. Na americké betony se ale prý už těší a věří, že si v příštích týdnech může v žebříčku polepšit. Za loňskou sezonu neobhajuje příliš bodů a rovněž plánuje větší úspěch na grandslamu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tomuhle říkám VELKÝ NÁVRAT!!!! Kim moc přeju, ať se jí daří ještě líp, než když šla na mateřskou. Přes dva roky je moc, ale ona všem ukáže, kdo je pravá šampionka. Jako velkej fanda sportu z toho mám obrovslou radost!! PARÁDA
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší je fakt tohle, už to sem někdo dával, čistý obrázek jak z telky, neseká se to, akorát vyplníš fiktivní registraci s nějakým funčním emailem, odmítneš nabídku sázení a daj ti pokoj, žádnej problém

http://www.bet365.com/extra/extra.aspx?ContentPath=LiveStreaming%2cStreaming
Reagovat
ZerekSu
zkus hledat nějaky netove stránky, atdhe.net,http://www.channelsurfing.net/ hodně štědtí
Reagovat
smazaný uživatel
Kde dávajú Cincinnati live?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist