Preview: Turnaj WTA Premier 5 v Římě

4. 5. 2009, 11:11
Previews 0
Již včera úvodními zápasy začal dvoumilionový podnik WTA Premier 5 v Římě. První hlavní favoritky do soutěže vstoupí ale až ode dneška. Ruska Dinara Safinová bude mít co dělat, aby v italské metropoli uhájila post světové jedničky před Serenou Williamsovou. Z top 10 se v Itálii neobjeví jen Rusky Dementěvová a Zvonarevová.

Přesně před rokem zahájila Dinara Safinová svou cestu na tenisový trůn. V Berlíně porazila Serenu Williamsovou, Dementěvovou nebo Heninovou a získala titul. Málokdo asi tušil, že se Ruska o rok později stane světovou jedničkou. Rodačka z Moskvy však dokázala napodobit svého bratra Marata, aniž by získala grandslamový titul.

Letos turnaj v Berlíně z kalendáře vypadl a tak Safinová zamířila do Říma, odkud se loni na poslední chvíli odhlásila. S italskou metropolí má už ale dobré zkušenosti, když před třemi lety prohrála až ve finále. Jenže letos ji čeká obhajování pozice světové jedničky. Za týden přijde o 860 bodů, zatímco druhá Serena Williamsová pouze o 220. Chce-li si Safinová pozici na vrcholu udržet i za týden, musí v Římě získat o 160 bodů více, než Američanka.

Fakta:
Řím (Itálie)
Internazionali BNL D`Italia
WTA Premier 5
03. - 10. 05. 2009
povrch: antuka
dotace: 2.000.000 dolarů
draw: 56 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Třiadvacetiletá Ruska hrála před týdnem na turnaji ve Stuttgartu, na první letošní titul ovšem nedosáhla, když ve finále podlehla krajance Kuzněcovové. Podnik Internazionali BNL D`Italia zahájí ve druhém kole proti vítězce francouzko-slovenského duelu Razzanová - Rybáriková.

Serena Williamsová hrála od březnového finále v Miami pouze na antuce ve španělské Marbelle, kde prohrála už v úvodním kole se Zakopalovou. Pak tři týdny pauzírovala kvůli svalovému zranění. Do Říma lítá pravidelně a od roku 2002, kdy triumfovala, hrála až na jednu výjimku alespoň ve čtvrtfinále. V úterý zahájí proti Švýcarce Patty Schnyderové, následně by se utkala s Kanepiovou nebo Bammerovou. Čtvrtfinále by zřejmě nabídlo souboj s jednou z teenargerek Wozniacká - Azarenková.

Poslední vítězky:
2008 ... Jelena Jankovičová (Srb.)
2007 ... Jelena Jankovičová (Srb.)
2006 ... Martina Hingisová (Švýc.)
2005 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2004 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2003 ... Kim Clijstersová
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Jelena Dokičová (Austr.)
2000 ... Monica Selešová (USA)
1999 ... Venus Williamsová (USA)

Poslední dva ročníky ovládla Jelena Jankovičová a chybět nebude ani letos, kdy z deseti utkání na antuce prohrála až minulý pátek s Pennettaovou. Na úvod římského turnaje se může utkat s Argentinkou Giselou Dulkovou, se kterou nedávno v Miami prohrála. Jihoameričanka ve Stuttgartu porazila Azarenkovou a pokud v prvním kole proti domácí Knappové nezaváhá, může Srbku potrápit. Jankovičovou by ve čtvrtfinále mohla čekat vítězka ze Stuttgartu Kuzněcovová nebo přemožitelka Pennettaová.

Jankovičová se za týden dostane před světovou trojku Dementěvovou, jež turnaj ve "věčném městě" do svého kalendáře nezařadila, ale bude si muset dát pozor na dotírající Venus Williamsovou. Američanka na tomto turnaji triumfovala v devatenácti letech, od té doby se však na italskou antuku takřka nevypravuje. Letos vyhlásila útok na první titul z French Open, a tak přípravu na antukových dvorcích nechce podcenit. Před 14 dny prohrála s Lisickou už ve druhém kole, v Římě bude chtít dojít určitě mnohem dál. Do soutěže vstoupí soubojem s Češkou Šafářovou.

WTA Řím (Premier 5):
vítěz ... 800 b. (375.000 dolarů)
finále ... 550 b. (175.000 dolarů)
semifinále ... 350 b. (87.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 200 b. (40.000 dolarů)
3. kolo ... 110 b. (20.000 dolarů)
2. kolo ... 60 b. (10.275 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (5.400 dolarů)

O semifinále by mohla hrát s Anou Ivanovičovou. Vítězka loňského French Open před rokem v generálce na Roland Garros prohrála už v úvodním zápase s Bulharkou Piroňkovovou. Letos stále čeká ne premiérový triumf. Na antuce odehrála zatím jediný zápas ve Fed Cupu. Podnik Internazionali BNL D`Italia odstartuje duelem s domácí Francescou Schiavoneovou, kterou dosud dvakrát ve třech setech porazila.

Z českých tenistek je v soutěži přihlášena pouze Lucie Šafářová, jež v úvodním kole porazila Ukrajinku Korytcevovou. Stejně jako před třemi lety narazí ve druhém kole na Venus Williamsovou a své zdejší maximum bude těžko překonávat. V jediném střetnutí s Američankou uhrála pouhých pět gamů.

O hlavní soutěž dotovanou 2 miliony dolarů usilovala ještě Nicole Vaidišová, v kvalifikaci však nestačila na Jaroslavu Švedovovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist