Preview: Turnaj ATP Masters 1000 v Římě

26. 4. 2010, 14:54
Previews 32
Série špičkově obsazených antukových turnajů pokračuje po Monte Carlu a Barceloně tento týden v Římě. V komplexu Foro Italico, kde o víkendu neúspěšně bojovaly české tenistky o postup do finále Fed Cupu, se poprvé od loňského historického triumfu na Roland Garros představí na nejpomalejším povrchu světová jednička Roger Federer.

Roger Federer letos startoval zatím jen na čtyřech turnajích a pouze na Australian Open hrál finále, v němž získal 16. grandslamový titul. Pak se mu nepovedly podniky Masters 1000 v Indian Wells a Miami, kde vypadl ve třetím kole s Baghdatisem, respektive v osmifinále s Berdychem.

Jediný nepovinný turnaj série Masters v Monte Carlu vynechal, aby ušetřil síly na náročně nahuštěný program antukové sezony. Ta pro světovou jedničku začíná právě tento týden v Římě, odku si ještě žádný tituly neodvezl. Letos do soutěže vstoupí proti vítězi duelu Baghdatis - Gulbis.

Fakta:
Řím (Itálie)
Internazionali BNL d'Italia
ATP Masters 1000
25. 04. - 02. 05. 2009
povrch: antuka
dotace: 2.750.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Federer (1-Švýc.), Djokovič (2-Srb.), Nadal (3-Šp.), Murray (4-Brit.), Söderling (5-Švéd.), Verdasco (6-Šp.), Tsonga (7-Fr.), Čilič (8-Chorv.).

Spolu se slavným Švýcarem se na svou oblíbenou antuku vrací i Rafael Nadal. Španěl po rekordním šestém triumfu v Monte Carlu odřekl kvůli ušetření sil na podnik Masters v Římě účast v Barceloně, kde měl obhajovat titul.

Nadal v italské metropoli za posledních pět let získal čtyři tituly a ve čtvrtfinále by mohl narazit na Robina Söderlinga, se kterým loni přišel o svou neporazitelnost na French Open. Španělský tenista je ve stejné polovině pavouka jako Federer, můžou se tak potkat už v semifinále.

Druhý hráč světa Novak Djokovič je od Australian Open v útlumu, v Římě se mu ale daří. Ze tří startů prohrál jen dvakrát s Nadalem, loni ve finále. V roce 2008 srbský tenista dokonce slavil titul. Letošní ročník odstartuje proti Francouzi Jeremymu Chardymu, se kterým loni ve třech zápasech neztratil ani set.

Poslední vítězové:
2009 ... Rafael Nadal (Šp.)
2008 ... Novak Djokovič (Srb.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Carlos Moya (Šp.)
2003 ... Felix Mantilla (Šp.)
2002 ... Andre Agassi (USA.)
2001 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2000 ... Magnus Norman (Švéd.)

Ve čtvrtfinále se může střetnout s Fernandem Verdaskem, který se dostal do laufu. V Monte Carlu nestačil až ve finále na Nadala, před týdnem v Barceloně přemožitele nenašel a prohlásil, že kromě Nadala se teď žádného soupeře nebojí.

Ve čtvrtině, ze které vzejde semifinálový soupeř pravděpodobně Djokoviče nebo Verdaska, jsou Andy Murray a Jo-Wilfried Tsonga. Brit Murray v posledních třech zápasech neuhrál ani set a prohlásil, že se na kurtu necítí tak šťastný, jako mimo něj... A na antuce, která je jeho nejneoblíbenějším povrchem, se velký vzestup očekávat nedá. Britova trápení se ve druhém kole pokusí využít domácí Andreas Seppi, jenž však s Murrayem v posledních třech soubojích neměl šanci.

ATP Masters 1000 Řím:
vítěz ... 1000 b. (434.000 dolarů)
finále ... 600 b. (203.000 dolarů)
semifinále ... 360 b. (103.450 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (53.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (27.500 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (14.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (7.650 dolarů)

Po týdenní pauze by se měl na okruhu ATP představit i Tomáš Berdych. Česká jednička po zranění kotníku z Monte Carla odřekla účast na turnaji v Barceloně, aby neriskoval vážnější zranění před Roland Garros. Berdych se coby desátý nasazený v prvním kole utká se španělským kvalifikantem Marcelem Granollersem.

Ve druhém kole se pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí může utkat s Wawrinkou, pak Söderlingem a ve čtvrtfinále s Nadalem.

Druhý český zástupce Jan Hájek, jenž postoupil z kvalifikace, narazí v 1. kole na domácího Potita Staraceho.

Ze světové špičky se v Římě neobjeví zranění Del Potro, Davyděnko a Gonzalez. Z osobních důvodů v Itálii nebude hrát ani Andy Roddick.

V úterý bude mít v Římě premiéru nový stadion, na který se vejde 10.500 diváků.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jsem si na sto procent jistej, že elegán vylítne v Římě hned ve druhém kole s nějakým outsiderem, podobně jako na posledních dvou turnajích. Třešničkou na dortu je, že bude hrát i čtyřhru, ve které ho určitě potká ještě větší neštěstí než ve dvouhře. Už si umím představit, jak tady budou elegánovci oplakávat toho svého arogantního labila po největším fiasku všech dob. Doufám, že tam Rožírek opět ukáže svoji pravou tvář, čímž ztratí všechnu přízeň u normálních lidí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš dneska super, škoda že má tak těžký další los. Jinak uvidíme co zítra Federer, bude asi nažhavený, ale Gulbis celkem hladce přejel Baghdatise, tak je docela dobře možné, že s ním bude mít Roger nemalé potíže.
Reagovat
smazaný uživatel
Mna by vobec neprekvapilo keby Gulbis dal Federera. Roger nehral na antuke od svojho vitazstva na RG ak si dobre pamatam cize to uz je dost dlha doba, naopak Gulbis hral dneska velmi dobre a taktiez v Barce ho zastavil Verdasco ktovie kam by az isiel. Urcite Federer bude musiet hrat svoj A level ak chce ist dalej.
Reagovat
smazaný uživatel
je jak aprílový počasí, na toho není spolehnutí, jednou zahraje dobře a 2x zoufale. Na Federera to musí mít jeho přemožitel srovnaný v hlavě a být TRPĚLIVÝ!.. Federer, pokud není úplně z formy, tak se poráží "udoláním" a nic z toho Gulbi nemá, takže nepředpokládám, že s nim bude mít velký problémy.
Reagovat
smazaný uživatel
A já tě tipoval na semifinále.... ach jo, letos se tenis odhaduje nějak obtížněji.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokial neskrecuje alebo nebude mat Federer formu ako hrom tak neviem si predstavit ze mu dakto zobere set ne este zapas. V MC hral vynikajuco Verdascovi dal kanara v druhom sete- tomu Verdascovi co hned vyhral dalsi turnaj v Barce, proste Rafa na antuke nechapem ale fakt nema konkurenciu- kym na harde vzdy vyletel s dakym tak tuto vyzera byt fakt vo svojej kozi. Som zvedavy kto mu prvy zobere set.- myslim celkovo ci uz teraz alebo Madrid alebo na RG.
Reagovat
smazaný uživatel
ak vsetko pojde podla planu semifinale bude zaujimave :) .
a uvidime kto je ako na tom.
Go Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
vyřež je tam zase všechny, VAMOS!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Barney.. ty môj bratranče :P
Reagovat
Vojtiik
sakra to jsou chytre a intelektualni prispevky.. respekt :D
Reagovat
smazaný uživatel
A Roger hra aj debla, tak drzte palce :)
Reagovat
smazaný uživatel
to víš že mu budu držet palce, aby zase vylítnut hned v druhým kole :D
Reagovat
smazaný uživatel
jo! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no tak hosi nebudte zli, aj tak to cele vyhra Rafa, tak doprajte Rogerovi aspon tu stvorhru.
Reagovat
smazaný uživatel
ok, beru zpět, tak v tom deblu mu teď kvůli tobě ze sdrce přeju titul (ten má velkou hodnotu), jenom ať se hezky vyšťaví co nejvíc, aby mohl v Madridu, na RG a Wim rupnout hned v úvodu :D
Reagovat
a.magerova
yavanna: 1.set je náš, ve druhém bojujeme, my tu čtyřhru vyhrajeme !!!

P.S. Na "Lets dance" koukáš a fandíš našemu favoritovi? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:) V Lecdens pozriem vzdy len Mira, pretoze tie ostatne nase celevriti fakt nemusim, ale jemu fandim a moc.
Reagovat
a.magerova
A už jsme vyhráli.... sem to říkala :-))

Jo jo taky tak nějak a ještě se ráda dívám na tu vaši "pojašenú" Evu, ta nemá chybu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No tak tu mi ani nespominaj, bo ked vidim tu jej papulu, tak sa strhavam zo sna :)
A v com vlastne Roger hra, vsak vobec neviem, ake maju outfiticky our guys, surne potrebujem modne okienko:)
Reagovat
smazaný uživatel
čaute baby :-))
Reagovat
a.magerova
No taky ještě nevím, sledovala jsem jenom live skore (bez obrazu) na čtyřhry live tv jaksi sero...u.
Reagovat
a.magerova
Čau nicy.
Čekám hlavně na ty bombastické Rafovy hodinky za půl mega doláčů !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Nicy, konecne stara partia pohromade, ty uz urco vies, v com pride Novak, tak sem nieco hod, az mozeme zhodnotit :)))
Reagovat
smazaný uživatel
No tak ja vám baby moje drahé, fakt neviem, o hodinkách viem minimum a o Djokérovi ani to, takže asi zo mňa toho moc nevytiahnete :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Baby, co to je za blbost s těma hodinkama, když z něj pořád leje, jak z vola! To obětuje jedno potítko nebo je bude mít pod nim? Tohle sem nějak nepochopil....
Reagovat
smazaný uživatel
no, on je bude mit pravdepodobne pouze u nastupu na dvorec, jako Roger ty Rolexky...
Reagovat
krbik13
Roger bude nosit to biele "henley" (oranzove mal v miami) s tmavomodrymi kratasami a podla vsetkeho by mal nosit bielo cierne lunarlite vapory no v tej stvorhre mal obute tie oranzove z kolekcie miami...
Reagovat
smazaný uživatel
:))) diky moc
Reagovat
smazaný uživatel
nazorna ukazka

http://osporte.sk/?id_cat=1228&news=59478
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak já pochopil, že s nima bude hrát, protože jsou lehonký..
Reagovat
smazaný uživatel
No, nechme se prekvapit... oni to tam nenapsali zrovna jasne s tema hodinkama, ale kdyz uvadeli priklad Rogera, tak jsem si to vylozila tak, ze s nimi nastoupi a pak je odlozi, protoze ani Rogera jsem nevidela s hodinkama i hrat :-).
Reagovat
a.magerova
http://www.facebook.com/photo.php?pid=322454&op=1&o=global&view=global&subj=64760994940&id=100000137726693
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist