Preview: Turnaj ATP 500 ve Washingtonu

3. 8. 2009, 14:30
Previews 6
Už jen čtyři zastávky čekají na tenisty před závěrečným grandslamem roku - US Open. Tento týden se hraje podnik ATP 500 ve Washingtonu, pak následují turnaje Masters v Montrealu a Cincinnati a nakonec tradiční předkrm v New Havenu. V hlavním městě Spojených států se tento týden mj. představí Roddick, Del Potro nebo Berdych.

Elitní čtyřka světového žebříčku se představí až na turnajích Masters. Ale ani fanoušci ve Washingtonu nepřijdou zkrátka. Startovat totiž bude hned devět tenistů z Top 20.

Favoritem číslo jedna by měl být Andy Roddick, jenž turnaj v letech 2001, 2005 a 2007 vyhrál. Šestadvacetiletého Američana do letošní sezony motivovala především manželka Brooklyn a novou krev do Roddickovi hry vlil kouč Larry Stefanki. Roddick předvádí komplexnější tenis a ovoce česal před měsícem, když potřetí v kariéře postoupil do wimbledonského finále. V něm ale i napotřetí podlehl světové jedničce Federerovi, tentokrát po obrovské bitvě 14-16 v pátém setu.

Fakta:
Washington (USA)
Legg Mason Tennis Classic
ATP World Tour 500
02. - 09. 08. 2009
povrch: tvrdý
dotace: 1.420.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Roddick (1-USA), Del Potro (2-Arg.), Tsonga (3-Fr.), F. Gonzalez (4-Chile), Söderling (5-Švéd.), Cilic (6-Chorv.), Robredo (7-Šp.), Berdych (8-ČR).

Teď věří, že má stále na to, aby vyhrál grandslamový turnaj. A šanci má již zanedlouho na US Open, na kterém získal před šesti jediný titul z turnajů 'velké čtyřky'. Po Wimbledonu kvůli zranění třísel měsíc nehrál, nyní se vrací na turnaj do Washingtonu. O postup do 3. kola si zahraje s Němcem Beckerem nebo krajanem Robbym Gineprim, který před 14 dny vyhrál turnaj v Indianapolisu. A pak by mohl narazit na dalšího Američana Sama Querreyho, jenž pro změnu triumfoval minulý týden v Los Angeles. Případné čtvrtfinále by s nějvětší pravděpodobností nabídlo souboj s jedním z nasazených Chorvatů Čilič - Karlovič. Roddicka tak po pauze čeká hned těžký test.

Na druhé straně pavouka bude soupeřům nahánět strach především jméno Juan Martin Del Potro. Argentinec loni turnaj vyhrál a získal tak čtvrtý titul v řadě. Letos pokračuje ve skvělých výkonech, vždyť z deseti porážek bylo hned šest od hráčů první světové čtyřky. V Melbourne hrál čtvrtfinále, na French Open semifinále. Pokaždé skončil až na raketě Federera. Na trávě ve Wimbledonu sice vypadl už v 2. kole, porážka od Hewitta však nelze brát za selhání. Naposledy se jednadvacetiletý Jihoameričan představil v Davis Cupu a Ivo Minář s Tomášem Berdychem by o síle Del Potra mohli vyprávět.

Poslední vítězové:
2008 ... Juan Martin Del Potro (Ar.)
2007 ... Andy Roddick (USA)
2006 ... Arnaud Clement (Fr.)
2005 ... Andy Roddick (USA)
2004 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2003 ... Tim Henman (Brit.)
2002 ... James Blake (USA)
2001 ... Andy Roddick (USA)
2000 ... Alex Corretja (Šp.)
1999 ... Andre Agassi (USA)

Argentince nyní čeká oblíběný beton. Sice obhajuje dva loňské tituly, letos se ovšem přihlásil na lukrativnější podniky, po kterých si může bodově znovu polepšit. Ve Washingtonu by druhé kolo měl zvládnout i při hře na půl plynu, Američan Russell ani Yen-Hsun Lu by krok s Argentincem držet neměli. Pak by se možná mohl těšit na odvetu s Hewittem, v případném čtvrtfinále je reálným soupeřem finalista Roland Garros Robin Söderling.

Černým koněm turnaje by mohl být desátý nasazený Tommy Haas. Německý tenista se v poslední době dostal do formy. I když minulý týden v LA nestačil v semifinále na Querreyho, ve Washingtonu, kde loni prohrál až v semifinále s Del Potrem, se může znovu chytit duelem proti lepšímu z dvojice Dancevic - Giraldo.

Sedmý hráč světa Jo-Wilfried Tsonga si od únorového triumfu v Marseille zahrál jen jednou ve čtvrtfinále. Nyní se však vrací na svůj oblíbený rychlý povrch a jelikož loni kvůli zranění kolena v této části sezony nehrál, motivací je zisk dalších bodů do žebříčku. A že jich může získat hodně, napovídá rozlosování: Tsonga v cestě do semifinále může z nasazených soupeřů narazit na se zraněním laborujícího Tursunova a ve čtvrtfinále na Fishe nebo Berdycha.

ATP Washington (World Tour 500):
vítěz ... 500 b. (300.000 dolarů)
finále ... 300 b. (126.000 dolarů)
semifinále ... 180 b. (55.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 90 b. (25.750 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (12.250 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (6.400 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (3.950 dolarů)

Právě Tomáš Berdych je jediným českým zástupcem v soutěži singlistů a i pro něj platí hratelný los. V 1. kole má jako osmý nasazený volný postup, a tak bude v prvním vzájemném zápase s Gulbisem z Lotyšska bojovat o 3. kolo. Soupeř však bude narozdíl od třiadvacetiletého rodáka z Valašského Meziříčí rozehraný, když v 1. kole ve třech setech zdolal Kevina Kima. Nicméně lotyšský tenista již přesně rok 2. kolo ani jednou nepřekonal. Pokud Berdych nezaváhá, zahraje si zřejmě s domácím Mardym Fishem. I Američan by byl vzhledem k obsazení turnaje soupeřem z kategorie snadnějších. Tím spíše, když Fish před týdnem odstoupil kvůli svalovému zranění z klání v LA. Berdych se s Fishem ještě neutkal.

Vítěz turnaje ukrojí z celkové dotace 1,42 milionu dolarů 300 tisíc a v žebříčku si polepší o 500 bodů. Hned další týden se hraje turnaj Masters v Montrealu a následně v Cincinnati.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
A ten turnaj série ATP 500 je vždy pouze jeden v týdnu nebo lze uspořádat dva naráz, aniž by si konkurovaly obsazením hráčů?
Reagovat
dabelsobul
V této sezone se tak stalo jiz v unoru, kdy se v jeden tyden hrali dva turnaje kategorie 500 na antuce v Acapulku a na hardu v Dubaji.
Jeste se tak stane dvakrat: rijen Peking a Tokio, a v listopadu Valencie a Basilej.
Reagovat
dabelsobul
Ale konkurovat si obsazenim hracu samozrejme budou, logicky to jinak nejde :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tojo, ale když budou pořádat turnaj soubězně s ATP 1000, moc špičkových hráčů asi nenaberou.:-):-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nehraje se na antuce jak uvadis
Reagovat
Chandler
Del Potro 1-2
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist