Preview: Štěpánek - Simon

8. 3. 2009, 00:05
Previews 0
V ostravské ČEZ areně se o tomto víkendu bojuje o postup do čtvrtfinále Davisova poháru. Čeští tenisté se po dvou dnech dostali v souboji proti Francouzům do vedení 2-1 a v neděli může o postupu rozhodnout Radek Štěpánek, který se utká s Gillem Simonem.
Profily hráčů
Radek Štěpánek - Gilles Simon

První bod získal pro české tenisty Tomáš Berdych, když ve čtyřech setech zdolal Simona. Štěpánek však na skvělého Tsongu nestačil a tak v sobotu následovala klíčová čtyřhra. V té uspělo domácí duo Berdych/Štěpánek a přiblížilo se postupu do čtvrtfinále, v němž by Česko na domácí půdě přivítalo Argentinu.

Radek Štěpánek se letos dostal do životní formy. Během dvou měsíců získal dva tituly a přidal jedno finále. Ve třiceti letech stále myslí na návrat do Top 10. A také na úspěch v Davis Cupu, ve kterém má singlovou bilanci sice 4-6, ale reprezentační duely si oblíbil a má rád jejich atmosféru. Publikum ho dokáže vyburcovat a to Štěpánkovi vyhovuje.

Rodák z Karviné mohl v pátek poslat český tým už do vedení 2-0, ale v zápase proti Tsongovi jednoduše nestačil. "Tsonga byl opravdu moc dobrý. Já jsem do poslední chvíle bojoval a čekal na svou šanci, ale soupeř mi ji prostě nedal," uznal český reprezentant. "Radek odehrál slušný zápas, ale mě se utkání vydařilo lépe," konstatoval Francouz.

Také Gilles Simon v pátek nedokázal vyhrát. Při premiérovém daviscupovém utkání ve čtyřech setech podlehl Berdychovi a nedostál roli světové osmičky. Mluví se o tom, že zápas nezvládl, jenže český tenista podal kvalitní výkon. A kapitán hostů Guy Forget si je vědom, že alternativa v podobě Gasqueta by asi lepším řešením než nasazení Simona do nedělní dvouhry nebyla.

Čtyřiadvacetiletý Francouz zažil skvělou loňskou sezonu. V žebříčku nenápadně vystoupal až do první světové desítky a dostal se na Turnaj mistrů. I přesto, že je mnohdy kritizován za svůj defenzivní styl. Letos si na Australian Open zahrál poprvé v kariéře grandslamové čtvrtfinále, dva týdny přes Davis Cupem si připsal dvě semifinálové účasti.

Resumé: Štěpánek loni na French Open Simona deklasoval, v hale v Šanghaji však hladce prohrál. Ne však za zcela optimálních podmínek, kdy neměl ani svou raketu. Dnes ho čeká zápas před domácím bouřlivým publikem, které českého tenistu požene za získáním rozhodujícího postupového bodu. Štěpánek je zkušený tenista, má formu a proti obranné hře Simona bude chtít využít své chytrosti. Dokáže měnit rytmus hry a soupeře zdeptat. Simon bude pod tlakem, musí vyhrát, jinak Francie míří do baráže. A to by mohlo být pro tenistu téměř bez daviscupových zkušeností svazující. Sázka na výhru Štěpánka v kursu 2.19 by tak nejen pro vlastence mohla být více než zajímavou. Kdo však podobně jako bookmakeři věří více Simonovi, může využít násobku 1.60.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist