Preview: Souboj o post světové dvojky

17. 5. 2008, 10:49
Previews 0
Na velký zápas se dnes těší fanoušci nejen v tenisovém areálu v Hamburku, ale také miliony diváků u televizních obrazovek. V přístavním městě se dnes totiž bude hrát velké semifinále. Nadal - Djokovic. Vítěz dnešního duelu bude v pondělním vydání žebříčku ATP Ranking na druhém místě. A taky postoupí do finále prestižního podniku série Masters...
Profily hráčů
Rafael Nadal (#2-Španělsko) - Novak Djokovič (#3-Srbsko)

Lepší semifinálový zápas si pořadatelé a všichni tenisoví příznivci v Hamburku nemohli přát. Současná světová dvojka Rafael Nadal ze Španělska se totiž utká se Srbem Novakem Djokovičem a vítěz tohoto duelu se v pondělním vydání žebříčku ATP Ranking objeví na druhé pozici. Nadal je tak dnes pod velkým tlakem - titulem "světová dvojka" se pyšní už 147 týdnů. Naopak Djokovič, který je třetím hráčem světa nepřetrřitě od loňského srpna, by se na pozici korunního prince dostal poprvé v kariéře.

Před turnajem v Hamburgu ztrácel Djokovič 310 bodů na druhého Nadala. Pokud by Srb dnes vyhrál, v pondělním vydání žebříčku by se posunul na druhé místo právě před Nadala. Oproti loňskému čtvrtfinále by si totiž polepšil o 225 bodů. Naopak Nadal by finále neobhájil a 125 bodů by ztratil. Srbský tenista by si tak v žebříčku zajistil o 40 bodů více, než by měl Španěl. Dalších 150 bodů navíc by si Djokovič připsal za případný finálový úspěch.

Rafael Nadal si v uplynulé sezoně udržel svůj vysoký standard, když vyhrál hned šest turnajů (Indian Wells, Monte Carlo, Barcelona, Řím, Roland Garros a Stuttgart). Jak vidno, hned pět z nich bylo antukových, čímž Nadal jen potvrdil, že na oranžovém povrchu mu stále nemůže konkurovat ani Roger Federer. Letos tomu není prozatím jinak, jelikož Rafa dokázal získat triumfy v Monte Carlu a Barceloně. Překvapivé zaváhání si však připsal v Římě, čehož náležitě využil právě Novak Djokovič, který díky titulu z italské metropole značně stáhl náskok svého soka a dnes může cestu za druhou příčkou dokonat.

Stále 21letý mladík ze Španělska se však nevzdává, což nyní potvrzuje v Hamburku, kde si poradil s Italem Staracem a Andym Murrayem. „Nevím, kde je hranice mé nejlepší výkonnosti. Jsem šťastný, hraji dobře. To je pro mě tou nejdůležitější věcí. Nevím zda jsem blízko maximální výkonnosti, protože nikdy nevíte, jaké je vaše maximum. Ale jsem šťastný, jak jsem hrál dnes a chci v tom pokračovat i zítra,“ konstatoval Nadal po souboji s Murrayem. A "Rafa" svého o deset let staršího kamaráda Carlose Moyu včera vůbec nešetřil a smetl ho hladce 6-1 6-3.

Antuka je v nadsázce Nadalovým druhým domovem, ale oranžový povrch nevadí ani Novaku Djokovičovi, který není výborný pouze na hardu, o čemž svědčí i jeho vítězství z minulých let v Amersfoortu a Estorilu, nebo semifinále na loňském Roland Garros.

Úspěch na grandslamu má rodák z Bělehradu za sebou už i letos, když na Australian Open nenašel přemožitele a radoval se z vůbec prvního titulu na turnaji elitní čtyřky. S největší pravděpodobností nebude tím posledním, jelikož Srbovi se předpovídá opravdu velká budoucnost.

Svůj potenciál naplno předvedl i v Indian Wells, kde po loňské prohře ve finále konečně pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze. Hřebínek mu trochu srazilo následné zaváhání v úvodním kole v Miami, ale na antuce v Monte Carlu už znovu předváděl skvělý tenis. Porážku utrpěl až v semifinále s Federerem a ještě lépe si vedl minulý týden v Římě, kde nenašel přemožitele a radoval se tak z dalšího titulu.

Djokovič v německém přístavním městě stejně jako Nadal ještě neztratil ani set. Poradil si s Chelou, Karlovičem a včera i s Montaňesem. "Djoker" hraje velmi útočně laděný tenis, což ovšem dnes s Nadalem půjde těžko. I Španěl nebude hrát defenzivně a tak budou k vidění zajímavé výměny.

Resumé: Každopádně to pro fanouška bude skvělý tenisový zážitek. Oba tenisté mají velkou motivaci. Nadal navíc chce v Hamburku uspět o to více, že zde před rokem prohrál jediné antukové utkání v loňské sezoně - ve finále s Federerem. Vzájemná bilance Nadala s Djokovičem hovoří pro Španěla v poměru 6-3. Současná světová dvojka vyhrála i všechny tři duely hrané na antuce. Letos se spolu utkali jednou - na hardu v Indian Wells vyhrál Djokovič hladce 6-3 6-2. Oba jsou to vynikající tenisté. Povrch, na kterém se dnes bude hrát, však stále hovoří pro Nadala. I proto Bwin.com vypsalo značně nížší kurs 1.35 právě na něj. Pokud věříte, že po 147 týdnech se změní jméno na postu světové dvojky, vsaďte si s kursem 2.92 na Srba Novaka Djokoviče. Utkání začíná ve 14:30 hodin.

Rafael Nadal (#2-Španělsko) - Novak Djokovič (#3-Srbsko):

Detail zápasu
Bwin.com: 1.35 - 2.92

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil, Mirek Umlauf.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist