Preview: semifinále turnaje Série Masters v Madridu

18. 10. 2008, 09:26
Previews 7
Na halovém podniku Série Masters v Madridu jde do tuhého. V pavouku zbývají poslední 4 jména a 3 z nich patří k nejlepším hráčům a největším rivalům současnosti. Nejdříve vyzve v repríze finále US Open Brit Andy Murray švýcarského šampiona Rogera Federera. Po nich si to o postup do finále rozdá světová jednička Španěl Rafael Nadal proti francouzskému bojovníkovi Gillesu Simonovi.
Roger Federer

Federer - Murray
Andy Murray šel letos výkonnostně opět nahoru. Ve druhé půlce roku je dokonce herně a výsledkově lepší než stabilní světová trojka Srb Novak Djokovič, jehož v červenci a srpnu na 'hardu' porazil. A 21letý Skot letos neporazil jen Djokoviče. To, že před ním musí být na pozoru, naznačil i Rafaelu Nadalovi na nedávném US Open, kde světovou jedničku zaslouženě porazil a Rogeru Federerovi, kterého skolil podruhé v kariéře začátkem dubna v Dubaji. To, že během roku porazil trio Nadal, Federer Djokovič, o sobě může říct málokdo.

Skotskému tenistovi se letos nedařilo jen zhruba uprostřed roku. V prvních měsících slavil tituly v katarském Doha a v Marseille, v červenci si zahrál čtvrtfinále Wimbledonu a semifinále v Torontu. Ve své nejlepší formě je ale 6násobný vítěz ATP v těchto týdnech. V srpnu vyhrál v Cincinnati poprvé v životě turnaj Série Masters, o měsíc později bojoval ve finále US Open a nyní stojí v semifinále v Madridu.

V hlavním městě Španělska zatím 4. hráč světa bez ztráty setu vyřadil Itala Bolelliho, Chorvata Čiliče a Monfilsovi z Francie včera povolil jen 4 hry. Dnes ho čeká repríza finále US Open. V New Yorku s Federerem prohrál, ale po bitvě s Nadalem nebyl zcela fit. "Tentokrát budu rozhodně připravenější," vzkazuje Švýcarovi před zápasem Murray.

O Rogeru Federerovi toho už letos bylo napsáno hodně. On a Španěl Nadal byli stabilním tématem v průběhu téměř celého roku. Vše začalo hned v lednu, kde Federer dohrál 'už' v semifinále. 27letý Švýcar nebly po prodělané mononukleóze stoprocentně v pořádku a logicky byl i méně sebevědomý. Následovaly prohry s Murrayem, Fishem a Roddickem a tlak na nedávnou dlouholetou světovou jedničku se vystupňoval.

Majitel 56 titulů pak vyhrál antukový turnaj v portugalském Estorilu, ale start antukové sezony pro něho zároveň nic dobrého nevěštil. Ze dvou důvodů: pro něho samotného má antuka k ideálnímu povrchu daleko a také kvůli hráči se jménem Nadal. Španělský antukový král je v posledních letech Švýcarovým největším rivalem. V dalším průběhu antukové sezony už Federer žádný turnaj nevyhrál - třikrát podlehl právě Nadalovi, přičemž prohra 1:6, 3:6, 0:6 z finále Roland Garoos byla obzvláště bolestná.

Přechod na trávu basilejský rodák uvítal - turnajem v německém Halle prošel bez ztráty setu. Pak přišel Wimbledon a i v něm si počínal suverénně. Než přišel finálový zápas s Rafaelem Nadalem. Nezapomenutelná pětisetová bitva vzala za soumraku Federerovi naději na zisk historického 6. titulu v řadě a víceméně i světový trůn.

Náladu Federerovi zvedla zlatá olympijská medaile z Pekingu, byť ji s krajanem Wawrinkou vyhrál ve čtyřhře. Přesto nad ním mnozí odborníci zlomili hůl a na US Open mu mnoho šancí nedávali. Hráč, který hrál 77krát finále ATP ale v New Yorku dokázal vyhrát svou 13. grandslamovou trofej.

Do Madridu přijel Federer řádně odpočatý a předvádí tu skvělé výkony. Hladké výhry nad Tsongou a Del Potrem nepotřebují příliš velký komentář. Švýcarský fenomén místní podnik před dvěma lety vyhrál, loni byl ve finále poražen Nalbandianem.

Bookmakeři bwin s kursem 1,24 jednoznačně favorizují Federera. Na výhru Murrayho dokonce nabízejí nejvyšší kurs na sázkovém trhu - 3,58.

Nadal - Simon
Rafael Nadal
zažívá životní sezonu. Počtvrté v řadě vyhrál antukové French Open, ve Wimbledonu zastavil nadvládu Rogera Federera. Na zbývajících grandslamech hrál v semifinále. Navíc vyhrál tři podniky série Masters a získal olympijské zlato. To vše ho v součtu vyneslo na vrchol světového žebříčku. A současně má v čele více jak tisícibodový náskok na Federera. Je tak více než pravděpodobné, že sezonu ukončí jako světová jednička.

Neznamená to však konec motivací. Má teď před sebou výzvu: udržet se na vrcholu co nejdéle a dokázat, že je lepší než fenomén Federer. A také chce jistě překonat řadu rekordů, které drží nejen právě švýcarský tenista. A tak musí rodák z malorského Menacoru na sobě i nadále pracovat. Přestože se zdá, že už na vyšší rychlost snad ani zařadit nemůže.

V Madridu už před třemi lety triumfoval, ovšem další dva ročníky pro něj skončily před branami semifinále. Nejdříve podlehl Berdychovi a o rok později pozdějšímu vítězi Nalbandianovi. Jelikož letos je nejvýše nasazeným tenistou, je na opačné straně pavouka než Federer, ale i Berdych nebo Nalbandian. Podle papírových předpokladů dokráčel až do semifinále, když postupně porazil Gulbise, Gasqueta a Lopeze.

V dnešním semifinále měl narazit na Novaka Djokoviče, jenže ten už ve třetím kole nestačil na Karloviče a ten naopak včera podlehl Gillesu Simonovi, který vyhrál po setech 7-6 4-6 7-6.

Třiadvacetiletý Francouz si tak podruhé v kariéře zahraje o postup do finále turnaje Masters. V Madridu měl už několikrát namále. Proti Andrejevovi i Blakeovi musel odvracet mečboly. Má za sebou tak tři náročné třísetové duely a proti světové jedničce by mu mohli chybět síly.

Simon praktikuje obrannou hru. Neustále vyčkává na chyby soupeře, jen občas sám zaútočí. Proti Nadalovi, kterému zatím dvakrát podlehl (nezískal ani set), však bude muset taktiku změnit, jinak nemá šanci. A přechod na jiný styl by Simonovi měl zřejmě ublížit. Nedá se tak očekávat, že by Španěl Rafael Nadal po třech letech znovu nepostoupil do finále.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
Tenista
Strašný...Nejen, že se nedočkám zápasu Karlovič - Nadal, ale ani Federer - Nadal...nutno dodat, že byl Murray lepší, Roger hrál nějak divně, Murraymu taky hodně přálo štěstí při returnech, ono když chcete využít podání, a soupeř vám to furt háže na základku tak se s tou výhodou servisu už moc dělat nedá. A že těch případů dneska bylo...beztak mám na Murrayho stejnej názor...jeho držení backhandu jak prase, forhend překroucenej, si můžou se Simonem podat ruce...na takovej tenis nemám nervy
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, Murray byl lepší, fantasticky podával, returny trefoval, pohyb jako vždy vynikající. Naopak Fedex udělal na můj vkus moc lacinejch chyb z forhendu. To ho dnes podle mě poslalo domů.
Reagovat
Tenista
nesnáším Simona, nesnáším jeho tenis,nesnáším jeho gesta a backhand...Rafa má cestu do finále značně usnadněnou...osobně jsem byl hodně zvědavej na konfrontaci Karlovič - Nadal, ale zase nic...sice by to nebyl žádný super tenis, ale byl bych moc zvědavej jak by si s tim Rafa poradil
Reagovat
skott
S tim musim souhlasit.Vcera za stavu 3:0 ve 3.setu pro Karlovice sem to vypnul a myslel, ze je po zapase.Jestli sem nekdy oznacil Nadala za nudneho tak proti tomuhle francouzsekmu ubozakovi to je jen slaby odvar.Koukat na jeho vecne otravenej ksicht a zlostna gesta se nedalo vydrzet.Asi poprve v zivote budu prat postup Nadalovi...
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho bekhend je divnej..styl nudnej..je to pinkálista-údržbář..takovej nezmar, ale letos s tou hrou slaví úspěch. Nemůžu říct, že bych ho nesnášel, líbí se mi jeho bojovnost a pracovitost. Včera si to taky vybojoval, makal jako blázen a nevzdal to. Dokázal se vypořádat i se servisem obra, někdy mu na druhou stranu poslal takovej return, že to Ivo ani nepostřehl.
Troufnu si říct, že Nadal by si v semi poradil, ať už by tam postoupil ten nebo ten. Cestu turnajem v Madridu má opravdu snadnou.
Reagovat
skott
Nejsem si jistej zda se dokazal vyporadat se servisem "obra".Ja sem jeste nikdy tak mizerne Karlovice podavat nevidel.K tomu Simon delal obrovske chyby, a Ivo mu dokazal ctyrikrat prorazit servis!Jak napsal Tenista, Nadal - Karlovic by bylo hodne zajimave, vic nez bitva dvou obranaru.Osobne predpokladam, ze Nadal by ho mel vyridit i pravou rukou...
Reagovat
smazaný uživatel
Karlovič nepodával tak špatně, skoro třicet es, ale úspěšnost z druhého podání byla bídná. Toho Simon využíval. Jinak Ivo v poslední době není v extra formě, jediné, co se mu za poslední měsíc povedlo, byly ty čtyři tajbrejky v Madridu.. Ale máte s tenistou pravdu, že Karlovič by byl trochu zajímavějším soupeřem pro Nadala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist