Preview: Sampras - McEnroe

3. 12. 2008, 10:52
Previews 0
Black Rock Tour of Champions, nebo-li Masters veteránů, se mohou účastnit jen hráči, kterým je nejméně 35 let a zároveň byli světovou jedničkou, triumfovali v Davis Cupu či hráli grandslamové finále. Tyto podmínky mnohonásobně splňují americké legendy Pete sampras a John McEnroe, které dnes večer čeká v Londýně vzájemný souboj.
Profily hráčů
Pete Sampras - John McEnroe

Pete Sampras se během patnáctileté kariéry nesmazatelně zapsal do tenisové historie. Za vše mluví řada rekordů, které dodnes drží: získal 14 grandslamových titulů ve dvouhře, 286 týdnů byl světovou jedničkou a šest sezon ukončil v čele žebříčku ATP (v letech 1993 až 1998). Ještě donedávna vládl statistice prize money, na nichž vydělal přes 43 milionů dolarů (překonal ho až Federer). Jako jeden z nejlepších tenistů historie byl v červenci 2007 přijat do tenisové Síně slávy.

Vítěz čtrnácti grandslamů se s tenisem definitivně rozloučil v srpnu 2002. Loučení to bylo stylové, když svou kariéru završil triumfem na US Open. Sampras byl vždy typickým představitelem stylu servis-volej, díky čemuž si vysloužil přezdívku "Pistol Pete".

Od roku 2006 hraje exhibice, loni například vyhrál jeden ze tří zápasů s tehdejší světovou jedničkou a přítelem Rogerem Federerem. Letos v New Yorku s ním ve třech setech podlehl, ale porazit dokázal Tommyho Haase. "Stále se můžu postavit komukoliv na světě. Už nemám tak dobrý pohyb ani fyzičku, ale jeden set vydržím vyrovnaně s kýmkoliv,“ tvrdí Sampras.

V posledních dnech to při exhibicích v Bratislavě a Praze okusili i dva aktivní tenisté: Hrbatý podlehl ve dvou setech, Štěpánek dokázal uhrát set, ale rozhodující super tie-break byl v jasné režii Samprase.

V generálce na Londýn tak jen potvrdil, že stále nerad prohrává. Na pinkání ho neužilo, za to razantních bekhandů jednoruč nebo es z druhého podání si diváci mohli uží dosyta. "Vyhrát je pro mě stále otázkou cti, a tak jsem dal do zápasu všechno. Radek byl kvalitním soupeřem, jsem rád, že jsem ho porazil," řekl Sampras po zápase.

Sedminásobný wimbledonský vítěz se na své zápasy dokáže stále soustředit a podřídit jim přípravu. Na Masters veteránů se rozhodně těší, na britských ostrovech se představí poprvé od wimbledonské prohry v roce 2002, kdy podlehl Bastlovi. Letos si už jeden turnaj veteránů zahrál a v brazilském Sao Paulu triumfoval. Postupně porazil Meligeniho, Goellnera, Mustera a ve finále Riose.

V "tenisovém divadle" Royal Albert Hall ho dnes v úvodním zápase čeká slavný krajan John McEnroe. Ten už závěřečné klání veteránů čtyřikrát vyhrál a podobné turnaje si nenechává ujít. V 49 letech je nejstarším účastníkem mezi singlisty, nicméně z mladších soupeřů prý strach nemá.

Koncem září si připsal svůj poslední triumf, když v Lucemburku porazil Vilase, Bahramiho, Borga a ve finále i Leconteho. Následně ho v Budapešti prohra s Cashem připravila o postup do finále.

Resumé: Je známo, že sedminásobný grandslamový vítěz McEnroe, velký bouřlivák na kurtu i mimo něj, se několikrát s o 12 let mladším Samprasem nepohodl. John McEnroe by rád Samprase porazil, protože se mu to v aktivní kariéře ani jednou ze tří pokusů nepodařilo. Ovšem realita je tvrdá, "táhne" mu na padesátku a proti výrazně mladšímu soupeři, který nedávno dokázal porazit i tehdejší světovou jedničku Federera, může jen těžko pomýšlet na úspěch.

Když je Sampras na kurtu, chce vyhrávat. A ví to i Bwin, které na Samprase vypsalo kurs 1.05. V překvapivou výhru McEnroea se věří čím dál méně: věříte-li, že "bouřlivák" přelstí "kliďase", vsaďte si s kursem 7.65.

Samprase a McEnroea čekají v rámci skupiny A ještě zápasy s Piolinem a Batesem. Do finále postoupí jen vítěz skupiny.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist