Preview: Safin - Melzer

14. 3. 2008, 11:00
Previews 0
V Indian Wells včera začala i hlavní soutěž mužů. Nástrahy 1. kola čekají jak Rakušana Jürgena Melzera, tak Rusa Marata Safina - ani jeden není na prvním turnaji sezony série Masters nasazený. Oba se letos zatím spíše trápí. A u Safina to platí dvojnásob - musel si léčit únavovou zlomeninu palce.
Profily hráčů
Marat Safin (Rusko) - Jürgen Melzer (Rakousko)

Marat Safin, bývalá světová jednička, se od konce sezony 2005 nemůže dostat zpět do optimální herní pohody. Ruský tenista totiž utrpěl vážné zranění kolena a když se vrátil v roce 2006 na kurty v Dubaji, netušil, že už se nemusí dočkat dalšího titulu, celkem šestnáctého.

Safin na 14 dní dokonce vypadl v žebříčku z elitní světové stovky. Sice se dokázal vrátit mezi 30 nejlepších tenistů, ale když se v loňské sezoně dostal pouze jedenkrát dál než do čtvrtfinále, logickým vyústěním byl opět žebříčkový propad. Nyní se nachází až na 88. místě.

Pokud nebudeme počítat exhibici v australském Kooyongu, tak Marat letos vyhrál jen jeden zápas. Na Australian Open si poradil vcelku bez potíží s Lotyšem Gulbisem, ale v pětisetové bitvě už na Baghdatise nestačil. Po té musel opět několik týdnů odpočívat, když mu lékaři objevili únavovou zlomeninu palce u nohy.

Oželet tak musel nejen daviscupový duel proti Němcům, ale také sledovanou exhibici proti Samprasovi a následný turnaj v San Jose. Vrátil se před 14 dny na turnaji v Memphisu, kde však ve dvou zkrácených hrách podlehl Thomasi Johanssonovi ze Švédska. I minulý týden v Las Vegas nepřešel přes úvodní kolo - od Australana Hewitta utrpěl porážku 2-6 1-6. Dnes se pokusí napravit alespoň loňský neúspěch v Indian Wells, kdy vypadl hned po prvním zápase, když nestačil na Nicolase Mahuta a prohrál 1-2 na sety.

Jürgen Melzer, šestadvacetiletý Rakušan, si zahrál celkem šestkrát finále turnaje ATP - největším úspěchem je dosavadní jediný titul z Bukurešti, kde před dvěma lety na antuce nenašel přemožitele. Melzer už ví, jaké to je být hráčem světové padesátky - v loňské sezoně byl dokonce na 28. místě.

Jenže koncem roku přišly čtyři porážky v řadě, a když se Melzerovi nedaří podle představ ani v nové sezoně, patří mu aktuálně až 85. místo v žebříčku ATP Ranking. Na prvních třech turnajích v tomto roce vypadl pokaždé v 2. kole, když porazil hráče druhé světové stovky, ale na Malisse, Ferrera a Ciliče už nestačil. Pak se sice dostal do finále challengeru ve Wroclawi, ale na turnajích ATP se mu i nadále nedaří.

V Davis Cupu potrápil v pěti setech Roddicka, kterému rakouská antuka dvakrát "nevoněla", a za poslední tři týdny rakouský tenista vyhrál jen zápas proti Isnerovi. Jinak na amerických turnajích nestačil na Garciu-Lopeze, Steva Darcise a Amera Deliče. Stejně jako u Safina by pro něj dnešní postup znamenal vylepšení loňského prvního kola, kdy v Indian Wells prohrál s Francouzem Benneteauem.

Resumé: V duelu Safin - Melzer se tak favorit hledá těžko. Lepší vzájemnou bilanci má Rakušan, jenž vyhrál dvě ze tří utkání. Safin má stále svou kvalitu, ale nevíme, jak na tom zdravotně je. Navíc letošní zápasová bilance 1-3 není příliš optimistická. Ale jestli toho dokáže využít Melzer, je ve hvězdách. Sám se totiž herně trápí a tak nepřekvapí postup ani jednoho ze soupeřů. Dnešní šťastlivec však v 2. kole narazí na turnajovou jedenáctku Brita Andyho Murrayho, přes kterého zřejmě nepostoupí Safin ani Melzer. Dnešní zápas byl měl začít v 18 hodin.

Marat Safin (Rusko) - Jürgen Melzer (Rakousko):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist