Preview: Safin - Berdych

11. 4. 2008, 09:13
Previews 2
Zápas s nečekaným obsazením odstartuje dnes dopoledne čtvrtfinálový duel Davis Cupu mezi Ruskem a Českou republikou. Proti české jedničce Tomáši Berdychovi nastoupí Marat Safin - kdysi nejlepší hráč světa, který se letos hodně trápí.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Nasazení Marata Safina je od ruského nehrajícího kapitána Šamila Tarpiščeva velmi odvážný krok. Spousta daviscupových týmů by za Safina byla ráda, Tarpiščev má ovšem k dispozici čtvrtého hráče světa Nikolaje Davyděnka, který navíc prokázal vynikající formu v Miami, kde vyhrál, a světovou jedenáctku Michaila Južného.

S oběma má Tomáš Berdych navíc zápornou bilanci. Ke smůle ruského týmu ale Davyděnko dorazil do Moskvy až ve středu a měl tak jen minimum času na to, aby se zregeneroval a aby si po rychlém povrchu na Floridě zvykl na antuku v hale Lužniky.

Místo něj tak ruský kapitán poslal do boje Safina, hráče, který se na přelomu tisíciletí dokázal dostat na úplný vrchol žebříčku ATP a který má ve sbírce patnáct turnajových titulů. Nejcennější z nich - na grandslamovém Australian Open - získal v roce 2005, ovšem ten je taky zatím poslední. Ještě rok potom se Safin dokázal dostat alespoň do finále v Moskvě a semifinále ve Washingtonu.

Loni už byl jeho ústup ze slávy zřejmý, s výjimkou semifinále v Las Vegas na žádný z turnajů nebude vzpomínat v dobrém, a letos kráčí Rus od jedné porážky ke druhé. V Melbourne ještě porazil v prvním kole Ernestse Gulbise, následně ale vypadl s Baghdatisem a v Memphisu, Las Vegas, Indian Wells a Miami nedokázal přejít přes první kolo a v žebříčku se propadl až na 87. místo. "Úvod sezony mi nevyšel, ale toužím po tom hrát lépe, zvlášť v týmové soutěži," prohlásil Rus.

Safinova letošní bilance 1-5 je samozřejmě dobrou zprávou pro český tým, který dnes proti němu vyšle Tomáše Berdycha. Kdyby se Davis Cup hrál před třemi týdny, ani Berdych by do důležitého utkání nešel s bůhvíjakou formou. Po solidním představení na Australian Open a jednoznačné výhře nad Belgičanem Vliegenem v únorovém daviscupovém zápase totiž v Rotterdamu vypadl ve druhém kole s Chorvatem Karlovičem a stejné kolo pro něj byla konečná i v Dubaji a Indian Wells.

Na posledním turnaji v Miami si ale devátý hráč světa vyladil formu skvěle. Po prvním volném kole dokráčel až do čtvrtfinále bez ztráty jediného setu. Mezi jeho oběťmi byli i ruští daviscupoví reprezentanti Dmitrij Tursunov a Igor Andrejev, které porazil 6-2 6-2 a 6-4 6-4. Nad jeho síly byl až druhý hráč světa Rafael Nadal, kterému podlehl 6-7 2-6.

Jestli se mu bude dařit stejně i na antuce v moskevské hale Lužniky, se ukáže dnes od 11.00. "Tím, že to bude v Davis Cupu, to bude velmi speciální zápas. Ale připravím se co nejlíp, jako na kterýkoliv jiný zápas, budu se snažit hrát svůj nejlepší tenis a získat pro nás první bod," věří Berdych.

Marat Safin - Tomáš Berdych

Detail zápasu

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
6:3, 6:2, 6:3 Berdych - Safin ,, to je muj typ, c´mon Tomáši!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jedéééém, Safina dááááš
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist