Preview: Roddick - Tsonga

31. 10. 2008, 08:46
Previews 5
V dnešních čtvrtfinálových zápasech na podniku Série Masters v Paříži pokračují boje o Šanghaj. Bez šance na účast na Turnaji mistrů není ani včerejší Djokovičův přemožitel domácí Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Ten by dnes nesměl zaváhat s Američanem Andym Roddickem, jenž už má účast v Číně jistou. Oba vzájemné zápasy vyhrál Roddick, letos se ale střetnou poprvé.
Profily hráčů
Tsonga Jo-Wilfried

Tsonga letos začal střádat body na Turnaj mistrů hned v lednu. Po semifinále v Adelaide si na Australian Open poradil např. s Murrayem nebo Nadalem a zastavit ho dokázal až Djokovič ve vyrovnaném finálovém zápase. Tehdy málo známý Tsonga se představil tenisovému světu a výsledek z Melbourne zůstává největším úspěchem jeho kariéry.

Po velkém úspěchu ale často přichází pád, zvlášť v případě méně zkušených hráčů nebo tenistů, kteří nejsou na velké výsledky zvyklí. To byl případ i 23letého Francouze, jehož největším následujícím úspěchem bylo až dosažené květnové semifinále v marocké Casablance. Do něho už ale nenastoupil.

Přišly totiž také zdravotní komplikace. Rodák z Le Mans kvůli problémům s kolenem odpočíval více než tři měsíce až do 27. srpna, kdy se představil na US Open. Tam ještě nebyl v dostatečné herní pohodě a ve 3. kole nestačil na Španěla Robreda.

O necelý měsíc později už ale měl Tsonga důvod k radosti. Na extrémní razanci jeho úderů nenašli jeho soupeři recept na halovém turnaji v thajském Bangkoku, kde talentovaný Francouz slavil zisk premiérového titulu ATP. Třešínkou na dortu tam pro něho byla vydařená odveta za Australian Open - finálový skalp Srba Djokoviče.

14. hráč světa o sobě dal výrazněji vědět také semifinálovou účastí v Lyonu před šesti dny a formu si přenesl i do Paříže, kde si tento týden ve třech setech poradil se Štěpánkem a včera opět s Djokovičem, byť musel být v průběhu 3. setu opakovaně ošetřován kvůli problémům se stehenním svalem.

Tsonga tak stále zůstává ve hře o účast na Turnaji mistrů. Stačil by mu i postup do finále, pokud by tam proti němu nestál Argentinec Nalbandian. "Nemyslím na to, jdu od zápasu k zápasu. Pokud porazím Andyho, možná to na mě v semifinále padne. To se uvidí," komentoval Tsonga vyhlídky na Šanghaj.

To jeho dnešní čtvrtfinálový soupeř Andy Roddick už má v této otázce jasno. Díky včerejší výhře nad domácím Simonem se listopadového Turnaje mistrů zúčastní. "Je vždycky čest se kvalifikovat. Myslím, že tam jedu pošesté v řadě, takže to je dobrý kompliment. Těším se na to," řekl Roddick.

26letý Američan v Pařiží zatím neztratil set a pokud dnes uspěje proti Tsongovi, vyrovná postupem do semifinále své místní maximum z let 2003 a 2005.

7. hráč žebříčku ATP, který byl v roce 2003 po triumfu na US Open i světovou jedničkou, má za sebou povedenou sezonu, během níž získal vedle tří titulů i skalpy tria Nadal, Federer, Djokovič.

Držitel 26 titulů letos triumfoval v San Jose, v Dubaji a v Pekingu. Vedle toho zaznamenal i semifinálové účasti na podnicích Série Masters v Miami a v Římě a o finále hrál také v Londýně a v Tokiu. Za zmínku stojí jeho solidní čtvrtfinálová účast na US Open.

Bookmakeři bwin v tomto duelu o něco více věří Roddickovi, který vyhrál v letech 2005 a 2007 oba vzájemné zápasy, a na jeho vítězství vypsali kurs 1,67. Na výhru Tsongy nabízejí 2,05.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
No teda,co to ti Frantíci na Andyho zkoušeli??
Reagovat
skott
Pokud Tsongu nebudou limitovat zdravotni problemy, je jedno jak dobre bude Andy hrat.Nema zadnou zbran jak by Tsongu zastavil...
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodně souhlasím. Kdyby odehrál Tsonga úplně celou sezonu bez zdravotních potíží, určitě by měl jistotu Turnaje mistrů, ale takhle už je to jen v rámci teorie :-( Každopádně fandím Tsongovi... :-D
Reagovat
skott
Neco je zrejme spatne, kdyz finalista AO musi do posledni chvile bojovat o misto na turnaji mistru s hracem jako Simon, ktery neni na grandslamovem podniku schopen prejit 3.kolo a drzi se jenom proto, ze hraje o 8 turnaju vic nez jeho konkurenti...
Reagovat
BatigoL18
Taky věřím Tsongovi a jestli začne Andy chybovat, tak ten zápas nemusí trvat vůbec dlouho....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist