Preview: Roddick - Söderling

24. 10. 2008, 08:37
Previews 2
Duel špičkových servisů dnes nabídne halový turnaj v Lyonu. Ve čtvrtfinálovém zápase tam dnes změří síly nejvýše nasazený Američan Andy Roddick s turnajovou sedmičkou Robinem Söderlingem ze Švédska. Jednou už proti sobě nastoupili - letos v březnu se v podobných podmínkách v Memphisu radoval z výhry 7:6, 6:3 Söderling. Oba hráči v minulosti francouzský podnik vyhráli.
Profily hráčů
Roddick Andy

Söderlingova výhra v Memphisu mohla být pro někoho překvapivá, protože Roddick na domácích turnajích v roli favorita obvykle neselhává. V té době byl navíc v mimořádně silné formě - týden předtím vyhrál v San Jose a o týden později triumfoval v Dubaji. Na Söderlinga to přesto nestačilo.

Švédský obr je totiž v halách nesmírně silný a k jeho skolení se bez úspěchu v tie-breaku těžko obejdete. V halách má bilanci 85 výher, 37 proher. K podobně skvělému poměru má v jiných podmínkách daleko. To, jak se 24letému Švédovi v halách daří, dotvrzuje i fakt, že všechny své letošní úspěchy na ATP dosáhl právě tam.

27. hráč světa hrál finále v únoru a březnu v Rotterdamu, resp. Memphisu a před 12 dny i ve Stockholmu - vše indoors. Jeho další letošní výsledky se s těmito nemohou rovnat. S jednou vyjímkou - na květnovém Mistrovství světa týmů dotáhl na düsseldorfské antuce své Švédsko po skvělých výkonech k zisku titulu. V této souvislosti je ale nutné dodat, že motivace některých jeho soupeřů mohla být při nejmenším sporná.

V současnosti je držitel dvou titulů jako ryba ve vodě. Už měsíc se účastní oblíbených halových turnajů a vede si velmi dobře. V thajském Bangkoku ho zastavil ve čtvrtfinále třetí hráč světa Djokovič, ve Stockholmu hrál se skvělým Nalbandianem ve finále tři sety a v Madridu podlehl Karlovičovi jen v tie-breacích.

Forma Söderlinga neopouští ani tento týden v Lyonu, kde si v úvodních dvou kolech zcela hladce poradil s domácím Ascionem a Christophem Rochusem z Belgie. K místnímu turnaji má nejspíš švédský ranař silné pouto - v roce 2004 tu vyhrál první titul své kariéry. Vše tak nasvědčuje tomu, že Andyho Roddicka dnes ve čtvrtfinále čeká velmi nesnadná překážka. "Bude to těžké," předvídá před zápasem Roddick.

I Američan, který ve Francii hájí roli nejvýše nasazeného, má na Lyon dobré vzpomínky. Před třemi lety tu získal jeden ze svých 26 titulů. A letošní ročník zatím zvládá bez ztráty setu, byť k výhrám nad domácím Mahutem a krajanem Gineprim potřeboval uspět v tie-breacích. "Robby byl dnes lepší, zachránil mě servis," řekl po včerejším zápase s Gineprim.

Není to ani měsíc, co 26letý Roddick vyhrál v Pekingu svůj 3. letošní titul. Týden poté prohrál v semifinále v Tokiu po vyrovnané bitvě s pozdějším vítězem Berdychem a přestože se minulý týden loučil s turnajem Série Masters v Madridu už v osmifinále, jeho výkonnost je stabilně slušná.

7. hráč světa se v tomto roce radoval i z únorového vítězství v San Jose a svůj nejlepší výkon letos předvedl v březnu v Dubaji. Nejenže turnaj ve Spojených arabských emirátech vyhrál, šanci tam nedal ani Djokovičovi s Nadalem. Svou tehdejší superformu následně korunoval Federerovým skalpem o měsíc později.

Mezi další letošní úspěchy tenisty, který se po triumfu na US Open v roce 2003 krátce ohřál na tenisovém trůnu, patří i finálová účast z Los Angeles, semifinále z podniků Série Masters v Miami a Římě a další semifinále z londýnského Queen's Clubu.

Bookmakeři bwin jsou v tomto případě s určováním favorita opatrní. O něco více věří Roddickovi, na jehož výhru vypsali kurs 1,55. O možné vyrovnanosti zápasu hovoří i fakt, že s nevysokým kursem 2,27 na vítězství Söderlinga vládnou trhu.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tady to vypadá na pěknou esovačku a over :-). Soderling ve včerejším zápase podával celkem 44x a z toho tam napálil 20 es..(je možné, že Rochus neměl zrovna returnový den, ale i tak je to úctyhodné) No a o Roddickově děle ani nemá cenu psát.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak chlapci nezklamali :-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist