Preview: Roddick - Ljubičič

21. 3. 2010, 14:48
Previews 13
Letošní finále v Indian Wells si zahrají dva debutanti. Andy Roddick ani Ivan Ljubičič v Kalifornii ještě o titul nehráli, dnes se jeden z nich dočká dokonce titulu. Pokud chorvatský tenista dokáže během několika dní porazit i třetího hráče top 10, v jednatřiceti letech poprvé vyhraje turnaj kategorie Masters 1000.
Profily hráčů
Andy Roddick a Ivan Ljubičič

Andy Roddick si letos udržuje výbornou bilanci. Na třetím z pěti turnajů postoupil do finále. V Brisbane získal titul, v San Jose nestačil až na Verdaska. Na Australian Open i v Memphisu prohrál ve čtvrtfinále.

V Indian Wells postupoval i díky skvělému servisu. Až do druhého setu semifinálového souboje se Söderlingem prohrál z 48 gamů na podání jediné. Pak sice se švédským soupeřem ve dvou po sobě jdoucích gamech na podání zaváhal, postup do finále si ale uniknout nenechal.

Až při osmém startu na turnaji v Kalifornii tak na čtvrtý pokus zvládl semifinálový zápas. "Tohle je asi jediný z velkých turnajů v Severní Americe, který jsem dosud nevyhrál. Byl bych šťastný, pokud se mi to konečně podaří," řekl sedmadvacetiletý rodák z Texasu.

Bývalý první hráč světa tak již na všech 14 turnajích v Severní Americe, do kterých nastoupil, postoupil alespoň do finále. A dnes má možnost zkompletovat tituly z podniků Masters 1000 konaných v Severní Americe. V minulosti vyhrál v Montrealu 2003, Miami 2004 a Cincinnati 2003 a 2006.

"Cítím, že fanoušci jsou na mé straně a doufám, že budou i v neděli," přeje si Roddick před finálovým soubojem. "Každopádně mají vliv na zápas."

O dlouho očekávaný triumf se utká s Ivanem Ljubičičem. Ten v pátek oslavil 31. narozeniny a v týdnu si nadělil skvělé dárky. V osmifinále porazil světovou dvojku Djokoviče, včera i trojku a obhájce titulu Nadala.

Jednatřicetiletý Ljubičič si zahraje o první titul z turnaje Masters.

"Mám obrovskou radost... Je to skvělá chvíle. Na Masters jsem počtvrté ve finále a pokaždé na jiném turnaji. Doufám, že zrovna tady to bude nakonec to první vítězný," připomínal své finálové prohry v Madridu 2005 s Nadalem, následně v Paříži s Berdychem a o rok později v Miami s Federerem.

"Byl bych štastný, kdybych ve finále vyhrál, protože by o mě věděl celý svět," uvažoval Ljubičič. "Cítím, že teď hraji nejlepší tenis jako v letech 2005 a 2006, kdy jsem na Masters prohrál až v boji o titul. Nyní mám další šanci získat konečně titul."

Ljubičič se může stát druhým nejstarším vítězem turnaje v Indian Wells. Dokázal by to v 31 letech a dvou dnech. Jimmy Connorso byl při svém triumfu před šestadvaceti lety ještě o 5 měsíců starší.

Posledním vítězem podniku Masters 1000, kterému bylo třicet let a více, je André Agassi. Legendární Američan v roce 2004 vyhrál podnik v Cincinnati.

Roddick se s Ljubičičem od roku 2002 utká již potřinácté. Chorvatský tenista dokázal vyhrát jen ve třech případech, na Roddickovo domácí půdě však ještě neuspěl. Naposledy se na okruhu ATP utkali před třemi lety právě v Indian Wells a z výhry 7-6 7-6 se radoval sedmadvacetiletý Američan. Souboj o titul začíná dnes v 22:00 hodin SEČ.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Cisto o servise zapas. Ljubicic vyhral 1. tie-break este bude aspon jeden:D
Reagovat
smazaný uživatel
Pane bože další amatér, my snad tu první desítku můžeme zrušit úplně. Co je s váma chlapi? Šel mu servis to je pravda, ale porazit se dal, pokud hodlá první desítka prohrávat už i téměř s veteránama...tak nevim. Jinak jsem čekal, že bude už Ivan unavenej, ale vyhrál zcela zaslouženě, a teď si tu předávačku moc užívá :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Tož zatrsakr, Ljuba se nezdá!:) Ale, nedělejme z toho hnedka vědu. Však si turnaj Masters už nějakého toho senzačního vítěze zasloužil. Dokud se to nezačne stávat pravidelně, nemusíme se snad jakési krize bát. Gratulace Ivane! Djokovic, Nadal, Roddick - ano, určitě měl i notnou dávku štěstí. Jenže prostě neporazíte takové hráče během jednoho turnaje jen díky mušce jenom zlaté. Zasloužená výhra.
Reagovat
weak
IVAN LJUBICIC neni rocnik 1979 - je udajne o 3-4 roky starsi... Nikdo nevi proc, ale Ljubicic ma zmeneny rok narozeni... Mezi juniory jej nikdo se stejnym rokem narozeni nikdy nepotkal... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
to odkial mas?
Reagovat
ArcusII
Že ve finále jsou dva tenisté který mám rád, takže je mi úplně jedno kterej vyhraje titul :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný dárek k narozkám. Doufám Ivane, že jsi neskončil a půjdeš dál, Moc Ti to přeji. Možná jedna z posledních ´šancí, ale kdoví, fakt hraje nyní super.
Reagovat
smazaný uživatel
Dohral. Verim tomu podla toho co som vcera videl oba zapasy. Vo vymenach sice Roddick nie je tak tvorivy ako Nadal a taky dominantny ale stale lepsi ako Ljubicic plus servis ma rovnako dobry ak nie lepsi Roddick plus najdolezitejsia vec je ze Roddick ma vyborne tie-breaky cize k tie-breaku dneska si myslim na 100% dojde a ten by mal vyhrat Roddick. Myslim si ze Roddick vyhra dneska.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslim, že ani k tomu tiebreaku nedojde a že Ivan bude snadná kořist dneska. A asi ho bude i všechno bolet, protože tolik zápasů a náročných v jednom týdnu nehrál hodně dlouho. Byla by to senzace, kdyby ARoda dal? Jinak nechápu, jak je to možný, možná to dělá trochu i ta pleš, ale Ivan vypadá jako "nejstarší" jednatřicátních navíc sportovec, kterýho jsem kdy viděl! Kdyby mi tvrdil, že mu je 45 tak tomu věřim. Tohle nechápu ;).
Reagovat
weak
ze dnes v IW "dohraje" LJUBICIC i RODDICK, na to muzes vzit jed... :D
Reagovat
smazaný uživatel
No vyzera taky stary:D mi pripomina vo filmoch co su ti majstri vselijaky v chramoch co vedu ludi k dusevnemu vyrovnaniu:D uz mu chyba iba daky budhisticky vohoz:D Neviem servis ma dobry - ja si myslim ze tie-break bude ale to aj vcera som si myslel so Soderlingom a nebol co ma prekvapilo dost. Kazdopadne Roddick doma bude hnany divakmi a musi vyhrat to by uz bolo dost sokujuce keby Ljubicic ako 26 pred turnajom vyhral Masters podnik kde startovalo 10 z 12 najlepsich hracov
Reagovat
smazaný uživatel
Mění se nějak žebříček ATP v prvních 4 příčkách ?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal padna o 35 bodov za Murrayho
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist