Preview: Roddick - Ferrero

26. 9. 2008, 09:13
Previews 0
Bitvu grandslamových šampionů a bývalých světových jedniček dnes uvidí turnaj v čínském Pekingu v jednom ze čtvrtfinálových zápasů. Juan Carlos Ferrero ze Španělska v něm nastoupí proti Američanovi Andymu Roddickovi. Všechny čtyři vzájemné duely hráčů, kteří se poprvé a naposled hřáli na tenisovém trůnu na podzim roku 2003, ovládl Roddick.
Ferrero Juan Carlos

Oba hráči se nakrátko stali světovými jedničkami poté, co v roce 2003 vyhráli svůj jediný grandslamový titul. Tehdejší antukový král Ferrero se radoval na Roland Garros, Roddick triumfoval na svém oblíbeném US Open. Tenkrát byli oba velmi mladí a nejspíš by nechtěli věřit tomu, že na tenisovém trůnu sedí naposledy a žádný další grandslam už nezískají. Dlouhých 5 let po jejich snovém roce to totiž platí a je tu velká pravděpodobnost, že to už platit nepřestane.

Toto je sice velká, ale prakticky jediná podobnost mezi dnešními soupeři. Nejen, že se každý z nich orientuje na jiný povrch. 26letý Roddick je od roku 2003 stabilním členem top 10, zatímco o dva roky starší Ferrero z elitní desítky před 4 lety vypadl a nikdy se  tam nedokázal vrátit. Supertalentovaný Španěl vyhrál svůj poslední z jedenácti titulů v roce 2003, kdy mu  bylo 23 let. To Američan střádá turnajové triumfy rok co rok.

A z tohoto pohledu není vyjímkou ani letošní sezona, kterou začal Roddick skvěle. Na lednovém Australian Open sice vypadl ve 3. kole, ale chuť si dokonale spravil o měsíc později, kdy během 14 dnů vyhrál domácí turnaj v San Jose a podnik v Dubaji. Tam navíc ve dvou dnech porazil bez ztráty setu Nadala a Djokoviče. Že hrál v té době Američan fantastický tenis se potvrdilo i počátkem dubna, když na turnaji série Masters v Indian Wells porazil Rogera Federera, než ho v semifinále zastavil Rus Davyděnko.

Antuka ani tráva pro držitele 25 titulů nejsou předními povrchy, přesto si na nich letos připsal semifinálové účasti - na antuce na turnaji Série Masters v Římě a v londýnském Queen's Clubu na trávě. French Open pro zranění vynechal a Wimbledon se mu nepovedl. Svou koncentraci tak aktuálně 8. hráč světa nasměroval ke svém nejoblíbenějšímu grandslamu - US Open.

Kvůli přípravě na hlavní turaj roku Roddick vynechal i olympiádu. 20 dní před startem US Open zaznamenal finále na tvrdém povrchu v Los Angeles a na posledním grandslamu sezony se prezentoval ve velmi dobré formě. Přesto ale v New Yorku na kýžený výraznější úspěch nedosáhl - ve čtvrtfinále ho zastavila světová trojka Srb Novak Djokovič.

Minulý týden se americký tenista představil v Davis Cupu, kde se svým týmem nedokázal na španělské antuce přejít přes Nadala a spol. V Pekingu startuje poprvé a v úvodním zápase na tvrdém povrchu neměl problémy proti krajanovi Evansovi. Před dnešním čtvrtfinálovým zápasem ho může hřát fakt, že svého soupeře ve všech čtyřech případech porazil.

O Juanu Carlosi Ferrerovi není třeba psát tolik. Mimořádný talent, antukář, vítěz Roland Garros, někdejší světová jednička. Ale už několik let bez odpovídajících výsledků. Včetně letošní sezony s vyjímkou ledna, kdy byl ve finále v novozélandském Aucklandu a v osmifinále Australian Open. Od té doby ani jedno čtvrtfinále a za největší úspěch se tak dá považovat turnaj v Římě, kde překvapivě porazil Rafaela Nadala. Ten si ale po zápase stěžoval na únavu po náročném programu.

Turnaj v Pekingu je pro 28letého Španěla prvním startem po třech měsících a zatím si vede dobře. Proti Rusu Kudryavcevovi a krajanovi Verdaskovi nezratil ani set. Šampion z Roland Garros na místním turnaji startuje počtvrté a jeho nejlepším dosavadním výsledkem bylo semifinále z roku 2005.

Bookmakeři bwin jasně favorizují Roddicka, na jehož výhru nabízejí kurs 1,15. Na vítězství Ferrera si můžete vsadit v kursu 4,7.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist