Preview: Roddick - Berdych

4. 4. 2010, 11:10
Previews 23
Do téhle pohody se Tomáš Berdych dlouho nemohl dostat. Nyní však zřejmě dozrál a v Miami poráží nejlepší tenisty světa. Dnes si zahraje o svůj nejcennější titul proti Roddickovi a může se dostat na dostřel první světové desítce.
Profily hráčů
Andy Roddick - Tomáš Berdych

Tomáš Berdych je dlouho označován za největší talent českého tenisu posledních let. Jenže talent na okruhu ATP nedokázal prodat a v nedokázal se trvaleji usadit v první světové desítce. Zlomit by to mohl ve čtyřiadvaceti letech, kdy už snad tenisově dozrál.

"Začal jsem se cítit dobře už při Davis Cupu (v březnu proti Belgii), odehrál jsem i pár dobrých zápasů v Indian Wells. A je to také o psychice, která se dá těžko vylepšovat, to přichází s věkem a zkušenostmi," hledal klíč ke své aktuální formě Berdych.

V Indian Wells si zahrál čtvrtfinále, v němž prohrál s Nadalem. Ještě více se mu nyní daří v Key Biscayne, kde zařídil vyřazení světové jedničky Federera a v dalších kolech přešel i přes Verdaska a drtivě přes neoblíbeného soka Söderlinga.

"Cítím se na kurtu výborně a moje sebevědomí roste," pochvaloval si rodák z Valašského Meziříčí. "Jsou to maličkosti, které do sebe zapadají a díky tomu mi hra vychází."

Momentálně dvacátý hráč světa může navázat v nedělním finále na svůj předchozí úspěch z turnaje Masters v Paříži, kde zvítězil před pěti lety.

Také Andy Roddick má v poslední době skvělou formu. Před 14 dny v Kalifornii prohrál až ve finále s Ljubičičem a nyní na Floridě ztartil jediný set v semifinále s Nadalem, kterého svým skvělým výkonem dokázal doslova zdeptat.

Sedmadvacetiletý Američan si volnou sobotu před finále zpestřil místo odpočinkem charitativní exhibicí na pomoc obětem zemětřesení v Chile.

S Roddickem, který v Miami už triumfoval před šesti lety, má Berdych negativní bilancipět porážek a dvě vítězství. S momentálně osmým tenistou světa prohrál poslední tři vzájemné zápasy včetně letošních dvou duelů v lednu v Brisbane a v únoru v San Jose.

V sázce dnes bude i prémie 605.500 dolarů (11,3 milionu korun) a rovných 1000 bodů do světového žebříčku. Bez ohledu na výsledek zápasu, který začne v 19:15 SELČ, se Berdych v pořadí ATP posune před Radka Štěpánka a stane se českou jedničkou. V případě vítězství by se dostal dokonce těsně za top 10. Naposledy se loňský finalista Davisova poháru radoval z turnajového vítězství loni v květnu v Mnichově.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak doufám, že to Andy zvládne, přál bych mu to na domácí půdě, navíc proti nesympatickému Berdychovi, kterému to nepřeju, to by zas pak bylo keců. Zase by ale bylo úsměvné vystřízlivění na antuce. Takže Come on ARod!
Reagovat
carolyn
Též fandím Andymu!
Reagovat
weak
tomasinho, tvoje slova nemaj hlavu ani patu, radsi nepis nic na fora, staci doma do denicku, ale ani ten radeji nikomu neukazuj... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale weaku, radši se pozastav někdy nad sebou. Po čtvrtfinále AO jsi mi trady naivně tvrdil, že hrál Djokovič dobře a bude jednička, nevím, čí slova se pak spíš potvrdila.
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
weak
urcite nema vice LIVE sazek na tenis nez Fortuna, draku :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ma, i lepsi kurzy samozrejme.
Reagovat
majjkaa
Drzim palce Tomasovi.....dufam ze to da!!
Reagovat
Gulbis
Více es Roddick 1,62 fortuna
Reagovat
smazaný uživatel
ja se smeju, jak cesti sazkari jsou dementni a jak prohrami prispivaji do statniho rozpoctu. Roddick da vice es, ma nejlepsi podani na svete, to je jasny, je to pan servisman, jenze on podava nejlip jen kdyz musi, kdyz tece treba 0:30 nebo odvraci breakball a ne vzdy z toho je eso ta techto situacich, berdych ma vic sily, podava skoro kazdy servis stejne (naplno). A proto v poslednich zapasech roddicka berdych vzdy porazil. Na zacatku byl kurz 1.7 az 1.80 na viteze roddicka, ted to cestni kasparci sazi a je i 1.3 u spinavyho tipsportu.
Reagovat
smazaný uživatel
Co sa tyka poctu es tak si myslim ze viacej ich da Berdych. Roddick uz davno nepali esa ako na beziacom pase naopak pridava rotaciu znizuje rychlost vybera umiestnenie. Ja si myslim ze viacej es da Berdych. Ja Roddicka sledujem a ked kedysi prehral na esa iba s Karlovicom dneska ked hrava s hracmi ako Ljubicic, Isner, Querrey, Tsonga proste dava menej es.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne ako som si myslel. Prave som pozrel na ATP Roddickove zapasy v 2010 a posledne dva zapasy Berdycha s Roddickom cize 2010 Brisbane a San Jose a na esa oba zapasy vyhral Berdych v Brisbane 12:7 a v San jose 18:16 pricom oba zapasy vyhral samozrejme Roddick. Cize tie esa by som urcite nedaval na Andyho
Reagovat
Gulbis
hoď do placu svůj tip machýrku, nejlépe před zápasem, ať se můžu smát
Reagovat
weak
jak říkají tenisté "FINÁLE JE ÚPLNĚ JINÁ DISCIPLÍNA" - jakoby úplně jiný turnaj, všechno se smazává - dosavadní výkony v turnaji, vzájemná bilance, prostě se jede od nuly a rozhoduje často psychika...
takže podle mě je to zápas 50:50 a věřím, že se bude na co koukat...
Navíc podle mě bude pod větším tlakem Andy - celá amerika od něj čeká vítězství, hodně dlouho žádný velký turnaj nevyhrál a hlavně je papírovým favoritem, což mu vůbec nemusí pomoci...
To, co předvedl Berdych v zápase se Soderlingem, to byl jeden z jeho nejlepších výkonů jaké jsem kdy od něj viděl a pokud podobný tenis předvede i dnes, Roddick bude mít problém...
Někde jsem četl, že Soderling vyhořel... Já si to ale nemyslím - Berdych skvěle servíroval ale hlavně se neskutečně pohyboval a dokázal se vždy skvělou obranou dostat z tlaku a v dalším míči buď zahrál winner a nebo donutil švéda k chybě... Soderling byl takový vždycky - buď hraje brutálně a lehce vyhraje, ale jakmile jde o vyrovnaný zápas a nebo prohrává, tak se často psychicky sesype... rozhodně neumí otáčet zápasy a pokud je dole, už se z toho většinou nezvedne...

Jak je dobře známo - Tomášův dlouhodobý a hlavní problém je nedostatečná motivace a uspokojení s tím, kde je... Peníze vydělává, jezdí v bavoráku, život má už zajištěný, v té nejvyšší třídě se drží, protože čas od času (jako tento týden) něco uhraje a to mu stačí... Nemá v sobě drive a jiskru jako má Nadal, Djokovič nebo kdysi třeba Hewitt - to znamená dát do tenisu všechno (to se týká hlavně treningu), chtít být nejlepší... Nedávno se ho ve svém pořadu Jan Kraus ptal, co je jeho největší cíl/motivace, většina tenistů by odpověděla ve smyslu "být první na světě, vyhrát grand slam", ale Tomáš se usmál a nedokázal na tuto otázku vůbec odpovědět... A o tom to celé je...
Nicméně v Miami je vidět, že něco se s Tomášem děje - mnohem lépe se pohybuje a tím se jeho tenis zvedl znovu na úroveň top10. A on má samozřejmě na víc. Tak uvidíme, jak dlouho mu to vydrží...
Reagovat
weak
Vždycky jsem si přál, aby Toma vedl nějaký zahraniční zkušený trenér... Nic proti Krupovi nebo Navrátilovi, ale myslím, že diamant v podobě Berdycha by měl brousit někdo stejného formátu...

Kažopádně dnes držím palce Tomášovi ať vyhraje a pokud ne, tak ať alespoň nedá kůži zadarmo... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Absolutní souhlas :-)
Taky to vidím 50 na 50 a taky si myslím, že je větší tlak na Roddickovi. Navíc Berdych je na tom bez debat psychicky lépe, než v minulých sezónách.
To, že by měl patřit do top 10 si taky myslím, třeba se mu to tuto sezónu podaří. Doufám, že Miami není jen nějaká náhoda, že bude nadále ukazovat jeho kvality a jeho forma bude stoupat.
Na večer se nesmírně těším a přeji Tomášovi mnoho štěstí!
Reagovat
Romi64
Berdych má šanci po 21 letech dokázat to co Lendl. Prostě vyhrát. A pokud si to uvědomí, nebude blbý a zamindrákovaný, tak to dokáže. Pokud ne, tak TOP10 ho mine. Bude hrát životní zápas.
Reagovat
weak
BERDYCH uz jednu super devitku pred lety vyhral (v Parizi), takze si nemyslim, ze je to "zivotni zapas" - to bude az pripadne semi/finale grand slamu...
Pokud pujde na kurt s tim, ze jde "o vsechno", tak to take nemusi dobre dopadnout... Mel by si jit dnes zapas hlavne uzit a pokud se uvolni, tak ma na to vyhrat...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Miami kazdopadne je prestiznejsi turnaj ako v Hale Bercy ATP masters Pariz. Ak vyhra dneska bude to jeho najvacsi uspech v kariere. Ale co sa tykk toho semifinale- finale GS ta neviem neviem ale ma velmi male sance sa tam dostat- proste IW aj Miami si zoberte ze top hraci Federer, Djokovic, Murray uplne vyhoreli. V semifinale oboch turnajov boli Soderling, Roddick, Nadal pricom teraz Berdych doplnnil 4ku a v IW to bol Ljubicic. Proste GS sa hra na 3 sety a si fakt neviem predstavit ze na GS by v rade dal 3 hracov z top 10. Proste Berdych ak aj vyhra tento turnaj bude to daco ako Ljubicic- hraje dobre ano ale fakt je ze ostatni top hraci vyhoreli. Proste tieto dva Masters bolo velmi slabe pre Federera, Murrayho a Djokovica. Predstavte si ze by hrali dobre tak Ljubicic ani Berdych by neboli na beton vo finale- to je moj nazor
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že to bude opravdu parádní zápas. Přestože má Tomáš s Roddickem zápornou bilanci, tak to může být velice vyrovnaný zápas. Všechny předchozí duely byly velice těsné. Berdych vyřadil už světovou 1, 7 i 12, tak nevím, proč by si neměl poradit s 8. Vím, že žebříček nic neznamená, ale dokazuje formu Berdycha. On do světové 10 patří, tady to jenom potvrzuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase jeden dva turnaje hra dobre a patri do top 10. Do top 10 bude patrit az ked sa tam dostane comu velke sance moc nedavam. Berdych je dobry hrac ma formu lenze otazne je ci si ju dokaze udrzat dlhodobo potom ked bude svetova 10,9ka uznam ze patri do top 10. Teraz ked Hewitt vyhra par zapasov a zahra dobre- tak budu ludia tvrdit ze tam patri do top 10 ? a budu ukazovat ze kedysi bol 1cka. To je blbost proste.- Hewitta som si zobral ako priklad viem ze je teraz zraneny. Proste Berdych je dobry hrac podla mna niekde okolo tej 13-15 priecky ale ak chce ist vyssie musi hrat dobre dlhsie a taktiez podavat dobre vykony na antuke cize uvidime este. Jedini tenisti ktori ma napadnu ze patria do top 10 a tam nie su su Henin a Clijsters- proste tam to je o dacom inom ako u Berdycha u neho si pockajme.
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, to s tebou souhlasim, ale Tomáš je veliký talent, jediný problém je v jeho psychice a už dlouho se čeká, kdy dospěje. A já doufám, že se to zlomí na tomhle turnaji.
Reagovat
smazaný uživatel
No tymto turnajom ziskal sebadoveru a posilil psychiku na 100%. Otazne bude hned ako zahra v Monte Carlu. Ak pojde aspon do QF tak ma to dobre rozohrate na top 10 ale uvidime. Dneska si myslim ze prehraje- lebo obaja maju super formu a hlavne obaja maju dobry servis cakam tie-breaky a Roddick prehral s Ljubicicom dva v jednom zapase co neviem kedy naposledy sa mu stalo cize dneska cakam ze to bude dako 7:6 7:6 pre Roddicka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist