Preview: Robredo - Safin

29. 8. 2008, 10:00
Previews 1
Mimořádně zajímavý zápas dnes uvidí diváci ve druhém kole US Open. Střetne se v něm někdejší světová jednička a vítěz tohoto grandslamu z roku 2000 Marat Safin z Ruska a bývalý pátý hráč světa Španěl Tommy Robredo. Dosavadní bilance jejich vzájemných zápasů je 4-4.
Profily hráčů
Safin Marat

Marat Safin, obrovský talent, o němž se ale dá bohužel také říct, že ve svých osmadvaceti letech už dobré tři roky výsledkově strádá. Hráč, který v roce 2000 ve finále US Open porazil Peta Samprase a získal tak svůj první grandslamový titul, pravděpodobně tenisovou špičku opustil příliš brzy. Hlavní příčinou jsou nejspíš jeho méně 'kvalitní' povahové dispozice, které tolik táhly například Ivana Lendla.

I letos herní trápení moskevského rodáka pokračuje. Vítěz 15 turnajových titulů v tomto roce z čista jasna vylétl na přelomu června a července ve Wimbledonu, kde došel do semifinále. Předtím a potom ale pro hráče jeho kvalit nejspíš nejtrefněji řečeno: "potopa".

Vítěz dvou grandslamových titulů se překvapivě neprosadil ani na oblíbeném povrchu. Na devíti letošních 'hardových' turnajích bylo jeho nejlepším výsledkem čtvrtfinále v Los Angeles, dvakrát vypadl ve druhém kole a šestkrát nepřešel ani úvodní překážku.

44. hráči současnosti se lapálie nevyhnula ani v prvním zápase posledního grandslamu sezony. K poražení domácího veterána Vincenta Spadey potřeboval 5 setů. Jeho dalším soupeřem je v New Yorku Tommy Robredo.

Šestadvacetiletý Španěl je nejefektivnější na antuce. Právě tam nejlépe 'prodává' své schopnosti - výbornou obranu, skvělý pohyb a bojovnost. Na tvrdém povrchu ale hrát umí, na místním grandslamu došel v minulosti čtyřikrát do osmifinále.

Robredo, kterému aktuálně náleží 15. příčka v žebříčku ATP, byl přesně před dvěma lety 5. hráčem světa. To je jasný důkaz jeho obrovských tenisových kvalit.

V letošní sezoně vyhrál antukový turnaj ve švédském Bastadu a počet získaných titulů tak zvýšil na sedm. Velmi úspěšný byl ale i ve Valencii, kde prohrál až v semifinále, a ve Varšavě, kde skončil jako poražený finalista.

V prvním kole US Open si bez ztráty setu poradil s Němcem Mischou Zverevem. Proti Safinovi hrál osmkrát, z výhry se radoval čtyřikrát. Pro Robreda ale v tomto porovnání mluví fakt, že nad Rusem vyhrál tři z posledních čtyř zápasů a ovládl poslední dva duely - na hardu i celkově.

Podle bookmakerů bwin zápas nemá favorita a na oba borce nabízejí kurs 1,85.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Momentální situace hovoří pro Robreda, což tu i doporučují....vyhraje však Safin!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist