Preview: Olympijský turnaj žen

9. 8. 2008, 02:00
Previews 2
Favoritek na zisk olympijských medailí ve dvouhře žen je více, než je tomu u mužů. Ženský tenis totiž přišel o svou královnu Justine Heninovou, která měla obhajovat zlato z Atén. Do boje o medaile tak může kromě favoritek laborujících se zraněními zasáhnout i některá méně známá tenistka.
ilustrační foto

V ženské dvouhře bude chybět obhájkyně titulu Justine Heninová, která na jaře jako světová jednička náhle ukončila kariéru. Po odchodu belgické tenistky ženský tenis marně hledá jasnou královnu.

Díky triumfu na Roland Garros se stala světovou jedničkou Srbka Ana Ivanovičová, ale pak přišel její výkonnostní propad a v čele pořadí WTA ji v pondělí vystřídá krajanka Jelena Jankovičová. Ivanovičová na turnaji v Montrealu minulý týden překvapivě prohrála s mladou Rakušankou Tamirou Paszekovou a stěžovala si na bolesti palce na ruce.

Se zdravotními problémy se celou sezonu potýká i Jankovičová, která od Wimbledonu bojuje s pochroumaným kolenem. Ani v ní tak není možné vidět jednoznačnou favoritku olympijské soutěže, zvlášť když jí chybějí zkušenosti z těch největších zápasů, na grandslamu ještě nikdy nepostoupila ani do finále.

Odkazy:
los dvouhry žen
oficiální stránka OH

Kvůli zranění chybí Ruska Maria Šarapovová, takže se musí znovu počítat především se sestrami Venus a Serenou Williamsovými, které se před měsícem utkaly ve wimbledonském finále. Mají úspěchy i pod pěti kruhy, když před osmi lety v Sydney Venus vyhrála dvouhru a společně se sestrou získaly zlato i ve čtyřhře.

Pokud Ana Ivanovičová svůj start neodřekne kvůli bolesti palce, utká se v 1. kole s Ukrajinkou Korytcevovou. Srbce zranění nedovolilo trénovat, takže se z herní krize bude muset dostat až v ostrém zápase na olympijském kurtu.

Jelena Jankovičová do turnaje vstoupí duelem proti Caře Blackové ze Zimbabwe. Ta je známá díky deblovým úspěchům, ve dvouhře jí ale patří až pozice v sedmé světové stovce. V singlovém pavouku se objevila díky divoké kartě.

Americké sestry Williamsovy Serenu a Venus čeká Běloruska Govorcovová, respektive Bacsinszká ze Švýcarska. Na starší ze sester Venus může v 2. kole narazit Iveta Benešová.

Mezi hráčky, které mohou v Pekingu překvapit, patří v dobré formě hrající Ruska Dinara Safinová, Dominika Cibulková ze Slovenska nebo Dánka Carolina Wozniacká.

Ze čtveřice českých tenistek má největší naděje na úspěch Nicole Vaidišová, která se však od wimbledonského čtvrtfinále znovu trápí. Zápas 1. kola proti finalistce tří letošních turnajů Alize Cornetové z Francie sice nebude z kategorii snadných, ovšem na rychlém povrchu by měla být mírnou favoritkou Vaidišová.

Vedle ní se v Pekingu ve dvouhře představí ještě Iveta Benešová, Lucie Šafářová a Klára Zakopalová. Oproti české jedničce ani jednu na úvod nečeká nasazená soupeřka, v druhém kole však mohou narazit na Venus Williamsovou, Ivanovičovou nebo Agnes Szavayovou.

První kolo dvouher i čtyřher je naplánované na neděli. Finále ženské dvouhry se bude hrát 16. srpna.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jednoznacne Safina,drzim pevne palce ;)
Reagovat
smazaný uživatel
je Safina, daleko dojde Wozniacki a Radwanska
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist