Preview: Olympijský turnaj v Londýně

28. 7. 2012, 10:20
Previews 4
Roger Federer vyhrál ve své veleúspěšné kariéře už všechny grandslamy, ovládl i prestižní Turnaj mistrů, zlato ve dvouhře z olympiády ale v jeho bohaté sbírce stále není. Poslední velkou chybějící individuální trofej se třicetiletý hráč pokusí vybojovat na nadcházejících hrách v Londýně ve svém oblíbeném areálu na travnatých dvorcích ve Wimbledonu, kde před necelým měsícem získal sedmnáctý grandslamový vavřín a vrátil se do čela žebříčku ATP.
Roger Federer

Překazit cestu za nejcennějším kovem mu bude chtít světová dvojka Novak Djokovič ze Srbska i domácí naděje Andy Murray. O medaili však sní i další včetně několika českých tenistů. Napodobit loňské vítězství ve Wimbledonu se pokusí Petra Kvitová, na stupně vítězů mohou zaútočit také tři dvojice v deblových soutěžích Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a mix Kvitová, Štěpánek. 

Federerova snaha o dobytí olympijského zlata bude jedním z vrcholů her. Švýcarovy šance výrazně zvyšuje fakt, že se hraje na jeho oblíbeném povrchu ve Wimbledonu, kde vybojoval nejvíce grandslamových vítězství. "Olympijské zlato je mým velkým snem. Triumf ve Wimbledonu mi dodal velké sebevědomí," řekl Federer, který získal zlato ve čtyřhře s krajanem Stanislasem Wawrinkou v Pekingu.

Pro dovršení své sbírky úspěchů dělá Federer maximum, dokonce odmítl na slavnostním zahájení nést státní vlajku, aby neztratil síly před víkendovým startem turnaje. Švýcarské hvězdě ubyl před několika dny jeden z velkých soupeřů. Obhájce zlata a světová trojka Španěl Rafael Nadal se od senzační prohry ve Wimbledonu s Čechem Lukášem Rosolem potýká se zraněním a kvůli špatnému zdravotní stavu zůstal doma.

Federer by podle bookmakerů měl soupeřit o zlato se sesazeným králem Djokovičem. Třetím největším favoritem je Brit Murray, po Nadalově odstoupení se ale otevírá šance na semifinále i pro další. "Největší šance má samozřejmě Roger, už jen kvůli tomu, že se hraje ve Wimbledonu," prohlásil Djokovič.

Česká jednička Berdych jako nepříliš známý mladík před osmi lety Federera senzačně vyřadil v druhém kole v Aténách, v Londýně ale mezi nejžhavější aspiranty na medaile z dvouhry nepatří. 

V ženském pavouku je Kvitová stejně jako Berdych nasazenou šestkou, odborníci jí ale dávají větší šance. Dvaadvacetiletá tenistka před rokem ve Wimbledonu dokráčela ke svému prvnímu grandslamovému titulu, letos vypadla s pozdější vítězkou Američankou Serenou Williamsovou. 

Pokud Kvitová zvládne úvodní duel s nevyzpytatelnou Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou, s níž má zápornou bilanci 1:2, mohla by těžit z příznivého losu. Dřív než v semifinále nemůže narazit ani na jednu ze tří spolufavoritek Williamsovou, světovou jedničku Viktorii Azarenkovou z Běloruska a Rusku Marii Šarapovovou.

Za hlavní favoritku považují experti Williamsovou, která bude stejně jako Federer usilovat o premiérové zlato. Je však otázkou, jak moc ji budou limitovat problémy se zády. Stejně jako v mužské soutěži i mezi ženami chybí obhájkyně triumfu, Ruska Jelena Dementěvová ukončila kariéru.

Čeští fanoušci vkládají medailové naděje do tří deblových dvojic. Berdych se Štěpánkem spoléhají na sehranost a výbornou bilanci z daviscupových bitev, Hlaváčková s Hradeckou zase chtějí navázat na finálovou účast z nedávno skončeného Wimbledonu. A vhodně doplňovat by se mohl mixový pár Štěpánek, Kvitová.

"Pokusím se získat medaili, to je ten největší cíl. Věřím, že buď v singlu nebo v mixu se to podaří," vyhlásila Kvitová v nedávném televizním rozhovoru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Koho to zaujíma..Dajte radsej info Rafovho stavu :)
Reagovat
carolyn
Počkejte jak si po zápase zase bude stěžovat.
Reagovat
tommr
a to i díky poměrně příznivýmu losu. Nejmenší šanci na medaili má podle mýho názoru Tomáš v mužským singlu (10%), Petra by na tom měla bejt o něco líp (20%), debly H+H a B+Š ještě líp(30%) a největší naději vkládám do mixu (50%) ... :)
Reagovat
Pe3k
Souhlas. Tomáš má těžký los a pramalou šanci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist