Preview: Nalbandian - Söderling

12. 10. 2008, 09:03
Previews 0
Začíná být pravidlem, že Argentinec David Nalbandian je v této části roku na halových turnajích neporazitelný. I ve Stockholmu zatím prochází jako nůž máslem. Podaří se ho ve finálovém zápase zastavit domácímu Švédskému ranaři Robinu Söderlingovi? Letos v dubnu byl blízko - na argentinské antuce Nalbandian strhl vzájemný daviscupový zápas na svou stranu až v 5. setu.
Nalbandian David

Celou loňskou sezonu Nalbandian nic neuhrál. Pak přišly říjnové halové podniky Série Masters v Madridu a Paříži a 26letý Argentinec je oba vyhrál. Byl tak rozjetý, že jména jako Federer, Nadal nebo Djokovič v tu chvíli nic zvláštního neznamenaly. Během té doby je porazil všechny a vládce světového tenisu Federera s Nadalem dokonce dvakrát.

Nabytým sebevědomím byl poznamenaný hlavně začátek letošní sezony, kdy 7. hráč světa zářil na oblíbenných jihoamerických antukových turnajích. Domácí podnik v Buenos Aires vyhrál a o týden později v mexickém Akapulku ve finále podlehl Španělu Almagrovi.

V březnu si rodák z argentinské Cordoby zahrál čtvrtfinále na turnaji Série Masters v Indian Wells. Pak se mu vůbec nepovedla 'evropská antuka', kde bylo jeho nejlepším výsledkem čtvrtfinále z dalšího podniku Série Masters v Monte Carlu.

Od té doby o sobě letos dal vítěz 8 titulů ATP vědět ještě třikrát. V Londýně, kde hrál v Queen's Clubu semifinále, v Argentině, kde před 20 dny s národním týmem slavil postup do finále Davisova poháru a tento týden ve švédském hlavním městě.

Nalbandian startuje ve Stockholmu poprvé v životě, ale na místní podmínky si zvykl rychle a svou hru si tu pochvaluje. Do finále turnajem prolétl jako nůž máslem. Během úvodních 4 zápasů ztratil pouhých 15 her, což zhruba odpovídá průměrnému výsledku 6:2, 6:2. Jeho soupeři byli Američan Reynolds, domácí Joachim Johansson, Španěl Montanes a naposledy Fin Nieminen, který se po zápase nechal slyšet, že s touto hrou spadá místní nejvýše nasazený do kategorie Nadal, Federer, Djokovič.

V dnešním finálovém zápase se ho pokusí zastavit 190cm vysoký bijec Robin Söderling, na jehož straně je výhoda domácího prostředí. Švédský hráč by nemusel být bez šance. Ve vzájemných zápasech sice prohrává 1-4, ale ten poslední a jediný letošní nemohl být vyrovnanější. Navíc v Nalbandianově rodné zemi s Argentincem v dubnovém čtvrtfinále Davis Cupu prohrál až 7:9 v 5. setu.

A to šlo o antuku. Byť na ní 35. hráč světa není špatný, je o něm známo, že rychlé povrchu jeho hře svědčí podstatně víc a vůbec nejefektivnější je v halách. Právě tam se dnes bude hrát a domácí tenista, který svou hru staví na masivním servisu a tvrdých úderech, si může věřit i díky svým výsledkům z tohoto týdne.

Ty byly skvělé - bez ztráty setu si poradil s kvalitní tenisovou opozicí v podání Němců Beckera s Schuettlerem a Argentince Monaka. Ve včerejším semifinále pak povolil talentovanému Nišikorimu jediný game, Japonec ale nejspíš nebyl zdravotně zcela fit.

I v případě dvojnásobného vítěze ATP dnes jde o 3. finálovou účast v tomto roce. Söderling už letos neúspěšně bojoval o titul na halových turnajích v nizozemském Rotterdamu a americkém Memphisu. Od té doby se mu nejvíce dařilo v Halle, Bastadu a Bangkoku, kde hrál čtvrtfinále.

Bookmakeři bwin jsou si Söderlingovými kvalitami v těchto podmínkách vědomi a s jeho podceňováním to nepřehánějí. Kurs 2,35 na Švédovu výhru je toho důkazem. Na vítězství Nalbandiana vypsali kurs 1,52.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist