Preview: Nadal - Federer

18. 5. 2008, 09:55
Previews 1
Už podvanácté se ve finále potká Španěl Rafael Nadal se Švýcarem Rogerem Federerem. Celkově již pošestnácté. Devět výher si připsal Nadal, který kraluje hlavně na antuce. Ovšem před rokem právě v Hamburku si Federer připsal první antukové vítězství nad svým největším rivalem. Nadal dnes touží po odvetě a stáhnutí náskoku na světovou jedničku.
Profily hráčů

Bilance Nadal - Federer: Antuka 7-1, hard 2-3, tráva 0-2, finálové zápasy 7-4. Federerovi jde dnes o obhajobu loňského titulu, kdy ve finále porazil právě Nadala. V případě, že Švýcar uspěje, udrží si náskok 1390 bodů v čele žebříčku ATP Ranking právě před Nadalem. Pokud dnes Nadal soupeři oplatí loňskou porážku, stáhne soupeřův náskok o 300 bodů.

Rafael Nadal si v uplynulé sezoně udržel svůj vysoký standard, když vyhrál hned šest turnajů (Indian Wells, Monte Carlo, Barcelona, Řím, Roland Garros a Stuttgart). Jak vidno, hned pět z nich bylo antukových, čímž Nadal jen potvrdil, že na oranžovém povrchu mu stále nemůže konkurovat ani Roger Federer. Letos tomu není prozatím jinak, jelikož Rafa dokázal získat triumfy v Monte Carlu a Barceloně. Překvapivé zaváhání si však připsal v Římě, kde nezvládl obhajobu loňského titulu - už v 1. kole prohrál s krajanem Juanem Carlosem Ferrerem.

Stále 21letý mladík ze Španělska se však nevzdává, což nyní potvrzuje v Hamburku, kde si poradil s Italem Staracem, Andym Murrayem, Carlosem Moyou a včera v dramtickém přímém souboji o post světové dvojky porazil i po třech hodinách Novaka Djokoviče 7-5 2-6 6-2.

Roger Federer do letošní sezony dobře nevstoupil. Prvního titulu se dočkal až v dubnu, paradoxně na antuce, na které se mu nikdy tolik nedařilo. Po tirumfu v Estorilu se dostal do finále v Monte Carlu, kde nestačil, jak jinak, než na Rafaela Nadala. Minulý týden se o překvapení na úkor světové jedničky postaral Radek Štěpánek, který Federera porazil dvakrát 7-6.

Šestadvacetiletý Švýcar letos začal spolupracovat s novým trenérem, který mu má pomoci hlavně v přípravě na antukový povrch. Roger se nechal slyšet, že už na cihlovém povrchu zlepšil pohyb, ví, kdy se má zklouznout, kdy z toho udělat výhodu a kdy naopak ne.

Světová jednička letos v přístavním městě ještě v žádném setu neprohrála více jak 3 gamy. Federer podává vyrovnané výkony bez výkyvů, ale první ostrý soupeř ho čeká až ve dnešním finále.

Resumé: Finálový duel Nadal - Federer už není nijak výjimečným. V boji o titul se spolu utkají už podvanácté. Celková bilance je z pohledu Nadala kladná hlavně proto, že většinu vzájemných zápasů odehrály na antuce. Soupeři se už nemají moc čím překvapit. Švýcarovi by hlavně v úvodu dnešního střetnutí mohla hovořit suverenita, se kterou turnajem v Hamburgu prochází, a také to, že zde už čtyřikrát triumfoval. Naopak Nadal v německém přístavním městě hraje teprve potřetí a na první titul stále čeká. Španěl včera absolvoval těžké utkání s Djokovičem, ale fyzicky je na tom dobře, takže dnes by ho to nemělo nijak poznamenat. Ale po takovýchto zápasech mají tenisté snadno puchýře, nebo jiná drobná zranění. Přesto Bwin.com více věří Nadalovi, který bude na "svém" povrchu, a vypsal na něj kurs 1.60. Věříte-li však v obhajobu Federerova titulu, jenž by v Hamburku vyhrál už popáté, vsaďte si na světovou jedničku s kursem 2.20.

Rafael Nadal (#2-Španělsko) - Roger Federer (#1-Švýcarsko):

Detail zápasu
Bwin.com: 1.60 - 2.20

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
dabelsobul
Nadal začal nervózně - hned při prvním vlastním servisu nabídl tři brejkboly, a druhý sám ukončil dvojchybou...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist