Preview: Nadal - Davyděnko

6. 4. 2008, 11:15
Previews 3
V Miami jsou už známa jména vítězů ženské dvouhry a mužské čtyřhry. Dnes se o titul utkají dva nejvýše nasazené páry v ženském deblu a mužská světová dvojka Rafael Nadal proti Nikolaji Davyděnkovi z Ruska. Španělský tenista oba dosavadní vzájemné duely s Rusem vyhrál. Uspěje i dnes a dočká se tak prvního letošního titulu? Zápas začíná v 19 hodin SELČ.
Profily hráčů
Rafael Nadal (#-Španělsko) - Nikolaj Davyděnko (#4-Rusko)

Rafael Nadal na svůj první letošní titul stále čeká. Ve finále v Čennaí si utrhl ostudu proti Južnému, když mu podlehl 0-6 1-6. Na Australian Open v semifinále nestačil na překvapení turnaje Francouze Tsongu. Ani na dalších turnajích se nedostal dál než do semifinále, když prohrál se Seppim a s pozdějšími vítězi turnajů v Dubaji a Indian Wells Roddickem respektive Djokovičem.

Na podniku v Miami byl už před třemi lety blízko titulu, ale ve finále ztratil proti Federerovi dvousetové vedení. O první letošní i miamiský triumf se tak zatím úspěšně snaží tento týden v Key Biscayne. Nadal porazil vcelku bezproblémově Němce Beckera a Kiefera, Francouze Mathieua i domácího Blaka - s ním se však na postup nadřel, především v prvním setu, který prohrál 3-6 a v druhém, v němž nebyl daleko od rozhodující ztráty vlastního podání. Ve třetím dějství však rodák z Mallorcy na kurtu jasně dominoval a mohl se pokusit poprvé porazit Tomáše Berdycha na tvrdém povrchu. To se mu podařilo - "Rafa" byl agresivnější, rychlejší a přesnější. První set vyhrál až v tiebreaku, ale druhá sada už patřila jednoznačně španělskému tenistovi, který tak letos postoupil do druhého finále.

V něm se utká s trochu překvapivým finalistou Nikolajem Davyděnkem z Ruska. Ač je Davyděnko čtvrtým hráčem světa, do finále se s ním příliš nepočítalo. Ovšem na kurtu vždy dokázal využít příznivých soupeřů (Gulbis, Bolelli, Ančič, Tipsarevič) k tomu, aby se dostal až do semifinále, ve kterém narazil na přemožitele světové jedničky, Andyho Roddicka. Ruský tenista se v turnaji držel "zuby nehty", a tak se mu proti skvěle servírujícímu Američanovi příliš nevěřilo. Na Roddickovi se však projevila únava z náročného utkání proti Federerovi, čehož dokázal Davyděnko po skvělém výkonu využít k postupu do svého prvního letošního finále.

"Tak dobře proti mně ještě nehrál. Hlavně takhle podávat jsem ho ještě nikdy neviděl," prohlásil Roddick. Davyděnko ho deptal úspěšnými returny hned od základní čáry. "Stál tam podobně jako Andre Agassi a bral to, jak to šlo," uvedl bývalý první hráč světa. "Jinak bych neměl šanci, je to hrozně rychlé. Nezáleží na tom, jak podání vrátíte. Jenom to musíte trefit do kurtu a pak se snažit předvést to nejlepší," řekl Davyděnko, který si pochvaloval nový typ rakety, po kterém stáhl před turnajem v Miami. Celou soutěží pak prošel s jedinou raketou. "Má o něco více strun a lépe se ovládá," liboval si ruský tenista, který bude usilovat o dvanáctý titul v kariéře. Naposledy vyhrál loni v říjnu v Moskvě. Předloni v Paříži získal i dosud jediný titul ze série Masters.

Otázkou však je, zda dnes Davyděnko dokáže dobrý výkon zopakovat. V uplynulé sezoně jsme se toho od něj zatím příliš nedočkali. Ano, semifinále z Dauhá nebo Dubaje není špatným výsledkem, ale na světovou čtyřku to je za 3 měsíce málo. Tím spíše, když prohrává s tenisty jako Llodra, F. López nebo Fish.

Resumé: Dnes hovoří většina faktorů ve prospěch levorukého Nadala. Ač je to "král antuky", na tvrdém povrchu se mu daří - pouze na dvou turnajích z šesti letošních nepostoupil minimálně do semifinále. V Miami prochází pavoukem mnohem jednodušeji a předvádí pravidelně dobré výkony. Ten Davyděnkův proti Roddickovi byl spíše výjimkou. A navíc, Rafael Nadal ruského tenistu, i když po třísetových bojích, v obou vzájemným střetnutích porazil. Nadalovi síly si je vědoma i sázková kancelář Bwin, která na Španěla vypsala kurs 1.36. Pokud ale věříte, že Davyděnkův výkon proti Roddickovi nebyl náhodný, můžete si na Rusa vsadit s kursem 2.65.

Rafael Nadal (#-Španělsko) - Nikolaj Davyděnko (#4-Rusko):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to raketou :-D .Oba dva mají hybridní raketu.Nadal má skosený rám a Davyděnko více strun. Proto se oba dostali do finále.Nebo je to náhoda ???? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som fanúšik Nadala, ale stavil som si , ze bude v prvom sete tiebreak, tak dufam, ze si udrzia podanie.
Reagovat
smazaný uživatel
A já si myslím,že Davyděnkův výkon proti Roddickovi náhodný nebyl.Tipsarevič i Ančič jsou také výborní tenisté a Davyděnko Tipsareviče smázl jak h.....Proto jsem si vsadil na Nikolaje,a s nádherným kursem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist