Preview: Nadal - Berdych

4. 4. 2008, 09:45
Previews 4
Nejen tenisový náboj bude mít souboj Španěla Rafaela Nadala, světové dvojky, s českým tenistou Tomášem Berdychem, desátým hráčem žebříčku ATP. Mezi mladými tenisty to totiž jiskří. Nadal Berdycha ještě na rychlém povrchu neporazil a před rokem a půl ho dokonce nazval hlupákem.
Profily hráčů
Rafael Nadal (#2-Španělsko) - Tomáš Berdych (#10-Česko):

Zajímavé střetnutí přinese dnešní první semifinále turnaje v Miami. Světová dvojka Rafael Nadal vyzve Tomáše Berdycha, kterého dokázal porazit jen na antuce nebo na trávě. Tenisté se spolu utkali celkem šestkrát - první duel na antuce v Bastadu vyhrál Španěl ve třech setech. Následně se ale potkali třikrát v řadě na turnajích hraných na tvrdém povrchu. Český tenista vyhrál v Cincinnati 2005, Torontu 2006 a Nadala porazil i na jeho domácí půdě v Madridu, což Španěl neunesl.

Berdych po třetí výhře v řadě totiž doslova i symbolicky (ukazováčkem u rtů) umlčel domácí fanoušky, kteří se ho během druhého setu několikrát snažili rozhodit tleskáním po prvním zkaženém podání. Diváky nicméně Berdychovo gesto s prstem na ústech rozzuřilo natolik, že mladého Čecha z kurtu vyprovodili hromovým pískotem.

"Chápu, že chtějí, aby vyhrál on, ale tohle není Davis Cup. Tam se s něčím takovým počítá, ne ale na takovémhle turnaji. Diváci by měli přijmout, že může vyhrát i soupeř," řekl teď už dvaadvacetiletý Berdych. Posunek mu ostře vytknul i soupeř, když si nad sítí podali ruce. "Řekl mi: `Jseš zlý člověk'," prozradil český tenista.

Nadal dokonce pro španělskou televizi označil Berdycha za hlupáka. Na tiskové konferenci své poznámky vysvětlil tím, že podpora domácích hráčů na turnajích je normální, a připomněl, jak při vzájemném duelu v České republice při Davisově poháru dokázal obdobnou nepřízeň diváků překonat. "Hlediště tam reagovalo úplně stejně a já jsem na to nic neřekl," uvedl Nadal.

Vzájemnou bilanci však Nadal dokázal srovnat v minulé sezoně, kdy vyhrál i druhý zápas na antuce a v prvním vzájemném grandslamovém střetnutí na wimbledonské trávě. Do dnešního duelu tak jdou tenisté s vyrovnanou bilancí - všechny zápasy na rychlém povrchu, na kterém se hraje i v Miami, ale vyhrál Berdych a navíc to všechno byly podniky série Masters.

Rafael Nadal na svůj první letošní titul stále čeká. Ve finále v Čennaí si utrhl ostudu proti Južnému, když mu podlehl 0-6 1-6. Na Australian Open v semifinále nestačil na překvapení turnaje Francouze Tsongu. Ani na dalších turnajích se nedostal dál než do semifinále, když prohrál se Seppim a s pozdějšími vítězi turnajů v Dubaji a Indian Wells Roddickem respektive Djokovičem.

Na podniku v Miami byl už před třemi lety blízko titulu, ale ve finále ztratil proti Federerovi dvousetové vedení. O první letošní i miamiský triumf se tak zatím úspěšně snaží tento týden v Key Biscayne. Nadal porazil Němce Beckera a Kiefera, Francouze Mathieua i domácího Blaka - s ním se však na postup nadřel, především v prvním setu, který prohrál 3-6 a v druhém, v němž nebyl daleko od rozhodující ztráty vlastního podání. Ve třetím dějství však rodák z Mallorcy na kurtu jasně dominoval a dnes má "antukový král" šanci poprvé porazit českou jedničku na rychlém povrchu.

Tomáš Berdych se v Miami probojoval do svého prvního letošního semifinále a dostal se do skvělé herní pohody, když v duelech s Querreym, Ferrerem, Tursunovem a Andrejevem ztratil v každém zápase maximálně 8 gamů. "Není čas na oslavy. Musím se na Rafu dobře připravit," řekl po utkání Berdych, který si je vědom dobré bilance proti o rok mladšímu Španělovi.

Nejlepší český tenista tak dává zapomenout na špatné výsledky z minulých týdnů a podruhé v kariéře se pokusí postoupit do finále podniku prestižní série Masters. Berdych si o titul na turnaji série Masters zahrál na podzim 2005 v Paříži a v hale Bercy tehdy překvapivě triumfoval.

Rodák z Valašského Meziříčí se stal prvním českým tenistou v semifinále v Miami od roku 1993, kdy Petr Korda prohrál s pozdějším vítězem Petem Samprasem. Do finále v Miami dosud jako poslední Čech postoupil v roce 1989 slavný Ivan Lendl.

Resumé: Oba tenisté na Floridě předvádějí skvělý tenis a mohou se spolehnout na dobrou aktuální formu. Dá se tak očekávat tenis světové kvality, který bude doplněn o motivaci Nadala i Berdycha porazit, z pohledu osobních sympatií, neoblíbeného soupeře. "Rafa" je bezesporu lepším tenistou, ale na rychlém povrchu se mu Berdych může více než rovnat, což dokázal všemi třemi vyhranými vzájemnými duely právě na tvrdém povrchu. Ani dnes není bez šancí a rozhodně bychom měli Tomáše podpořit alespoň u televizních obrazovek. Utkání začíná v 19:00 SELČ.

V druhém semifinále turnaje, jenž je díky své prestiži a dotaci 3,77 milionu dolarů nazýván "pátý grandslam", se střetne Andy Roddick proti Nikolaji Davyděnkovi. Tento duel začne o 5 hodin později a favoritem bude čtvrtfinálový přemožitel světové jedničky Andy Roddick.

Rafael Nadal (#2-Španělsko) - Tomáš Berdych (#10-Česko):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Sem ti to prala moc Tomasu, ale priste mu to nedaruj !!!
Reagovat
smazaný uživatel
A zme v piki
Reagovat
smazaný uživatel
Natři to béďo tomu frajírkovi Katalánskýmu.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych,že zrovna Nadal tím frajírkem není.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist