Preview: Murray - Verdasco

2. 4. 2009, 12:07
Previews 0
Jen dva tenisté letos dokázali vyzrát na světovou čtyřku Andyho Murrayho. Jsou jimi levorucí Španělé Nadal a Verdasco. A právě s druhým jmenovaným se britský tenista střetne dnes ve čtvrtfinále turnaje ATP Masters 1000 v Miami.
Profily hráčů
Andy Murray - Fernando Verdasco

Andy Murray má v letošním roce úctyhodnou bilanci 26 výher z 28 zápasů. "Už nemá takové výkyvy jako v minulosti, je teď mnohem soustředěnější," pronesl nedávno Nadal. Jednadvacetiletý Brit je od loňského léta jednuduše nejlepším hráčem světa, alespoň co se bilance týká. Od olympiády v Pekingu prohrál jen pět zápasů. Nejen že porážel Federera, nestačili na něj několikrát Djokovič, Roddick, Verdasco ani Nadal. Až před měsícem Murrayho zbrzdila viróza. Přišel o Davis Cup a před turnajem v Indian Wells netrénoval. Přestože od sebe dobré výsledky neočekával, prohrál až ve finále s Nadalem.

Debakl 1-6 2-6 se světovou jedničkou na Murraym zanechal, byť nepatrné, následky. V Miami se v prvních kolech na postup hodně nadřel. A to hrál s antukáři Monakem a Massuem. Kritické momenty ustál a v osmifinále smetl Troického. Tedy Srb se velkým množstvím chyb smetl sám. Připravenost jednadvacetiletého Brita to rozhodně neukázalo.

Vzájemné zápasy Murray - Verdasco:
2009 Australian Open (hard)
Verdasco 2-6 6-1 1-6 6-3 6-4

2008 ATP Masters Series Paříž (hard)
Murray 6-3 7-6(6)

2008 Petrohrad (koberec)
Murray 6-0 6-3

2008 Dubaj (hard)
Murray 6-3 3-6 7-6(5)

2007 Petrohrad (koberec)
Murray 6-2 6-3

2007 Australian Open (hard)
Murray 7-6(4) 7-5 6-4

Až dnes se střetne s velmi nepříjemným soupeřem. Verdaskem, kterého v pěti vzájemných soubojích porazil, ale letos na rozjetého Španěla v Melbourne nestačil.

Pětadvacetiletý Fernando Verdasco se až na pár týdnů držel pět let v první světové padesátce. Tedy mezi širší světovou špičkou. Opřít se mohl o skvělou fyzickou kondici a jeho hru zdobil vynikající forhend. Španělský levák však doplácel na nepropracovaný servis. I proto z pěti finálových účastí vydřel jediný titul.

Už loňská sezona naznačovala, že je na vzestupu. Získal svůj druhý titul a Španělsku pomohl rozhodujícím bodem k vítězství v Davis Cupu. Rok zakončil poprvé v první světové dvacítce a před začátkem nové sezony prohlásil, že zvládnutý dramatický duel v Davisově poháru mu dodal sebevědomí do další práce.

A nebyl to jen výstřel do tmy. Charismatický Španěl v zimní přípravě zapracoval na podání a hned na úvodním turnaji v Brisbane prohrál až ve finále se Štěpánkem. Pak následovalo famózní tažení na Australian Open. V úvodních kolech své soupeře ničil a během úvodních třech kol neztratil ani set a soupeřům povolil uhrát vždy jen po čtyřech gamech. Hlavně český tenista Štěpánek na dva kanáry jen tak nezapomene. Došlo ale také na soupeře z první světové desítky. Podceňovaný Španěl v pěti setech udolal favorita Murrayho a výhrou nad loňským finalistou Tsongou si zajistil premiérový postup do grandslamového semifinále. Až v něm ho ve strhující pětisetové bitvě zastavila světová jednička Rafael Nadal.

Další týdny pauzíroval kvůli zranění nohy. Vrátil se v Indian Wells, kde hrál poprvé jako tenista první světové desítky. Po kvalitních výkonech nestačil až ve čtvrtfinále na Federera. V Miami je už znovu mezi nejlepší osmičkou, když za sebou nechal Beckera, Lopeze a Štěpánka. Především poslední zápas proti českému tenistovi ukázal, že Verdasco ze své skvělé formy nic neztratil.

Resumé: Murray má letos na kontě pouhé dvě prohry, ovšem už řadu zápasů protrpěl. Je to vynikající tenista, ale často jeho výkon sráží psychika. To by mu proti sebevědomému Verdaskovi mohlo podrazit nohy. Je favoritem, ale jeho dvě letošní porážky mají něco společného. Prohrál s levorukými Španěly a Verdaskův styl se v mnohém podobá tomu Nadalovu. Bookmakery tento fakt příliš nezajímá a vypsali na Verdaska kurs 2.98.

Nebo je snad Murray skutečně tak vysokým favoritem a hladce postoupí? Sledujte hodinu po půlnoci live.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist