Preview: Murray - Simon

19. 10. 2008, 09:19
Previews 11
Podle papírových předpokladů měl dnes být tenisový svět svědkem další bitvy Nadala s Federerem. První dva hráči světového žebříčku byli ale včera překvapivě poraženi. A dnešní finále podniku Série Masters v Madridu bude soubojem jejich katů - Brit Andy Murray se utká s Gillesem Simonem z Francie. Murray letos na antuce v Hamburgu vyrovnal stav vzájemných zápasů na 1:1.
Profily hráčů
Simon Gilles

Těžko říct, který z finalistů je větší hrdina. Je možné aby si toto pojmenování nezasloužil Murray po skvělém výkonu a porážce Rogera Federera? Je to možné, protože Gilles Simon včera porazil světovou jedničku Nadala v jeho domácím prostředí. A to není vše, co ve Španělsku 23letý Francouz tento týden předvedl.

Všech 5 zápasů, které tu Simon odehrál, bylo třísetových. Šlo o vyrovnané bitvy, které musely být čtyřikrát (!) rozhodnuty až v tie-breaku poslední sady. A soupeři? Žádná slabota - světová dvacítka Andrejev, jedenáctka Blake, jednadvacítka Karlovič a jednička Nadal. Vynechal jsem Američana Ginepriho, jemuž patří v žebříčku 63. místo, ale byl ve formě a stejně jako všichni ostatní je to ranař a servisman. Na cestě do finále musel navíc rodák z Nice odvracet řádku matchballů.

Je až nepředstavitelné jakou vnitřní silou musí vládnout Francouz važící pouhých 65 kilogramů. Ve včerejším zápase proti Nadalovi mu sázkařskou veřejností a bookmakery nebyla dávána téměř žádná šance. První set podle předpokladů prohrál, ale pak začal čarovat. Ve 2. sadě zvládl stav 2:3 a 15:40, o chvíli později 3:4 a 0:30. V celém zápase odvrátil 17 breakballů, z toho sedm v posledním setu. Nakonec světovou jedničku udolal. 

"Hrál jsem proti úžasnému hráči a nechtěl jsem tu šanci minout, bojoval jsem o každý míč," říkal po včerejším zápase Simon. "Můžu vám říct, že hrát proti Rafovi v Madridu není právě snadné," dodal. "Nejsem překvapený, Simon hraje velmi dobře s velkým sebevědomím," vyjádřil se k porážce Nadal, který místní podnik v roce 2005 vyhrál.

Simon dnes bude bojovat o svůj 4. letošní a celkově 6. titul. Hráč, který nemá ve svém arsenálu žádný speciální úder a se svou pohyblivostí, bojovností a obranou se hodí spíš na antuku, oslavil dva tituly v tomto roce právě na červené drti. Přemožitele nenašel v květnu v marocké Casablance a v září v rumunské Bukurešti.

Obrovský úspěch ale 16. hráč světa v této sezoně zaznamenal i na tvrdém povrchu, když v Indianapolisu, podobně jako tento týden v Madridu, vyřadil 5 ranařů s mohutným servisem. Týden poté skončil v Torontu 'už' v semifinále, ale ve 2. kole šokoval výhrou nad Rogerem Federerem.

I Andyho Murrayho už Simon dokázal porazit - loni na antukovém turnaji Série Masters v Římě. Brit mu prohru vrátil letos, když se radoval z výhry dvakrát 6:3 na dalším podniku Série Masters v Hamburku.

V příliš velkém stínu ale Murray a jeho výhra nad Rogerem Federerem samozřejmě zůstat nemůže. I nejlepší britský tenista současnosti předvádí v Madridu skvělé výkony a včera na ně nenašel protizbraň ani fenomenální Švýcar. "Je to frustrující prohra, protože jsem nemohl udělat víc, podával jsem velmi dobře," truchlil po zápase Federer.

21letý Brit tak slavnému Švýcarovi vrátil porážku z nedávného finále US Open a upravil na 3:2 ve vzájemných zápasech. "Když hrajete proti Federerovi, musíte si položit otázku: Půjdu do toho nebo budu čekat vzadu?," naznačil Murray svou taktiku. Britův výkon šel v tomto smyslu nahoru ve druhém a hlavně třetím setu. Více než polovinu z 33 vítězných úderů a 8 ze svých 14 es zaznamenal v posledním dějství.

Nejednalo se o náhodný úspěch. Murray letos udělal velký krok vpřed. Svůj obrovský talent začal prodávat po Wimbledonu. Za necelé tři poslední měsíce porazil vedle Federera i Nadala a dvakrát Djokoviče. To jsou nejlepší hráči, které současný tenisový svět nabízí a jde tak o jasný důkaz nejen Murrayho formy, ale i potenciálu rvát se o tenisový trůn.

Největší slabinou současné světové čtyřky je antuka, kde se mu i v této sezoně dařilo nejméně. Na 'hardech' byl naopak úspěšný velmi. Letos na tomto povrchu posbíral tituly v katarském Doha, v Marseille a v Cincinnati poprvé v kariéře triumfoval na podniku Série Masters. Navíc bojoval ve finále US Open, zahrál si semifinále v Torontu a čtvrtfinále ve Wimbledonu.

Murray má dnes v Madridu možnost získat svůj 4. letošní a celkově 7. titul a podle bookmakerů bwin je právě on favoritem zápasu - na jeho triumf vypsali kurs 1,25. Je možné, aby Simon opět překvapil? Pokud tomu věříte, na jeho vítězství si můžete vsadit v kursu 3,55.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Joooooooooooooooo !!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
andy next n.1
Reagovat
smazaný uživatel
andy next n.1
Reagovat
smazaný uživatel
Andy si pripise dneska druhy triumf masters za sebou !!!! Lets go Andy lets go !!!! 3. misto uz na tebe ceka a pak bude otazkou 1-2 sezon, kdy se vyhrabes na 1. misto kam patris misto toho Nedala !!!
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D
Reagovat
Radzha
co máte pořád s tím že Andy je Skot? Andy je přece Brit
Reagovat
smazaný uživatel
http://cs.wikipedia.org/wiki/Andy_Murray

Myslím že se tam píše že je skot ;)
Reagovat
smazaný uživatel
S největší pravděpodobností vyhraje skot,ale přál bych tu Simonovy.Jeho odolnost je parádní.
Reagovat
smazaný uživatel
koncovka -ovi ti neříká asi nic.
Reagovat
smazaný uživatel
koncovka -ovi ti neříká asi nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Jaj stydím se :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist