Preview: Murray - Davyděnko

15. 11. 2008, 08:46
Previews 0
Druhou semifinálovou dvojici na Turnaji mistrů tvoří čtvrtý hráč světa Brit Andy Murray a světová pětka Rus Nikolaj Davyděnko. Pozornost tenisového světa v současnosti poutá hlavně Murray, který je ve fantastické formě a včera vyřadil po vyčerpávající bitvě Rogera Federera. Rozhodující tak dnes může být i to, zda se Brit dokáže vypořádat s únavou. Bilance vzájemných zápasů je 3:3.
Profily hráčů
Murray Andy

21letý Murray nepřestává uchvacovat svými výkony a především výsledky ani na závěrečném podniku sezony. Po letošním Wimbledonu jakoby se z něho stal jiný hráč. Tenisově ještě silnější a sebevědomější.

Od konce července získal osminásobný vítěz ATP tituly z turnajů série Masters v Cincinnati a Madridu, mezitím hrál finále US Open, pak triumfoval v Petrohradu a v Šanghaji právě porazil Federera. Ne poprvé, slavného Švýcara během této doby zdolal ještě jednou a vedle něho i Nadala a dvakrát Djokoviče.

Rodák ze skotského Dunblane tak s každým dalším turnajem dokazuje, že je bez pochyby adeptem na tenisový trůn. Svou poslední velkou výhru ukořistil včera, když po tříhodinové bitvě porazil na Turnaji mistrů Rogera Federera 4:6, 7:6 a 7:5. To vítězství je cennější minimálně o dva další fakty - Federer nutně potřeboval vyhrát, Murray se snažit nemusel.

Talentovaný Brit, který letos zvítězil i zkraje roku v Dauhá a Marseille, však vyhrát chtěl. "Přestože budu zítra nejspíš trochu unavený, takováto výhra nad Rogerem je pro mě jako triumf v celém Turnaji mistrů," řekl po zápase Murray. "Byl to skvělý zápas," dodal.

Turnaj mistrů tímto zápasem ale neskončil a Murray před semifinálovým duelem s Davyděnkem musí čelit i určité nespravedlnosti v pravidlech. Zatímco Rus celý včerejšek odpočíval, britský tenista měl na regeneraci jen zhruba 20 hodin. Tento fakt by mohl dnešní souboj o finále minimálně do určité míry ovlivnit.

Pro Murrayho to může být o to těžší, že Davyděnko se po několika měsících půstu v současnosti vzepjal ke skvělým výkonům. 27letý Rus, o němž nebylo od červnového triumfu ve Varšavě slyšet, náhle před 14 dny bojoval o finále na turnaji série Masters v Paříži a výbornou formu si přivezl i do Šanghaje.

Stabilní účastník elitní světové pětky tento týden v úvodním zápase udolal 6:7, 6:4, 7:6 Francouze Tsongu, v dalším vystoupení podlehl jen těsně 6:7, 6:0, 5:7 budoucímu druhému hráči světa Novaku Djokovičovi a naposledy smetl 6:3, 6:2 dvoumetrového Argentince Del Potra.

Murray se nemůže opřít ani o bilanci vzájemných zápasů. Ta je totiž vyrovnaná, 3:3, a smírně, 1:1, to mezi sebou mají i v tomto roce, přičemž naposledy se radoval začátkem března v Dubaji ve dvou setech Davyděnko.

Ruský vítěz 14 titulů, jenž tuto sbírku letos rozšířil o další tři (Miami, Pörtschach, Varšava), startuje na Turnaji mistrů počtvrté v řadě a postupem do semifinále zopakoval svůj nejlepší výsledek z premiérové účasti v roce 2005.

Bookmakeři bwin se rozhodli, že Murrayho možné únavě nebudou připisovat velký význam a na jeho výhru nabízejí kurs 1,35. Na vítězství Davyděnka najdete v jejich kanceláři kurs 2,91.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist