Preview: Murray - Čilič

27. 1. 2010, 14:30
Previews 57
Prvním finalistou letošního Australian Open bude Murray, nebo Čilič. Britský tenista v Melbourne ještě neztratil set, ale s Chorvatem, který má za sebou naopak tři pětisetové bitvy, v posledním vzájemném souboji prohrál. Nyní je ve hře nejen premiérový titul, ale také posun ve světovém žebříčku.
Profily hráčů
Andy Murray - Marin Čilič

Nejlepším grandslamovým výsledkem Andyho Murraye je finále z US Open 2008. Loni díky skvělé formě patřil už k favoritům, jenže vypadl už ve 4. kole. Na raketě svého následujícího soupeře Marina Čiliče.

Chorvatovým maximem na grandslamu bylo dosud právě čtvrtfinále loňského US Open, kde jej zastavil pozdější vítěz Juan Martin del Potro. V Melbourne ale mladý Čilič Argentinci prohru vrátil a když zdolal i Roddicka, poprvé postoupil mezi nejlepší čtyři hráče turnaje.

Dvaadvacetiletý Murray má o rok mladšímu soupeři co vracet. Opřít se může o předchozí tři výhry, ani jednu si ovšem nepřipsal na rychlém povrchu pod širým nebem.

"Mám mu co vracet a těším se na odvetu. Pokud budu hrát jako proti Rafovi, tak mám šanci," řekl Murray, který ve čtvrtfinále přehrál i Nadala, který za téměř rozhodnutého stavu vzdal.

Zatímco Murray letos na Australian Open neztratil ještě ani set, Čilič odehrál už tři pětisetové bitvy, které ho připravili o dost sil. "Ještě bych jeden pětiseťák zvládnul," přesto si dovolil říct Čilič po posledním maratonu s Roddickem.

"Nebylo to jednoduché, ale už jsem tu během týdne nasbíral nějaké zkušenosti. V tomto směru jsem byl celkem dobře vyzbrojený," komentoval další pětisetové vítězství Čilič, který v Melbourne strávil na kurtech už 18 hodin a osm minut.

Murray hraje i o post světové dvojky
Chorvatský tenista letos zůstává neporažný, před odletem do Melbourne si zvedl sebevědomí triumfem v Čennaí. 

Skot pro změnu startoval na Hopman Cupu, kde dovedl svou zemi do finále. V něm nečekaně prohrál s Robredem.

Murray hraje nejen o druhé finále, ale pokud Čiliče porazí, dostane se v žebříčku před Nadala, který by poprvé od května 2005 spadl na horší než třetí místo. Světovou dvojkou by se stal poprvé Djokovič. 

Ale v případě, že by Brit získal premiérový titul, byl by světovou dvojkou podruhé on.

Semifinálové utkání začne v areně Roda Lavera v 9:30 hodin SEČ a vítěz bude mít před nedělním finále dva dny volna. Bude tak mít více času na odpočinek než Federer, nebo Tsonga.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
smazaný uživatel
S kupodivem Andy se drzi...ale stejne mi to Cilic vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
100% souhlas se vším (27.01.10, 21:43)!!!Též přeju titul Andymu. A u holek je to finále taky bomba, přeju titul Justině.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak doufam, ze Marin vyhraje, Andyho opravdu rad nemam
Reagovat
smazaný uživatel
Dúfajme, že sa mu to podarí, ale ruku do ohňa by som za Čiliča nedal. Papierovo je jasný favorit Máry. Spolieham na to, že Čilič s ním už hral a vyhral. Ale kto by tipoval, že Tsonga porazí Djoka?
Reagovat
smazaný uživatel
Ja teda ne, Nole mi vyrazil dech, muj druhej nejoblibenejsi tenista, skoda no...
Reagovat
smazaný uživatel
Kostrbatí sa nám zápas, že by motyka vystrelila ? Bol by som rád, ak by to nemal vyhrať Fede, nech to vyhrá tento junák.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoka je škoda. Nie som jeho zarytý fanúšik, ale pre mňa je to sympaťák, taký radostný chlapák. Čítal som, že má astmu, ak je to tak, tak mu niet čo vytýkať.
Reagovat
majjkaa
No nic murray to uz dnes asi dotiahne :(
Reagovat
smazaný uživatel
Počítal som s tým, ale zároveň veril, že sa stane zázrak. Dnes jednoducho nebol deň zázrakov :-)
Reagovat
skott
Nedovedu si predstavit, ze by Andy v soucasne forme nemel pres Cilice prejit.Na kurtu se zdrzel o neco malo vic nez polovinu jeho casu a z osmifinale USO si urcite vzal ponauceni, ze s nim nesmi hrat tak pasivne jako tehdy.Videl bych to na prvni vyrovnany set, mozna pri trose stesti i pro Marina v tie-breaku, ale pak snadny postup Andyho...
Tak jako tak, letosni AO uz z meho pohledu spatne skoncit nemuze.Semifinalove dvojice se mi opravdu hodne zamlouvaji.Celkove bych videl snace jednotlivych hracu na vitezstvi asi takhle:
Federer 40%
Murray 30%
Tsonga 20%
Cilic 10%
...pricemz nejvic bych to pral asi Andymu;)

A jeste maly dodatek k bitve o druhou pozici - i kdyby Andy vyhral cely turnaj, Djokovic ho preskoci 9.2., jakmile mu vypadnou body za lonsky Rotterdam.Takze Djokovic nakonec prece jenom prijde k tomu vytouzenemu druhemu mistu jako slepy k houslim, bohuzel musim rict..:(
Reagovat
Mercury
Souhlasím takřka se vším. I to procentuelni zhodnocení šancí bych měl podobné. Ale možná bych prohodil Tsongu a Čiliče. Přecejen si myslím, že Chorvat má šanci - bude-li hrát agresivně a mít i trochu povestneho stesti, Andy muze odehrat podobny zapas jako v New Yorku, ale verim tomu, ze tentokrat bude mnohem soustredenejsi a odhodlanejsi a nakonec ho udola. Kazdopadne to bude zajimava bitva dvou naprosto odlisnych stylu a tenistu vubec.
Reagovat
skott
Ja si zas hodne slibuju od druheho semi.Pripomina mi to situaci z roku 2005 a Rogerovo duel s Maratem, vubec bych se nezlobil za neco podobneho jako tehdy;) U Tsongy spoleham na jeho obrovske sebevedomi, a proto mu davam vetsi sance nez Marinovi.To mi u Cilice az dosud chybelo, ale mozna se to meni...
Reagovat
Mercury
Tsonga určitě nemá co ztratit a dokáže se na kurtu perfektně motivovat. Na druhou stranu je tohle i jeho slabina - když mu odejdou zakladni udery a začne kazit, dost často se psychicky položí. Mohl by to být pěkný, útočný duel z obou stran, ale myslím, že na Rogera (pokud bude hrát aspon svůj průměr) stačit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já mýslím, že je celkem jedno, koho Roger ve finále vyklepne. :-) Fandím Marinovi, Murrayho nemám rád.
Reagovat
firestarter
Budu fandit Marinovi, jak nikdy!
Reagovat
Mercury
Já taky. Ale potichu. Moje drahá polovička je nadšená fanynka Murrayho a budu to sledovat s ní, tak at pak nemám zkažený den :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to jasna zaležitost jak se viděl jaké vykony podava murray je mi to jasné.I když ho Marin vyklepl na US open a bude to chtít zopakovat ale myslím si že nezopakuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Najde se tu vubec nekdo z fanousku,kjdo by vylozene nemel rad Djokovice??? Myslim, ze asi ne...Je to pan hrac, patri a bude urcite stale patrit min. do top 5,ma skvelou povahu,umi bavit..i kdyz...ted si vzpominam, jsem mel na zacatku RG 2009 vsazeno na FEDERER-SEMI, DEL POTRO-CTVRT, DJOKOVIC-CTVRT, SAFINA-SEMI A jedinej on mi to pokazil:))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Hlasim se, jsem proti nemu schopny fandit prakticky komukoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
ani se mě neukazuj před čumákem
Reagovat
smazaný uživatel
Ja, přijde mi jako namyšleny kašparek. Nemam rad to jeho pinkani před servisem ktere provede klidně i 15x. Ma dobre udery, je to dobry hrač,ale neni mi sympatickej, nemam rad jeho zapasy a vždy fandim soupeři.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pinkání v poslední době omezil.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice omezil,ale stejně, mam rad jine hrače a on mezi me oblibene nepatři, ma na to kohokoliv porazit,ale pro mě je to prostě trošku šašek.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím no.
Reagovat
smazaný uživatel
taky ho nemám rád, a důvody stejné jak tu byly uvedené
Reagovat
Vojtiik
Pro me celkem kladas, nicmene ty saskarny v zapase jsou nekdy prijemne odlehceni :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně jak ma tedkon oblečeni od Tachini, to je s prominutim jak od vietnamcu oproti addidasu či nike...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tým oblečením to je pravda... Adid je Adid...
Reagovat
smazaný uživatel
kez by Cilic Murraye porazil, ale Murray mu da bez problemu 3:0, pokud se mu bude darit jako v QF. Murraye muze porazit jedine Federe, ktery je grandslamovy hrac...i tak ale bude muset FED podat mimoradne dobry vykon
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jserm vsadil na Cilice dva litry.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty brďo ! Ty vieš riskovať. S takým nickom, sa nečudujem. Ja som chcel včera na prehru Nikolajeviča, ale nemal som odvahu, aj keď som Fedovi veril. Kiež by som mal tvoju odvahu, ja príliš neriskujem, som opatrný, tak mi treba. Celkovo musím povedať, že stratový tento rok nie som.
Reagovat
smazaný uživatel
budu ti drzet palce, at ti to vyjde!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
tyjo, ty riskujes! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme fandím povinne Čiličovi. Chorvátsko a Chorvátov mám rád. Slovania, ktorí nás neokupovali,nič zlého neurobili, naopak. Márymu zásadne nefandím aj keby hral s Draculom. Tipujem 70:55 na Máryho, aj keď veľmi nerad.
Reagovat
smazaný uživatel
Uff, 70:50
Reagovat
smazaný uživatel
Furt ty procenta nejak nesedej :)
Reagovat
smazaný uživatel
Už zase !!! Ty si nedáš pokoj a nedáš !!! ;)))) 2 lirty, mám ti zopakovat, co jsem ti říkal na těch 5 ? Swissi, proč si mi je radši neposlal!
Reagovat
smazaný uživatel
Hahaha, jasné, díky. Už som myslel na odchod z práce. Som ja ale kuku.Hovorím, že som grogy, ponocujem, ráno vstávam privčas, na môj vkus, a potom píšem blbosti. Sorry !!! Oprava/70:30/
Reagovat
smazaný uživatel
Ale notak, tomu sami nevěříte, Cilic je už dvě kola nad plán, Skot ho pošle ve třech setech domů! (připomínám že nejsem fanoušek Murrayho :-))
Reagovat
Mercury
Přesně tohle jsem si říkal i v New Yorku. Murray hral do te doby taky vyborně. Je fakt, že ted je zde uplně jiná konstelace, ale i přesto si nemyslím, že je to tak jasné. Čilič už mnohokrát dokázal, že když mu to padá, je s ním těžké hrát. Silný servis, dobrý pohyb a agresivní hra. Myslím, že Murray to s ním nebude mít uplně lehké, i když to vidím tak na 70:30 pro Skota. Každopádně vzájemný zápas z US OPEN, kde mu Čilič absolutně nedal šanci může hrát jistou roli, byť jen v psychologické rovině. Let's see what happens.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Cilic je snad nejpodcenovanejsi tenista spicky a ja to nejsem schopnej pochopit. Ja nevidim zadnej duvod, proc by se nemohl dostat do semifinale i ostatnich grand slamu a proc by nemohl Murrayho porazit. Na US Open ho vyklepl. Ten hrac nema o nic min talentu jak Del Potro, jen mu dele trva, nez se srovna psychicky a dokaze podavat stabilni vykony. To je jak Hewitt x Federer, jeden vyletl rychle, ale druhy toho muze nakonec dokazat daleko vic.
Reagovat
Mercury
To není uplně špatné přirovnání. Ono Čilič a JMDP jsou i typově dost podobní tenisti, vysocí, těžící ze servisu a tvrdých míčů, navíc jsou schopni i na svoji vyšku dobře returnovat - zatím kromě trávy. Murray hraje fantasticky, přesto že jeho hru sleduju jen velmi nerad, ale myslím, že mladého Chorvata určitě nepodcení, už s ním jednu negativní zkušenost má z posledního GS, takže bude určitě ohromně koncentrovaný. Marin naopak už dosáhl svého GS maxima a může hrát naprosto uvolněně. Uvidíme, jak na tom bude fyzicky, psychická výhoda je jednoznačně na jeho straně...snad to však nebude to jediné :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak sem řekl, pro mě je to jasná záležitost. Co se týče fyzických předností tak Murray ztrácí jen ve výšce (jen 5 cm), jinak je mnohem silnější. O úderové technice a pohybu na kurtu ani nemluvím. Když jsem ho viděl v zápase Rafou, tak jsem ani nechtěl věřit jak mu zesílily nohy! Oproti Cilic je hráč s několika kilogramovou podváhou, a jeho výška mu zpusobuje problémy s koordinací..
Ano přiznám se, nejsem velkým zastáncem hráčů těchto parametrů, myslím že ubírají na atraktivnosti zapasů ( bum bum tenis).
Reagovat
Mercury
Víceméně souhlasím se vším. Pořád je tady pro jedno velké ALE - Murray bude hrat svuj typicky takticky vyspělý tenis a čekat na chyby...čili jsou dvě možnosti, bud se Čilič vyháže a nebo mu to bude padat k lajnám stejně jako na US OPEN. Pokud bude mít svůj den a neprojeví se na něm pětiseťáky, určitě má šanci urvat minimálně set, ale peníze bych na něj nevsadil :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sa to máličko zamotáva. Neviem, či Djokovi neubralo na psychike aj Fedovo víťazstvo, čo vyústilo v päťseťák. Tlak znáša zle psychicky aj fyzicky, čoho následkom môžu byť žalúdočné ťažkosti. Nevidím do jeho tenisovej kuchyne, ale mám dojem, že jeho okolie ne neho vyvíja obrovský tlak,podľa mňa zbytočný, nehovoriac o mimotenisových aktivitách /dvaja tréneri, herecké príležitosti/. Ja byť na jeho mieste všetkých vykopnem a začnem len trénovať,oddychovať, hrať a žiť. Podľa seba, s vlastným rozumom. On nie je hlúpy a tenista šikovný.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak Cilic bude vladat tak kludne moze vyhrat. NA US open Murraymu nedal sancu, je pravda ze Murray tu hra dobre a nestratil ani set ale Cilica by som neodpisoval moze to byt 3:0 pre Murrayho a rovnako kludne 3:1 pre Cilica
Reagovat
smazaný uživatel
Cilic vyhraje semi.
Reagovat
smazaný uživatel
kéžby nemám rád Murraye ani tu jeho nesympatickou máti :-(
Reagovat
Mercury
Ta matka je fakt strašná, připomíná mi naší jednu učitelku, která mě učila na gymnáziu. Už jen ten přísný pohled, brr :) Znechutila se mi tím svým extrémním fanděním při lonskem Wimbledonu - její Come ooon po každém jednotlivém míčku nebo chybě soupeře bylo trochu přehnané, ale má na to samozřejmě práco. Jinak Andy jako by ji z oka vypadl a Jamie možná ještě víc...
Reagovat
smazaný uživatel
Máti Máryová už vytŕčala sánku aj na AO. Ta sa správa horšie, ako chlap. Takú matku by som nechcel mať. To čo nedosiahla ona, rieši na svojom synovi. Aby to nevyznelo ináč! Ak je Márymu súdené vyhrať, nech je tak. Ale fandiť mu nikdy nebudem, jeho štýl mi nič nehovorí. Tieto typy nemám rád ani v živote, ani v športe.
Reagovat
carolyn
Jj taky jsem už říkala že z ní bych měla osypky. Bože to musí bejt tchýně :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tak už ji nechte. Třeba je hodná :) Sváří se v ní matka-trenérka. Je fakt, že když povstane s tou svou zaťatou pěstičkou a divým výrazem v obličeji, tak se hodně směju,ale co ...
Murrayho tenis se mi kupodivu docela líbí, ale na Rogera u mě nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavne diky ni je Murray tam, kde je :) a ze to proziva..to je prece normalni :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, slnko svieti aj pre ňu. Už z nás musí mať štikútku.
Reagovat
smazaný uživatel
Všetci príbuzní to prežívajú, ale ona je v prežívaní "iná a výnimočná" , hihi.
Reagovat
smazaný uživatel
ANDY TO VYHRAJE CELE:O) MAMKA BUDE RADA A VEMTE TO TAK:bude zmena
Reagovat
smazaný uživatel
Ja by som to po AO videl na poradie:

1. Federer
2. Murray
3. Djokovič
4. Nadal

ale dúfam v prekvapujúce víťazstvo Čiliča(aj keď neverím:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist