Preview: Medveděva vyzve neoblíbený rival Zverev, Alcaraz a Rubljov se poperou o první výhru ve skupině

15. 11. 2023, 08:00
Previews 7
V rámci čtvrtého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů jsou na programu druhé zápasy Červené skupiny, které mohou rozhodnout o prvním semifinalistovi. Debutant Carlos Alcaraz zaútočí na svou první výhru na závěrečném vrcholu sezony a také přerušení série porážek, jeho soupeřem bude loňský semifinalista Andrej Rubljov. Daniil Medveděv nastoupí k souboji bývalých šampionů se svým neoblíbeným rivalem Alexanderem Zverevem.
D. Medveděv a A. Zverev (© AFP)

Carlos Alcaraz (2.) - Andrej Rubljov (5.) | Centre Court (14:30 SEČ)
Carlos Alcaraz nedorazil na Turnaj mistrů v nejlepším rozpoložení. V médiích se objevovaly zprávy o problémech s chodidlem, nicméně rodák z El Palmaru sám uvedl, že je vyčerpaný spíše po psychické stránce. V úvodním zápase bylo vidět, že není v ideální formě. Dokonce měl celkem štěstí, že Alexander Zverev v úvodní sadě zahodil několik šancí. Ani náskok 1:0 na sety mu však nepomohl a s německou jedničkou nakonec prohrál 7:6, 3:6, 4:6.

Bývalý lídr žebříčku měl na Turnaji mistrů debutovat už loni, ale kvůli zranění se musel účasti vzdát. Letos do Turína sice přijel, nicméně zatím potvrzuje, že se mu v posledních měsících na jeho poměry vůbec nedaří. Poprvé od března 2021 prohrál tři utkání po sobě, tehdy ještě sem tam startoval i na challengerech.

Za propadem formy v posledních měsících mohou být i zdravotní potíže. Dvacetiletý Španěl kvůli slabším výkonům i výsledkům prohrál boj o koncoroční post světové jedničky s Novakem Djokovičem a na titul čeká od senzačního triumfu ve Wimbledonu. Zatímco v úvodních sedmi měsících tohoto roku zvládl osm z devíti soubojů s hráči TOP 10, po skončení Wimbledonu vyhrál jen jeden z pěti.

Kromě halových betonů má na kontě úspěch z každého povrchu, letos dokonce zvítězil ve všech 12 duelech na travnatých dvorcích a ve Wimbledonu přebíral svůj druhý grandslamový vavřín. Nyní mu však hrozí, že sezonu zakončí bez jediné výhry na tvrdých površích pod střechou. V těchto podmínkách zatím v aktuálním roce odehrál jen dva zápasy, na Masters v Paříži jasně prohrál s Romanem Safiullinem a na Turnaji mistrů podlehl Zverevovi.

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Wimbledon,  Queens, Madrid,  Barcelona, Indian Wells,  Buenos Aires (T);  Cincinnati,  Rio de Janeiro (F);  Peking,  US Open,  French Open,  Miami (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž (2K)
Bilance: 63:11
Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Bilance v hale: 0:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 9:5 (kariérní 21:14)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (SF), Wimbledon (T), US Open (SF)

Carlos Alcaraz - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
0:1
Nejlepší výsledek: skupina (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Paříž (2K)
Odehrané zápasy: Zverev (7:6, 3:6, 4:6)

 

Andrej Rubljov zahájil své letošní působení na Turnaji mistrů proti Daniilovi Medveděvovi. V úvodním dějství nevyužil ani jeden ze sedmi brejkbolů a vypadalo to, že ve druhém už nemá motivaci uspět. Na krajana a bývalého šampiona nestačil 4:6, 2:6. Na konci utkání působil dost sklesle, ačkoli má stále šanci postoupit ze skupiny do semifinále.

Šestadvacetiletý Rus v posledním roce zlepšil psychickou odolnost, posbíral letos několik skalpů TOP 10 a hlavně získal na Masters v Monte Carlu svůj nejcennější titul. I tak má ale proti nejlepším hráčům světa stále potíže pravidelně vítězit, obzvláště na takto velkých turnajích. Pro následující dva zápasy se musí zbavit veškerých negativních emocí, které ho v klíčových okamžicích mnohdy sužují.

Proti Alcarazovi bude mít dvě výhody. V letošním roce odehrál více zápasů na halových betonech (bilance 6:5) a na Turnaji mistrů startuje už počtvrté, přičemž loni poprvé prošel skupinou a zastavil ho až Casper Ruud v semifinále.

Andrej Rubljov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Bastad,  Monte Carlo (T);  Šanghaj,  Halle,  Banja Luka,  Dubaj (F);  Paříž,  Vídeň (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž, Vídeň (SF)
Bilance: 56:24
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance v hale: 6:5
Bilance proti hráčům TOP 10: 5:8 (kariérní 23:35)
Grandslamy: Australian Open (ČF), French Open (3K), Wimbledon (ČF), US Open (ČF)

Andrej Rubljov - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
4:7
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Vídeň (SF), Paříž (SF)
Odehrané zápasy: Medveděv (4:6, 2:6)

 

Vzájemná bilance: Rubljov vede 1:0 (loňská exhibice v Abú Zabí). Rubljov je na halových betonech mnohem úspěšnější než Alcaraz, jenže historicky nezvládá důležité zápasy s kolegy z užší špičky. Ačkoli zapracoval na psychické odolnosti, stále se u něj tento problém pravidelně objevuje, a proto do utkání vstoupí jako outsider.

 

 

Daniil Medveděv (3.) - Alexander Zverev (7.) | Centre Court (21:00 SEČ)
Není žádným tajemstvím, že se Daniil Medveděv a Alexander Zverev nemají v lásce. Jejich rivalita je jednou z nejčastějších v aktuální sezoně. Letos se potkávají již pošesté a čtyři z pěti předchozích soubojů se uskutečnily na podnicích Masters. V Turíně se mohou v probíhající sezoně střetnout naposledy a vítěz si může zajistit semifinálovou účast a poraženému pořádně zkomplikovat případný postup ze skupiny.

Daniil Medveděv měl v úvodním zápase na Turnaji mistrů potíže jen v úvodní sadě. Sedmadvacetiletý Rus ovšem odvrátil všech sedm brejkbolů, v následujícím setu už žádné hrozbě nečelil a krajana a blízkého kamaráda Andreje Rubljova přehrál 6:4, 6:2. Tímto vítězstvím přerušil sérii dvou nezdarů, ve finále ve Vídni podlehl Jannikovi Sinnerovi a na Masters v Paříži ztroskotal hned na Grigorovi Dimitrovovi.

Bývalý lídr žebříčku si asi musel po pondělním vítězství pořádně oddechnout, protože při předchozích startech na Turnaji mistrů buď dokráčel do finále, nebo totálně pohořel. Zatímco v letech 2019 a 2022 prohrál všechny tři duely ve skupině, v ročnících 2020-21 vyhrál všechna čtyři úvodní utkání a bojoval o titul.

Šampion ročníku 2020 zapsal v pondělí své 10. letošní vítězství na halových betonech. Na tolik výher v těchto podmínkách dosáhl už devátou sezonu po sobě. Ještě před pár týdny byl letos na krytých hardech neporažen, když po únorovém triumfu v Rotterdamu došel v říjnu do finále ve Vídni.

Už ve středu si může zajistit postup do semifinále. Jistotu bude mít v případě dvousetového vítězství nad Zverevem, ale stačit mu bude i třísetová výhra, pokud Rubljov porazí Carlose Alcaraze.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Řím,  Miami,  Dubaj,  Dauhá, Rotterdam (T);  Vídeň,  Peking,  US Open,  Indian Wells (F);  Wimbledon,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (T); Vídeň (F)
Bilance: 65:16
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance v hale: 10:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 11:7 (kariérní 40:39)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (1K), Wimbledon (SF), US Open (F)

Daniil Medveděv - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
10:7
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Vídeň (F), Paříž (2K)
Odehrané zápasy: Rubljov (6:4, 6:2)

 

Alexander Zverev v posledních týdnech opět řeší potíže mimo kurt. Nedávno byl podruhé obviněn z domácího násilí, nicméně jeho výkony na kurtech to nijak výrazně neovlivňuje. Na Turnaji mistrů účinkuje vítěz ročníků 2018 a 2021 po dvou letech a své letošní působení odstartoval skvělým obratem proti Carlosovi Alcarazovi (6:7, 6:3, 6:4).

Šestadvacetiletý Němec se na začátku sezony vrátil po půlroční pauze zaviněné vážným zraněním kotníku. Už jen start na Turnaji mistrů je tak pro něj obrovským úspěchem, obzvláště po pochopitelném trápení v úvodu roku. Letos mohl být ještě mnohem úspěšnější, kdyby měl trochu více štěstí na los. Polovinu z 26 letošních porážek zapsal proti hráčům TOP 10, čtyři z nich mu uštědřil právě Medveděv.

Na Turnaji mistrů už dvakrát triumfoval a na závěrečném vrcholu sezony dokázal minimálně jednou porazit všechny tři členy Big Three, jmenovitě Novaka Djokoviče, Rogera Federera i Rafaela Nadala. Při posledním startu předloni přehrál ve finále ve dvou setech svého následujícího protivníka.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Chengdu,  Hamburk (T);  Peking,  Cincinnati, Halle,  French Open,  Ženeva,  Dubaj (SF)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (ČF)
Bilance: 54:26
Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Bilance v hale: 6:3
Bilance proti hráčům TOP 10: 3:13 (kariérní 45:61)
Grandslamy: Australian Open (2K), French Open (SF), Wimbledon (3K), US Open (ČF)

Alexander Zverev - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
13:8
Nejlepší výsledek: triumf (2018, 2021)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Vídeň (ČF), Paříž (OF)
Odehrané zápasy: Alcaraz (6:7, 6:3, 6:4)

 

Vzájemná bilance: Medveděv vede včetně jednoho exhibičního zápasu 11:7. Oba aktéři jsou na rychlém betonu v turínské hale velmi silní a v tomto dějišti se střetli už dvakrát, předloni ve skupině se radoval Medveděv a o pár dní později ve finále Zverev. Ani jeden nepředvedl v úvodním zápase svůj nejlepší možný výkon, a tak bude hodně záležet na tom, v jaké formě nastoupí ve středu. Jisté je, že vzhledem k jejich vztahu a rivalitě budou mít oba ještě větší motivaci uspět než obvykle.

 

 

Scénáře Červené skupiny

Medveděv postoupí do semifinále:
- Pokud porazí Zvereva ve dvou setech.
- Pokud porazí Zvereva a Rubljov porazí Alcaraze.

Zverev postoupí do semifinále:
- Pokud porazí Medveděva a Alcaraz porazí Rubljova.

 

 

Program 4. hracího dne

• CENTRE COURT • (od 12:00 SEČ)
1. Bopanna/Ebden (3-Indie/Austr.) - Hijikata/Kubler (8-Austr.)
2. Alcaraz (2-Šp.) - Rubljov (5-) / nejdříve ve 14:30 SEČ
3. Koolhof/N. Skupski (2-Niz./Brit.) - Ram/Salisbury (6-USA/Brit.) / nejdříve v 18:30 SEČ
4. Medveděv (3-) - Zverev (7-Něm.) / nejdříve ve 21:00 SEČ


Previews: 1. den | 2. den | 3. den


Pořadí skupin dvouhra | Pořadí skupin čtyřhra

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Patik
Andrej to je proste nextgen Fogniniho.. On sa sám vytočí sam sa poháda a vyvedie z miery úplne v pohode mohol poraziť toho šimpanza keby držal koncentráciu celý zápas ako včera Sinner.
Reagovat
Nola
videl si, ako si rozmlatil raketou koleno? skor by som povedala, ze je to druhy Juzny, ten si rozmlatil raketou hlavu :D
Reagovat
Ianny
To je fakt děsně samonasírací týpek.
Reagovat
PetaM
Slovák bude o jiném národu říkat, že jsou šimpanzi. No já padnu.
Reagovat
Pizza1.3
Zverev je pro mě oblíbeny, raději tedy Zverev než Medvedev.
Ale Meda má krásný tenis, to musím uznat, ale nemusím ho moc.
Reagovat
Patik
Medvedev ma krásny tenis ? rozumiem ze krása je subjektívna.. Daniel ma vynikajúci pohyb pokryva perfektne kurt ma perfektnú defenzívu ale esteticky a technicky to vyzerá asi ako handra lietajúca po dlážke.. Ako sáčok v hurikáne..pokrčené pyžamo letiace do koša na prádlo.
Reagovat
Krisboy
Uloví Saša Medvěda? Mohl by.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist