Preview: Masters Paříž

26. 10. 2019, 09:45
Previews 25
Již v pondělí startuje hlavní soutěž posledního letošního podniku série Masters v Paříži. Největšimi favority jsou světová jednička Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Daniil Medveděv. Titul bude obhajovat Karen Chačanov. Letošní ročník se bude muset obejít bez české účasti.

Již v pondělí startuje hlavní soutěž posledního podniku série Masters v Paříži. O jednu z nejcennějších trofejí se bude v hale Bercy bojovat od 28. října do 3. listopadu.

Herní pole vede světová jednička, čtyřnásobný šampion a loňský finalista Novak Djokovič. Mezi další největší favority se řadí bývalý finalista Rafael Nadal, bývalý vítěz Roger Federer a v poslední době téměř neporazitelný Daniil Medveděv. Loňský triumf bude obhajovat Karen Chačanov.

Letošní ročník bude stejně jako ten předchozí probíhat bez české účasti.

Z hráčů, kteří byli přihlášeni do hlavní soutěže, nebudou v Paříži startovat Kei Nišikori, Kevin Anderson, Felix Auger-Aliassime, Lucas Pouille ani Nick Kyrgios.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdrželi domácí tenisté Ugo Humbert, Jo-Wilfried Tsonga a Adrian Mannarino.

Djokovič bez ohledu na výsledek po skončení turnaje minimálně na týden o post světové jedničky přijde. Na tenisovém trůnu ho vystřídá Nadal.

Celková dotace turnaje činí skoro 5,8 milionu eur (cca 148,5 milionu českých korun). Vítěz získá šek v hodnotě téměř 1 milionu eur (cca 25,6 milionu českých korun) a 1 000 bodů do žebříčku.

ROLEX PARIS MASTERS 2019 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Chačanov (Rus.) - Djokovič (2-Srb.) 7-5 6-4
Nejvýše nasazení: Djokovič (1. v ATP), Nadal (2.), Federer (3.), Medveděv (4.), Thiem (5.), A. Zverev (6.), Tsitsipas (7.), Chačanov (9.)
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 5.791.280 eur
• Možná čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (7-Řec.) | H2H 1-2
Medveděv (4-Rus.) - Thiem (5-Rak.) | H2H 1-2
A. Zverev (6-Něm.) - Federer (3-Švýc.) | H2H 4-3
Chačanov (8-Rus.) - Nadal (2-Šp.) | H2H 0-6
• Možná osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Schwartzman (14-Arg.) | H2H 3-0
Bautista (9-Šp.) - Tsitsipas (7-Řec.) | H2H 0-1
Medveděv (4-Rus.) - Isner (15-USA) | H2H 0-0
Goffin (12-Belg.) - Thiem (5-Rak.) | H2H 8-3
A. Zverev (6-Něm.) - Fognini (11-It.) | H2H 3-1
Monfils (13-Fr.) - Federer (3-Švýc.) | H2H 4-10
Chačanov (8-Rus.) - Berrettini (10-It.) | H2H 0-3
Wawrinka (16-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) | H2H 3-18
Kompletní los


Největší favorité

Novak Djokovič ovládl Australian Open a Wimbledon a rozšířil svou sbírku grandslamových trofejí na 16 kousků. Na turnajích ATP se ovšem aktuální světové jedničce nedaří. Jediného triumfu se dočkal na antukovém Masters v Madridu.
Nejlepší výsledky: Tokio,  Wimbledon, Madrid,  Australian Open (vítěz);  Řím (finále);  Cincinnati,  French Open,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 48-9
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (semifinále), Wimbledon (vítěz), US Open (osmifinále)

Djokovič po skreči v osmifinále US Open suverénně ovládl turnaj ATP 500 v Tokiu, ale na Masters v Šanghaji roli největšího favorita nepotvrdil. Letos skončil již ve čtvrtfinále na Stefanosovi Tsitsipasovi a neobhájil loňský triumf.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: žádná

Djokovič je se čtyřmi triumfy nejúspěšnějším hráčem pařížského Masters. Loni sahal majitel 33 trofejí z Masters po pátém vavřínu, ale ve finále prohrál s Karenem Chačanovem. V hale Bercy bude startovat počtrnácté.

Kariérní bilance: 32-8
Nejlepší výsledek: vítěz (2009, 2013 - 2015)
Loňský výsledek: finále

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Lajovič | H2H 2-0, NEBO Gasquet | H2H 14-1
OF: (14) Schwartzman | H2H 3-0
ČF: (7) Tsitsipas | H2H 1-2
SF: (4) Medveděv | H2H 3-2
F: (2) Nadal | H2H 28-26


Rafael Nadal letos i přes zdravotní potíže podává naprosto skvělé a hlavně konzistentní výkony. Třiatřicetiletý Španěl na deseti z 11 odehraných turnajů prošel minimálně do semifinále. Prvního letošního triumfu se sice dočkal až v polovině května v Římě, ovšem následně podvanácté ovládl French Open (18. grandslamový vavřín), úspěšně obhájil loňský triumf na kanadském Masters a nedávno se radoval i na grandslamovém US Open.

Nejlepší výsledky: US Open,  Montréal,  French Open,  Řím (vítěz);  Australian Open (finále);  Wimbledon,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 47-6
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (semifinále), US Open (vítěz)

Nadal neprohrál už 12 zápasů v řadě. Přemožitele nenašel na kanadském Masters, kde úspěšně obhájil titul, ani na US Open a vybojoval 19. grandslamový vavřín. Od té doby odehrál jen jeden zápas (Laver Cup) a po dalších zdravotních potížích se vrací zpět.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Generálka: žádná

Paříž je jedním ze tří podniků Masters, které majitel rekordních 35 trofejí z Masters nikdy nevyhrál (trofej nezískal ještě v Miami ani v Šanghaji). Jeho maximem v hale Bercy je finále z roku 2007. Hlavní soutěž si zahraje posedmé v kariéře a vždy došel minimálně do čtvrtfinále. Loni kvůli zdravotním problémům na turnaji nestartoval.

Kariérní bilance: 16-5
Nejlepší výsledek: finále (2007)
Loňský výsledek: nehrál

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: kvalifikant, NEBO Mannarino | H2H 1-0
OF: (16) Wawrinka | H2H 18-3
ČF: (8) Chačanov | H2H 6-0
SF: (3) Federer | H2H 24-16
F: (1) Djokovič | H2H 26-28


Roger Federer i ve 38 letech stále patří mezi největší favority, což letos svými výkony potvrzuje. Švýcar ovládl Dubaj, Masters v Miami a travnatou generálku v Halle. Zaznamenal však také několik zklamání. Na Australian Open skončil už v osmifinále, ve wimbledonském finále neproměnil dva mečboly proti Novakovi Djokovičovi a vůbec se mu nepovedlo US Open Series.

Nejlepší výsledky: Halle,  Miami,  Dubaj (vítěz);  Wimbledon,  Indian Wells (finále);  French Open (semifinále); Basilej (zatím semifinále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (zatím semifinále)
Bilance: 47-8
Bilance v hale: 2-0
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (finále), US Open (čtvrtfinále)

Federerovi se po prohraném wimbledonském finále dlouho nedařilo. Další semifinálové účasti se dočkal až v rodné Basileji. V tamní hale bude v sobotu bojovat o finále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Basilej (zatím semifinále)

Federer patří k nejlepším halařům historie, ovšem v Paříži triumf slavil jen v roce 2011, dále už se do finále nedostal. V hale Bercy bude hrát počtrnácté a zaútočí na 29. trofej z Masters.

Kariérní bilance: 23-11
Nejlepší výsledek: vítěz (2011)
Loňský výsledek: semifinále

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Basilašvili | H2H 1-0, NEBO Albot | H2H 2-0
OF: (13) Monfils | H2H 10-4
ČF: (6) A. Zverev | H2H 3-4
SF: (2) Nadal | H2H 16-24
F: (1) Djokovič | H2H 22-26


Daniil Medveděv prožívá nejlepší sezonu své kariéry a momentálně je pro Big 3 největší hrozbou. Talentovaný ruský mladík se letos dostal už desetkrát do finále a titul získal v Sofii, Cincinnati (první triumf na Masters), v Petrohradu a na Masters v Šanghaji. Aktuálně čtvrtý hráč světa měl naprosto fenomenální US Open Series (bilance 20-3), během něhož na všech turnajích včetně US Open došel až do finále.

Nejlepší výsledky: Šanghaj,  Petrohrad,  Cincinnati,  Sofie (vítěz);  US Open,  Montréal,  Washington,  Barcelona,  Brisbane (finále); Queens,  Monte Carlo,  Rotterdam (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad, Sofie (vítěz); Rotterdam (semifinále)
Bilance: 59-17
Bilance v hale: 11-1
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (finále)

Medveděv nepřestal excelovat ani po fenomenálním US Open Series. Ruský talent se vydal do domácí haly v Petrohradu a bez ztráty setu ji ovládl. Další triumf slavil na Masters v Šanghaji (druhý titul z Masters). Už devět zápasů v řadě neztratil jediný set.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: žádná

Medveděv si svůj debut v hlavní soutěži pařížského Masters odbyl loni, kdy skončil ve druhém kole na raketě Borny Čoriče.

Kariérní bilance: 1-1
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2018 - 2019)
Loňský výsledek: 2. kolo

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Pella | H2H 0-2, NEBO kvalifikant
OF: (15) Isner | H2H 0-0
ČF: (5) Thiem | H2H 1-2
SF: (1) Djokovič | H2H 2-3
F: (2) Nadal | H2H 0-2


Tipujeme
Nejúspěšnější hráč pařížského Masters Novak Djokovič by rozhodně neměl ve čtvrtfinále chybět. Na úvod se utká s Dušanem Lajovičem, nebo Richardem Gasquetem a v osmifinále nejspíše narazí na Diega Schwartzmana. Argentinec umí být v hale nebezpečný, nicméně Djokovič s ním vyhrál všechny tři předchozí souboje.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: -
1. čtvrtfinalista: Novak Djokovič


Stefanos Tsitsipas má po nepovedeném US Open Series zase skvělou formu a tu by měl v hale Bercy potvrdit. Nejprve ho čeká souboj mladíků s Francesem Tiafoem, nebo Taylorem Fritzem a v osmifinále možná další mladík Alex de Minaur, či ostřílený Roberto Bautista. Nasazený Španěl má v poslední době o něco horší formu a ze zmíněných mladíků je Tsitsipas nejzkušenější a nejkvalitnější.

Zajímavé zápasy 1. kola: Tiafoe - Fritz
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Bautista - Tsitsipas (OF)
2. čtvrtfinalista: Stefanos Tsitsipas


Daniil Medveděv od startu sezony amerických betonů opravdu působí téměř neporazitelně a jen těžko si lze představit, že by ve čtvrtfinále chyběl. Ve druhém kole by si měl připsat první výhru nad Guidem Pellou, nebo si poradit s kvalifikantem. Určitě nic příjemného ho nečeká v osmifinále v případném souboji s Johnem Isnerem. Pokud Američanovi půjde servis, může se stát cokoli. Medveděv by byl proti Isnerovi jasným favoritem.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Medveděv - Isner (OF)
3. čtvrtfinalista: Daniil Medveděv


Dominic Thiem nemá jednoduchý los, ve své sekci pavouka má však nejlepší formu. V prvním zápase může narazit na nebezpečného Milose Raonice. Kanaďan sice nemá nijak dobrou formu, ovšem může se do ní velmi rychle dostat. Ani osmifinále nejspíše nebude jednoduché. Grigor Dimitrov umí být nebezpečný, s Davidem Goffinem vyhrál jen tři z 11 soubojů a mladík Ugo Humbert obzvláště v hale umí potrápit či porazit favority. Thiem by to ale měl zvládnout.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Goffin - Dimitrov (2K), Raonic - Thiem (2K), Goffin - Thiem (OF)
4. čtvrtfinalista: Dominic Thiem


Alexander Zverev se na čínských betonech předvedl ve skvělé formě, proto jeho vyřazení v prvním kole v basilejské hale bylo velkým překvapením. I přes zaváhání patří ke spolufavoritům a měl by projít do čtvrtfinále. Nejprve se utká s trápícím se Bornou Čoričem, nebo Fernandem Verdascem. Do osmifinále se nabízí Denis Shapovalov, či nevyzpytatelný Fabio Fognini, který v hale nemá vůbec dobrou formu.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: A. Zverev - Čorič (2K), Shapovalov - Fognini (2K), A. Zverev - Fognini (OF)
5. čtvrtfinalista: Alexander Zverev


Jeden z největších favoritů Roger Federer začne proti Radu Albotovi, nebo Nikolozovi Basilašvilimu. V osmifinále by nejspíše narazil na Gaëla Monfilse, nebo Benoita Paireho. Proti oběma Francouzům, pokud k duelu dojde, bude favoritem. Švýcar by mezi nejlepší osmičkou neměl chybět.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Monfils - Paire (2K)
6. čtvrtfinalista: Roger Federer


Matteo Berrettini prožívá průlomovou sezonu a stále bojuje o Turnaj mistrů. Další šanci na zisk cenných bodů bude mít v Paříži. Hned v prvním utkání však nastoupí proti nebezpečnému Andrejovi Rubljovovi, nebo Jo-Wilfriedovi Tsongovi. Pokud těžký duel zvládne, čeká ho s největší pravděpodobností Karen Chačanov. Obhájce titulu ovšem nemá dobrou formu. Proto by pro Berrettiniho mohl být paradoxně těžší úvodní zápas.

Zajímavé zápasy 1. kola: Rubljov - Tsonga
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Rubljov - Berrettini (2K), Tsonga - Berrettini (2K), Chačanov - Berrettini (OF), Chačanov - Rubljov (OF), Chačanov - Tsonga (OF)
7. čtvrtfinalista: Matteo Berrettini


Rafael Nadal odehraje první soutěžní zápas od triumfu na US Open. Španělský tenista návraty umí a v Paříži ještě nikdy nevypadl dříve než ve čtvrtfinále. Výjimkou by neměl být ani letošní ročník. Nadal začne proti Adrianovi Mannarinovi, nebo kvalifikantovi. Pokud potvrdí roli favorita, nejspíše ho čeká velmi zajímavý osmifinálový souboj se Stanem Wawrinkou. Na Švýcara ovšem umí (bilance 18-3).

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Wawrinka - Čilič (2K), Wawrinka - Nadal (OF)
8. čtvrtfinalista: Rafael Nadal

1. čtvrtfinále: Djokovič porazí Tsitsipase | H2H 1-2
2. čtvrtfinále: Medveděv porazí Thiema | H2H 1-2
3. čtvrtfinále: Federer porazí Zvereva | H2H 3-4
4. čtvrtfinále: Nadal porazí Berrettiniho | H2H 1-0

1. semifinále: Djokovič porazí Medveděva | H2H 3-2
2. semifinále: Federer porazí Nadala | H2H 16-24

Finále: Djokovič porazí Federera | H2H 26-22

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Preview pěkné, ale dokud neuvidim big3 na kurtu, tak vynechavam predikce.

Nadal s Federerem nemusí pořad vůbec nastoupit.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha tak Nadal trénuje v Bercy, no tak uvidíme, co Roger. Tam jsem skepticky.
Reagovat
Patik
Nadala som videl už na tréningu..a tiež ma zaujíma práve Federer..minulý rok vyhral a nastúpil..myslím si nastúpi aj tentokrát..
Reagovat
paddy
Turnaj začíná v SF a prověří kvality Medveděva. Zápasy s komparsem to neumožňují.
Reagovat
Vlk-v-trave
Pokud bude mit Kvido zajem v prvnim kole hrat...nebo jinak, pokud stihne zapas prvniho kola s kvalifikantem, a nezapomene se v DysneyLandu, tak Medvedeva urcite ceka kvalitni trening, teda pokud na trening Kvido dorazi...ale budu optimista. Sezonu jiz zakoncil, tak si myslim, ze o trening s Medvedem by mohl mit zajem v ramci pripravy na GoldenSwing v pristim roce.
Snad Medvedovi Kvido ten trening nabidne, aby si aspon trochu zahral, nebot s 1111ym si moc nepinkne, a hlavne prez neho neprojde:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kolkokrat este bude musiet Medvedev ukazovat kvality?..

Kedy uz budu musiet ukazat kvality ostatní s Medvedevom. Napriklad aj Djokovic, ktory s nim dva zápasy prehral.
Reagovat
Vlk-v-trave
Sak Djokovic je pinkal.
Izzy ho vyesuje, a bude klid.

Ovsem... vubec bych se nedivil, jak by vyhral letosni TM, a pristi sezonu byl mimo...coz by posililo kult nestesti vyherce TM, ktery zde povstal.:)
Reagovat
smazaný uživatel
S Medvedevem prohrává jenom Djokovic.

Ostatní z big3 si ho mažou na chleba a opticky to tak vypadá, ze když Medvedev porazí Djokovice, tak má šanci na Paříž a TM.

Jenže když potká Federera s kterým to má 0:3 nebo Nadala 0:2, tak dostane naloženo.
Reagovat
Nola
aj Novak to mal s Medvedom este donedavna 3:0, odkedy ho Medvedik porazil na antuke v MC, ma ho stale v pavuku, zaujimave.....mal ho v pavuku aj na W :D
Fedex to ma s Dominicom 2:4, ma negativnu bilanciu dokonca aj so Sashom.... jediny, kto to vie na Next gen je Rafa, tak si daj pohov a predychavaj...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je 50% sanca, ze Medvedev bude v Djokovicovej polke. To nie je Amerika.
Reagovat
Nola
nie je, ma ho stale v pavuku, okrem antuky samozrejme, aj Tsitsiho znovu dostal :D, ale nie to som riesila..... Parizsku halu znovu neuvidim, budem mimo republiky.... Kamilos hlavne nereagoval, nemal cim.....
Reagovat
ipko
prehry s Dominicom by som Rogerovi vôbec nevyčítal, väčšinou všetko to bolia tesné výsledky.. skôr so Sašom ma mrzí, že nemá priaznivú bilanciu, to dúfam že Roger dokonca kariéry ešte otočí..
Reagovat
Nola
neries, ved niekto nie je dokonaly, to bola reakcia iba na Kamilosa a jeho dolezite kecy...
Reagovat
smazaný uživatel
Princip je ten, ze Djokovic je jediný z big3 kdo neumí na nextgen
Reagovat
paddy
Letos s Big3 2-4

Nutno uznat, že určitou kvalitu ukázal vítězstvím na silně obsazených turnajích 250 v Sofii a Petrohradu, kdežto Federer s odřenýma ušima prolézá Micky Mouse turnaje 500 v Halle a Basileji.
Reagovat
SwissMaestro
Takže Berdych nebude hrát ani zde? Pokud se na kurtech již neobjeví tak mi přijde jako škoda, že se s fanoušky nerozloučí na turnaji kde získal své jediné Masters. Asi není na nostalgii.....
Reagovat
smazaný uživatel
Zreb mi pride vyrovnaný na vsetkých stranách, je vsak pravdepodobne, ze hraci ktorí budu hrat tento tyzden dlho. Tsitsipas, Thiem, Chlpatá sa v Parizi daleko nedostanu.
Reagovat
Cico93
Mimo antuku tu je stále Djokovic porazí Federera.
V poslednej dobe tie analýzy TP príliš nevychádzajú.
Reagovat
Davor1
Chlpatu už Paríž nepotrebuje. Tam by mala žiariť skôr Plešatá, bohvieprečo to akosi rok čo rok nevychádza...
Reagovat
smazaný uživatel
Plešatá si Pariz davno podmanila, tam kde tenis sledujú masy je neporazitelný..

Hala Bercy nikoho nezaujima..To skor Halle Berry.
Reagovat
Nola
Dobre ranko TP, najvacsi troll ako inak prvy v diskusii, k tenisovym zapasom samozrejme nikdy ani ciarka, ale kompenzuje si svoju dusevnu chorobu fackovacim panakom pri salke vyluhovaneho caju
Reagovat
smazaný uživatel
Prave naopak, najneškodnejší diskutér, srandista. Nikdy tu nikoho neurazil, tak preco urazas jeho?
Reagovat
Cico93
Presne tak.
Reagovat
Nola
najneskodnejsi..... ano, jeho bonmoty typu slaby ako caj, fackovaci panak su na spici, zatial nedokazal napisat jediny prispevok, ktorym dokaze zhodnotit zapas, za mna je to akurat provokater....
Reagovat
Mayo
Očakávam triumf najväčšieho favorita zo Srbska, taktiez v Londýne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist