Preview: Ljubičič - Kuerten

21. 4. 2008, 10:30
Previews 0
Už včera v Monte Carlu začal první velký antukový turnaj sezony, třetí podnik série Masters. Dnes bude k vidění zřejmě jeden z posledních zápasů bývalé světové jedničky Gustava Kuertena na okruhu ATP. Brazilec totiž v této sezoně chce ukončit kariéru. Dvojnásobného šampiona tohoto klání čeká Chorvat Ivan Ljubičič.
Profily hráčů
Ivan Ljubičič (#29-Chorvatsko) - Gustavo Kuerten (#1145-Brazílie)

Tenisový gentleman Ivan Ljubičič se minulou sezonu hodně trápil. Za poslední rok a půl v žebříčku ztratil 26 míst, což ho připravilo o pozici na výsluní - chorvatský tenista byl po dobu dvou měsíců na třetím místě žebříčku ATP Ranking. I tak mu ale tenisové trápení přineslo hlavně v první polovině sezony slušné výsledky - tituly z Dauhá a s`Hertogenbosche, nebo finálové účasti v Rotterdamu a Záhřebu. Žádného dobrého výsledku však nedosáhl na antuce - na ní sezonu ukončil s pasivní bilancí 5-6.

Letos devětadvacetiletý Chorvat nezopakoval titul z Dauhá a za postup do semifinále ztratil body. Dokázal zopakovat finále v Záhřebu, v Rotterdamu nikoliv - už v úvodním kole prohrál s Tomášem Berdychem. Titul získal alespoň na kvalitně obsazeném challengeru v jihoafrickém East Londonu, kde porazil de Voesta, Thomase Johanssona nebo Stefana Koubka. Poslední dva duely však prohrál - v Indian Wells s Federerem a v Miami se Santorem.

Brazilec Gustavo Kuerten, trojnásobný vítěz French Open, se před letošní sezonou rozhodl ukončit kariéru. Rozlučkové turné v Evropě začíná právě v Monte Carlu, kde v letech 1999 a 2001 triumfoval. Od posledního titulu však na prestižním podniku v Monte Carlu vyhrál pouze jeden zápas ze čtyř.

V roce 2004 musela bývalá světová jednička na operaci kyčle a od té chvíle se už Kuerten na vrcholnou úroveň vrátit nedokázal. Na turnajích ATP odehrál za poslední tři sezony 25 zápasů a jen 7 vyhrál. V tomto roce se dosud představil na třech turnajích - na domácím v Costa do Sauipe, kde získal dva ze svých 20 titulů, vypadl už v úvodním kole s Berlocqem, na hardu v Miami podlehl v úvodním kole Grosjeanovi a alespoň jedno vítězství si připsal minulý týden na brazilském challengeru ve Florianopolisu, když porazil Kolumbijce Salamancu. Nnásledně nestačil na krajana Franca Ferreiru, jenž nakonec dokráčel až do finále.

Resumé: Vzájemné bilance jasně hovoří pro jednatřicetiletého Kuertena, který vyhrál 5 z šesti duelů. Na antuce s Ljubičičem neprohrál. Dnes je ale situace jiná - Brazilec už nemá takovou výkonost, aby se dokázal rovnat hráčům světové stovky, natož devětadvacátému hráči světa. Toho si jsou vědomi i bookmakeři Bwin.com, když na překvapivý postup Kuertena vypsali vysoký kurs 4.27. Roli chorvatského favorita cení násobkem pouhých 1.14. V tomto zápase by se překvapení konat nemělo.

Ivan Ljubičič (#29-Chorvatsko) - Gustavo Kuerten (#1145-Brazílie):

Bwin.com: 1.14 - 4.27

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist