Preview: Jankovičová - Kuzněcovová

28. 9. 2008, 08:11
Aktuality 0
Ženské finále v Pekingu nabídne souboj Jeleny Jankovičové se Světlanou Kuzněcovovou, která vyhrála oba letošní vzájemné duely a prahne po prvním titulu této sezony. Odborníci mírně favorizují Srbku, ta však v podobných zápasech už několikrát selhala. Potvrdí Kuzněcovová lepší výkony z předešlých kol?
Jelena Jankovičová - Světlana Kuzněcovová

Jelena Jankovičová si letos zahrála semifinále na grandslamech v Melbourne a Paříži. Neustále tak čekala na své první finále z turnaje "velké čtyřky". Přesto se poprvé v kariéře stala světovou jedničkou. Pomohlo jí k tomu i finále z Miami a jediný letošní titul z antuky v Římě.

V létě se jí na rychlém povrchu nevedlo podle představ a tak si pozici na vrcholu žebříčku užila pouhý jeden týden. Ovšem na US Open se dočkala svého premiérového boje o grandslamový titul. Ve finále ale podlehla Sereně Williamsové a útok na titul ani návrat do čela hodnocení nevyšel.

Světovou jedničkou se mohla v případě vítězství stát minulý týden po turnaji v Tokiu. Jenže Jankovičová prohrála už ve čtvrtfinále se svou dnešní soupeřkou Kuzněcovovou. A jen tak potvrdila, že těžké zápasy nezvládá nejlépe. V podobné situaci se už letos ocitla nespočetněkrát.

V Pekingu, dějišti olympijských her, ji k posunu do čela žebříčku WTA nepomůže ani případný osmý titul. To ale neznamená, že by neměla motivaci. "Nejdůležitější pro mě je jako světová jednička sezonu ukončit," prohlásila třiadvacetiletá Srbka po své poslední porážce. V čínské metropoli ale zatím výkony světové dvojky nepřesvědčila. S kvalifikantkou Wozniakovou třikrát prohrála vlastní servis a ve čtvrtfinále s bez formy hrající Hantuchovou odvracela v úvodní sadě za stavu 4-5 dva setboly. Situaci ale zvládla a z posledních deseti gamů utkání jich vyhrála hned devět. Ve včerejším semifinále ve třech setech udolala Rusku Zvonarevovou.

Světlanu Kuzněcovovou mohla být s první polovinou sezony vcelku spokojená. Na jubilejní desátý titul sice nedosáhla, ale třikrát si zahrála ve finále a na French Open se dostala mezi nejlepší čtyři. Také bojovala o post světové jedničky, ale neuspěla.

Naopak. Letní sezona na rychlém povrchu se třiadvacetileté Rusce nepovedla. V Montrealu měla namále proti teprve patnáctileté Portugalce De Britové, aby následně prohrála ve třetím kole se Safinovou. Na olympiádě v Pekingu selhala, když už v úvodním kole podlehla domácí Li Na. Ani na US Open, kde loni hrála finále a v roce 2004 triumfovala, se úspěchu nedočkala. Ve svém třetím zápase podlehla Srebotnikové.

Před 14 dny se přesto svého prvního letošního triumfu dočkala, když pomohla Rusku k vítězství ve Fed Cupu. Ze španělské antuky se přesunula do Japonska na rychlé kurty a změnu povrchu i časového pásma zvládla. Počtvrté v sezoně postoupila do finále, ale znovu se vítězství nedočkala - ve finále podlehla krajance Safinové.

Resumé: Kuzněcovová v těchto týdnech bojuje o body, které by ji měly poslat na Turnaj mistryň do Dauhá. Účast na závěrečném podniku sezony má už jistý Jankovičová, která však bojuje o post světové jedničky - v případě triumfu stáhne náskok vedoucí Sereny Williamsové na pouhých 21 bodů a příští týden v hale ve Stuttgartu, kde jsou obě přihlášeny, by mohl nabídnout zajímavý souboj o post světové jedničky. Srbka to ale v dnešním finále bude mít hodně těžké. Kuzněcovová v Číně ještě neztratila ani set a v poměrně úspěšné sezoně prahne po první individuální trofeji. Jankovičovou letos v obou vzájemných střetnutích porazila, přesto Bwin více věří rodačce z Bělehradu. Její postup ohodnotili kursem 1.70. Na to, že Kuzněcovová získá první letošní titul, si můžete vsadit s kursem 2.02

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist