Preview: Jankovičová - Kuzněcovová

18. 9. 2008, 10:20
Previews 0
V pátečním čtvrtfinále turnaje v Tokiu na sebe narazí světová dvojka Jelena Jankovičová a sedmička Světlana Kuzněcovová. Souboj třiadvacetiletých tenistek bude už jejich šestým vzájemným. Srbka v japonské metropoli usiluje nejen a svůj sedmý titul, ale také o návrat do čela světového žebříčku.
Jelena Jankovičová - Světlana Kuzněcovová

Jelena Jankovičová si letos zahrála semifinále na grandslamech v Melbourne a Paříži. Neustále tak čekala na své první finále z turnaje "velké čtyřky". Přesto se poprvé v kariéře stala světovou jedničkou. Pomohlo jí k tomu i finále z Indian Wells a jediný letošní titul z antuky v Římě.

V létě se jí na rychlém povrchu nevedlo podle představ a tak si pozici na vrcholu žebříčku užila pouhý jeden týden. Ovšem na US Open se dočkala svého premiérového boje o grandslamový titul. Ve finále ale podlehla Sereně Williamsové a útok na titul ani návrat do čela hodnocení nevyšel.

Světovou jedničkou se však může stát už po aktuálním turnaji v Tokiu. Serena Williamsová totiž v japonské metropoli nehraje a třiadvacetiletá Srbka se v případě zisku titulu může stát podruhé nejlepší hráčkou světa. Za svým cílem vykročila rázně - v úvodním kole smetla Italku Penettaovou po setech 6-2 6-1.

Už ve svém druhém zápase narazí na světovou sedmičku Světlanu Kuzněcovovou. Ta mohla být s první polovinou sezony vcelku spokojená. Na jubilejní desátý titul sice nedosáhla, ale třikrát si zahrála ve finále a na French Open se dostala mezi nejlepší čtyři. Bojovala o post světové jedničky, ale neuspěla.

Naopak. Letní sezona na rychlém povrchu se třiadvacetileté Rusce nepovedla. V Montrealu měla namále proti teprve patnáctileté Portugalce De Britové, aby následně prohrála ve třetím kole se Safinovou. Na olympiádě v Pekingu selhala, když už v úvodním kole podlehla domácí Li Na. Ani na US Open, kde loni hrála finále a v roce 2004 triumfovala, se úspěchu nedočkala. Ve svém třetím zápase podlehla Srebotnikové.

O uplynulém víkendu se přesto svého prvního letošního triumfu dočkala, když pomohla Rusku k vítězství ve Fed Cupu. Ze španělské antuky se přesunula do Japonska na rychlé kurty a změnu povrchu i časového pásma zvládla. Na úvod oplatila porážku z olypiády Li Na a v druhém kole ztratila pouhé dva gamy s domácí Moritaovou.

Resumé: Kuzněcovová bude v těchto týdnech bojovat o body, které by ji měly poslat na Turnaj mistryň do Dauhá. Účast na závěrečném podniku sezony má už jistý Jankovičová, která však bojuje o post světové jedničky. Čtvrtfinálový duel tak předem slibuje velkou bitvu. Rodačka z Bělehradu se pokusí oplatit soupeřce letošní porážku z Dubaje a srovnat bilanci vzájemných zápasů na 3-3.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist