Preview: Jankovičová - Hantuchová

25. 9. 2008, 15:14
Previews 6
Slovenskou reprezentantku Danielu Hantuchovou čeká na turnaji v Pekingu mimořádně těžký čtvrtfinálový zápas. Její soupeřkou bude nedávná finalistka US Open Jelena Jankovičová, která týden co týden bojuje o post světové jedničky. Slovenka by přesto nemusela být bez šance. Třeba proto, že srbskou tenistku v jediném vzájemném zápase porazila.
Hantuchová Daniela

Hráčky se střetly v roce 2006 na turnaji v Tokiu a Hantuchová se radovala z výhry 2:6, 6:4 a 6:4. Od té doby se ale přece jen něco změnilo. Ne slovenská tenistka. Ta v roce 2002 nahlédla do top 10 a od té doby končí každou sezonu (s jedinou výjimkou) mezi nejlepší dvacítkou.

Jde o Jankovičovou. Rok 2006 byl totiž posledním, který 23letá Srbka nezakončila mezi absolutní světovou špičkou. Do letošní sezony už nedávná finalistka US Open vstupovala jako světová trojka, v srpnu se dokonce krátce ohřála na tenisovém trůnu a ze současné 2. pozice o post světové jedničky prakticky každý týden bojuje.

Tím je asi nejlépe vystiženo, co dnes Hantuchovou v místě konání olympijských her čeká. Jankovičová sice letos vyhrála jediný turnaj, v kariéře jich má 'pouze' 6 a jen jednou si zahrála finále grandslamu, což jsou pro horkou adeptku na post světové jedničky možná trochu nízká čísla, ale Srbka to  vynahrazuje značnou aktivitou a stabilním dosahováním řekněme 'velmi dobrých výsledků'.

Bělehradská rodačka vedle triumfu z Říma letos totiž navíc 'posbírala' 2 účasti finálové, 5 semifinálových a 9 čtvrtfinálových.

Po úspěchu na US Open se Jankovičové příliš nepovedl start v Tokiu, o to víc nejspíš bude chtít uspět tento týden jako nasazená jednička v Pekingu a důvodem navíc pro ni je i fakt, že loni jí tu ve finále uštědřila bolestnou prohru Maďarka Szavayová.

Nesrovnatelné s Danielou Hantuchovou. Tenisová kvalita 25leté rodačce z Popradu rozhodně nechybí - v roce 2003 byla dokonce 5. hráčkou světa a po většinu své profesionální kariéry je členkou prestižní top 20. Nesrovnatelné jsou především výsledky a okolnosti letošní sezony dnešních soupeřek.

Na začátku roku to s devítinásobnou finalistkou WTA ještě vypadalo dobře. Nebo spíš výborně - v semifinále Australian Open vyhrála nad Srbkou Ivanovičovou první set 6-0, než těsně prohrála další dvě sady. To byl ale na dlouhou dobu poslední výraznější úspěch a svůj podíl na tom jistě má i únavová zlomenina, která slovenskou reprezentantku potkala v dubnu.

Návrat na kurty po necelých třech měsících odpočinku pro současnou 13. hráčku světa logicky nebyl snadný. Po týdnech marné snahy se dalšího zvučnějšího výsledku dočkala až tento měsíc na Bali, kde se neúspěšně rvala s Rakušankou Paszekovou o postup do finále.

V Pekingu startuje Hantuchová poprvé a zatím si nevede špatně. V 1. kole hladce porazila Dulkovou z Argentiny a naposledy jí po vyrovnané třísetové bitvě podlehla Thajka Tanasugarnová. Dnes bude bojovat o 3. semifinálovou účast v této sezoně.

Bookmakeři bwin v tomto duelu Hantuchové téměř nedávají šanci - na její výhru nabízejí kurs 4,95, což je maximum na sázkovém trhu. S kursem 1,13 na vítězství Jankovičové jsou naopak zhruba jednu desetinu pod 'konkurencí'.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nedávno jsem u Vajdišky udělal chybu (Zurich letos snížil dotaci z 1340 na 600, body jsou jinak). Správný text:
Vajdiš na US Open ztratila jen 30 bodů (loni uhrála 90, letos 60). Teď ale může přijít o 430 bodů (loňský zisk - Moskva 110, Zurich 195, Linz 125).
Reagovat
smazaný uživatel
V předchozím článku zmínili pravidlo Best 17 (víc turnajů se do žebříčku nepočítá). Jelena je tak úspěšná a pravidelná sběratelka bodů, že už teď může ztratit 90 bodů co má za OH. Jestli nepostoupí do finále (190 nebo 275 bodů), tak tento turnaj hraje vlastně zbytečně.
Reagovat
skott
Ano, zvlastni pravidlo trestajici hracky, ktere se snazi organizovat svuj plan.Na druhou stranu Jankovic jeste ubrala nekolik turnaju oproti lonsku a stale je nekolik hracek, ktere maji sezonu nabitejsi vic nez JJ ( namatkou Dinara, Vera, Agniezska... ).
Reagovat
smazaný uživatel
Logiku to má, objížděči aspoň nebudou objíždět tolik turnajů, když z toho nic nemají. Jenže 17 je dost málo, body z dalších turnajů propadají. Úplně jsem ale nepochopil logiku počítání. Je v tom schovaná nějaká další podivnost, připadá mi, že tam mají započteny 1-2 body z GS nebo Tier I, když prohrají v 1. kole. Třeba Radwanska za 18. turnaj, který se jí už nepočítá, má 40 bodů, což je loňský Stuttgart (podle aktuální tabulky):
http://www.sonyericssonwtatour.com/2/global/Pdfs/rankings/2008/singles_Numeric.pdf
Reagovat
skott
Srdce rika Daniela, rozum Jankovic.Tady neni co resit.
Reagovat
VikiCabadaj
Tak, tak troufám si i říct, že 2:0 na sety...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist