Preview: Jankovičová - Dementěvová

5. 9. 2008, 00:05
Previews 2
Poslední grandslamový turnaj sezony dnes uvidí semifinálové zápasy žen. V prvním se od 19:30 hodin střetne Jelena Jankovičová ze Srbska s Ruskou Jelenou Dementěvovou. Obě hráčky budou zároveň bojovat o naději stát se světovou jedničkou. Čtyři z dosavadních sedmi vzájemných zápasů vyhrála Jankovičová, která svou dnešní soupeřku porazila i před dvěma lety ve čtvtfinále US Open.
Jankovic Jelena

Současný ženský tenis nemá podobného vládce jakým je Rafael Nadal mezi muži a možnost usednout na trůn tak má v tuto chvíli několik hráček. Mezi ně patří i Jankovičová, která si tuto funkci už po dobu jednoho týdne během olympiády vyzkoušela, a Dementěvová. Srbce by v případě semifinálového zaváhání domácí Američanky Sereny Williamsové stačil i postup do finále, ruská tenistka se novou světovou jedničkou stane jen v případě turnajového triumfu.

Obě hráčky předvádějí v této sezoně skvělé výkony. Třiadvacetiletá Jelena Jankovičová si zahrála semifinále Australian Open a ve stejné fázi turnaje následně skončila i v Dubaji a Indian Wells. První finále letos vybojovala počátkem dubna v Miami, tam ale nestačila na Serenu Williamsovou. Podařila se jí i antuková část sezony - triumfovala v Římě a o 14 dní později na French Open skončila v dalším semifinále. Na trávě to nebylo ono, ale hned na prvním 'hardovém' turnaji po Wimbledonu vybojovala v Los Angeles opět postup mezi poslední čtyřku. Z olympijského turnaje byla vyřazena ve čtvrtfinále Ruskou Safinovou.

I na US Open rodačka z Bělehradu prokazuje svou třídu. Na začátku turnaje se sice trochu trápila a už ztratila dva sety, ale dokázala zopakovat semifinálovou účast z roku 2006, která byla jejím místním maximem, a kdy mimojiné ve čtvrtfinále smetla svou dnešní soupeřku. Jankovičová postupně vyřadila domácí Vandewegheovou, Švédku Arvidssonovou, Číňanku Zhengovou, nebezpečnou Dánku Wozniackou a naposledy Sybille Bammerovou z Rakouska.

Majitelka šesti titulů WTA se, i přes fakt, že už byla světovou jedničkou, ještě nikdy neprobojovala do finále některého z grandslamů. O možnost hrát na turnaji velké čtyřky o titul bude dnes usilovat popáté.

O tři roky starší Jelena Dementěvová už finále grandslamu hrála dvakrát, byť neúspěšně. V obou případech šlo o rok 2004, kdy tyto výsledky dosáhla na Roland Garros a US Open. V tom samém roce se posunula na 4. místo žebříčku, což je doposud jejím maximem. Jak už ale bylo zmíněno, současná světová šestka se po eventuelním vítězství v tomto turnaji může stát dokonce světovou jedničkou.

Pokud by to moskevská rodačka dokázala, stalo by se tak zcela po zásluze. Jen by potvrdila skvělou dosavadní sezonu, z jejíhož kraje vyhrála silně obsazený turnaj na tvrdém povrchu v Dubaji a vybojovala semifinále v Charlestonu. Pak sice následovaly dvě bolestné 'antukové' prohry v Berlíně a Istanbulu, ale byly to prohry finálové. Ruská tenistka pokračovala ve sbailních a kvalitních výkonech i na trávě - v nizozemském Hertogenboschi i ve Wimbledonu prohrála až v semifinále.

Výborných výsledků už bylo dost, ale ten největší měl teprve přijít. Desetinásobná turnajová vítězka po senzačních výkonech vyhrála olympijský turnaj v Pekingu, což je podle vlastních slov největší úspěch její dosavadní kariéry.

Dementěvová byla po zisku zlaté medaile obrovsky šťastná a formu i pohodu si přenesla také na newyorský grandslam, kde zatím v pěti zápasech neztratila ani jeden set. Poradila si s Amanmuradovou z Uzbekistánu, s Parmentierovou z Francie, následně vyřadila Britku Keothavongovou, Číňanku Liovou a naposledy Švýcarku Patty Schnyderovou.

Ruská tenistka startuje na US Open už pojedenácté. Nejlepším výsledkem byla finálová prohra s krajankou Kuzněcovovou v roce 2004. V letech 2000 a 2005 tu skončila v semifinále.

Bilance vzájemných zápasů dnešních soupeřek je velmi vyrovnaná - celkově vede Jankovičová 4-3, letos je to 1-1. Obě mají za sebou podobně vydařenou sezonu a v žebříčku stojí nedaleko od sebe. Pravděpodobně okouzleni současnou formou Rusky se bookmakeři bwin rozhodli favorizovat Dementěvovou a na její výhru nabízejí kurs 1,53. Fanoušci Jankovičové tak mají k dispozici podstatně zajímavější kurs 2,33.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
to bude vyrovnane utkání a doufam a preju si aby vyhrala dementieva!!!!go Eleno!
Reagovat
smazaný uživatel
ja to mnohem vic preju jankovicove..ale bohuzel kvuli tomu jeste nebude mit moznost safinka napodobit sveho bratra
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist