Preview finále Davis Cupu: Španělsko - Česko

4. 12. 2009, 08:45
Previews 32
Čeští tenisté dnes v Barceloně zahájí boj o Davisův pohár, který dosud získali pouze jednou. V roce 1980 uspěl ve finále tehdejší československý výběr. Domácí Španělé cennou trofej obhajují.
Hala Sant Jordi v Barceloně

Souboj o slavnou "salátovou mísu" na antukovém kurtu v paláci Sant Jordi rozehrají v 16 hodin Tomáš Berdych a světová dvojka Rafael Nadal. Poté nastoupí česká jednička Radek Štěpánek proti Davidu Ferrerovi, jenž nahradil ve španělské nominaci zraněného Fernanda Verdaska.

Španělé s ním ale počítají do sobotní čtyřhry po bok Feliciana Lópeze. Na české straně je pro debl zapsán pár Jan Hájek a Lukáš Dlouhý, kapitán Jaroslav Navrátil ale pravděpodobně sáhne k osvědčené dvojici Berdych/Štěpánek.

V případě úspěchu by jedna z nejslavnějších sportovních trofejí světa putovala do Česka poprvé po 29 letech. Berdych se Štěpánkem by triumfem navázali na tehdejší československý tým, který díky Ivanu Lendlovi a Tomáši Šmídovi Davis Cup vyhrál v Praze v roce 1980.

Program finále Davis Cupu:
Pátek: 16:00 Nadal - Berdych, Ferrer - Štěpánek,
Sobota: 16:00 López, Verdasco - Dlouhý, Hájek,
Neděle: 12:00 Nadal - Štěpánek, Ferrer - Berdych.

Přímé přenosy odvysílá ČT2.

"Minimem je pro nás po prvním dnu stav jedna jedna, abychom pak vyhráli čtyřhru a dostali Španěly pod tlak," uvažoval český kapitán Jaroslav Navrátil o ideálním průběhu. "Přijeli jsme se sem rvát o tři body, budu zase bojovat jako lev," vyhlásil v týdnu Štěpánek.

Kapitán domácích Albert Costa si je vědom síly svého týmu, ale soustavně mírnil přehnaný optimismus. "Máme před českými hráči respekt. Berdych a Štěpánek jsou silní hráči a čeká nás velice těžký zápas," řekl Costa.

Španělé jsou papírovými favority podle žebříčku a v jejich prospěch hovoří i fakt, že je požene za výhrou šestnáct tisíc fanoušků a hraje se na jejich oblíbené antuce. Doma Španělsko v Davis Cupu vyhrálo sedmnáctkrát za sebou. "Každá série ale musí jednou skončit, tak proč by to nemohlo být zrovna teď?" věří Berdych v možnou výhru.

Domácí tenisty požene za výhrou hlučné obecenstvo. V hale bude atmosféra podobná fotbalu. "Španělé jsou hluční, přijdou se sem vyřvat," řekl fyzioterapeut českého týmu Michal Novotný, který žije 20 let ve Španělsku. "Španělsko je sportovní zemí, takže věřím, že to bude v mezích fair play a všichni si to užijeme," řekl Štěpánek.

Rafael Nadal - Tomáš Berdych
O první bod budou v pátek od 16:00 hodin bojovat Nadal s Berdychem. Nadal si chce ve finále Davis Cupu spravit náladu na závěr ne příliš vydařeného roku. Do Barcelony přijel po třech prohrách na Turnaji mistrů v Londýně. "Nebyl jsem tam stoprocentní, ale doufám, že tady to bude lepší a pomůžu obhájit mísu," řekl Nadal.

"Nadal se v posledních zápasech jenom bránil. V tom je rozdíl od předchozích let, kdy dokázal rovněž zatlačit a ukončit balon. To nahrává mojí hře," řekl Berdych po včerejším losování.

"Nehrál jsem nejlépe (na Turnaji mistrů), ale vždycky nelze být perfektní. Tady jsem stoprocentní. Budu hrát o něco lépe, doufám. Jsem připraven a navíc, Davis Cup je speciální," řekl třiadvacetiletý rodák z Mallorky.

O rok starší Berdych dokázal v minulosti Nadala třikrát porazit, jenomže naposledy se mu to povedlo před třemi lety. Další čtyři zápasy prohrál a nezískal ani set. Jako například letos v Cincinnati. "Třeba přišel čas to zase změnit," nadhodil český tenista, který si všiml, že světová dvojka po zranění ztratila svalovou hmotu a nedává do úderů tolik síly.

Do zápasu s Nadalem nastoupí Berdych s jasnou taktikou. Zpočátku soupeře otestuje, bude hrát trpělivěji. "Dlouhé výměny ale nemůže připustit. Musí to hrát kratší a jít do toho razantněji," podotkl kapitán Jaroslav Navrátil. Agresivní styl chce Berdych spustit postupem času. "Vydám se i k síti, když prohodí, ať prohodí, ale bude pod tlakem a třeba udělá chybu jako bonus," plánuje Berdych.

David Ferrer - Radek Štěpánek
Český tým nepřekvapilo, že v pátek dostane přednost Ferrer před Verdaskem, kterého trápilo zranění nohy. "Já jsem si myslel, že to tak bude, od té doby, co se šuškalo, že Fernando není fit. Každý španělský hráč je na té nejvyšší úrovni, bude to těžký zápas. Jsem připraven na každého z nich a těším se," řekl Štěpánek.

Zápasy Ferrera se Štěpánkem bývají velkými bitvami. Letos ve Wimbledonu vyhrál pětisetový zápas český hráč, loni na antuce v Roland Garros i o rok dříve Australian Open uspěl zase Španěl. V celkové bilanci mají ovšem oba hráči v kolonce zapsána tři vítězství.

"Jsem celý žhavý, aby už zápas začal," řekl Ferrer novinářům den před zápase. "Jsem připraven a hodně motivován," uvedl s úsměvem sedmadvacetiletý hráč z Valencie.

Ferrer je momentálně osmnáctý na světě a stejně jako většina jeho krajanů patří k vynikajícím antukářům, ale umí hrát i na rychlém povrchu. Ze sedmi titulů získal čtyři na antuce, dva na betonu a jeden na trávě. Na grandslamovém turnaji nedošel nejdále v Paříži, ale zazářil postupem do semifinále US Open 2007.

"Antuka je mi nejbližší," řekl Ferrer před nadcházející bitvou o salátovou mísu. Na antuce v paláci Sant Jordi bude hrát o druhý bod s českou jedničkou Radkem Štěpánkem. "Vždy se spolu rveme, ale jsem připraven nechat na dvorci duši," prohlásil Španěl.

Osmnáctý hráč světa Ferrer je vynikajícím hráčem na antuce s tradičně rychlým pohybem. Ve hře od základní čáry má vyrovnaný forhend i bekhend. "Myslím, že na něj platí hrát pestře, měnit mu rytmus, chodit na síť a zahrát kraťasy. Dopředu běhá stejně, ale pak neví, co má dělat, a to Radek zrovna dovede," řekl Navrátil.

"Je mi jedno, proti komu hraji. Cílem je ve Španělsku urvat tři body," řekl Štěpánek. "Jsem připravený být na kurtu dlouho. Je to náš poslední zápas. Je mi jedno jestli tam budu deset nebo dvanáct hodin," dodal v narážce na situaci ze semifinále proti Chorvatsku v Poreči. Tam hrál bez minuty šest hodin dvouhru s Ivem Karlovičem a ukázal svoji odolnost - čelil 78 esům soupeře a odvrátil čtyři mečboly.

Do čtyřhry zřejmě znovu s Berdychem a Štěpánkem
Do sobotní čtyřhry kapitáni nahlásili dvojice Fernando Verdasco/Feliciano López a Jan Hájek/Lukáš Dlouhý, ale český pár určitě dozná změn, jelikož daviscupové čtyřhry spolu hrají Štěpánek a Berdych.

Ti by spolu měli nastoupit i navzdory únavě z pátečních dvouher. V Davis Cupu spolu hráli pětkrát a ještě neprohráli. A vždy z toho nakonec bylo celkové vítězství. Nyní by to znamenalo triumf ve slavné týmové soutěži.

Program nedělních dvouher by měli zahájit Nadal se Štěpánkem jako týmové jedničky a o poslední bod by měli bojovat Ferrer a Berdych. Je ale možné, že podle vývoje místo Ferrera nakonec nastoupí Verdasco.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
majjkaa
Pacienti na psychiatrii davaju personalu riadne zabrat, taky psychopat sustavne provokuje a donekonecna opakuje nejake nezmysli. Pochopte ze psychicky chory clovek ma nevycerpatelnu energiu dokaze opakovat to iste dookola aj niekolko tisic krat bez problemov, jemu to nerobi vobec nic lebo mu to pride normalne v jeho stave. Co sa tyka odborneho pristupu k takymto chorym ludom: nereagovat, netreba ho drazdit a dolezite dat mu aj za pravdu, psychopati su totiz nevyspitatelni! Vacsina ludi bude vedeit o ktorom "pacientovi" to hovorim :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jedééééééééééééééééém!
Reagovat
smazaný uživatel
no folks, dilema...na jednej strane prajem rafovi uspech na konci sice skvele rozbehnutej no nie tk slavne konciacej sezony....na druhej strane aj CZ to doprajem
:)tak ench vyhra lepsi
Reagovat
smazaný uživatel
nech vyhrá rafa, tak už sem radši nechod tdk
Reagovat
smazaný uživatel
wtf?
Reagovat
smazaný uživatel
nevím co to je wtf, ale jinak GO CZECHS! JDEME NA TO!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Můj tip - ČR - 3:2!!!! Go!!!
Reagovat
smazaný uživatel
...jen se bojim, aby se nase hvezda Mr. Berdych pri tom testovani Nadala neprobudil s rukou v nocniku a trema kanarama. Nicmene Radkovi, ktereho si velice vazim, verim a myslim, ze realnou sanci tento PAN SPORTOVEC ma.
;)
Reagovat
a.magerova
Vím jak jsou domácí hráči výborní... to je bez debat !!!

Přesto mé přání je 3 : 0 v sobotu večer, ať je ta neděle kapku nervově klidnější :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Mé rovněž a mám skrytý tip v psych. kondici, já tvrdím, že to domací hráči překvapivě, protentokrát neustojí nervově. Já vim, že se to snad nikdy před tim nestalo (takže to vypadá divně, když to tu píšu), ale vůbec bych se tomu nedivil...
Dále, neprohráli 17 utkání v řadě doma, Rafa mimo prvního zápasu s J.Novákem, který prohrál, vyhrává v DC neustále, to je 12 zápasů v řadě, to musí někdy rupnout tahle neustále stoupající křivka... tak co zrovna tenhle víkend?
Reagovat
smazaný uživatel
Mé přání je stejné, ale i když na tom byl Rafa v posledních měsících mizerně, věřím spíš jemu. Myslím, že ten bod udělá. Bohužel pro nás. Ale doufám, že když neodejdeme se štítem, tak alespoň na štítě. Přeju si vyrovnaný a urputný boj, aby bylo na co se dívat.
Reagovat
Cenda1
Já to vidim tak, že tvoje kořeny nebudou asi moc český..
Reagovat
smazaný uživatel
Moje koreny ceske jsou, ale bohuzel to vidim podobne. Doufam ale ve vysledek 1:1 pro dnesni den.

Jen by nasi kluci mohly trochu pribrzdit s tim machrovanim. Jeste pred tydnem byly daleko skromnejsi a ted uz se vidi jako vytezove. Aby jim to nebylo na skodu.
Reagovat
Cenda1
Trocha sebevědomí určitě nebude na škodu, nemůžou tam nastoupit jak nějací zaprdlíci a tu jejich dosavadní neporazitelnost mají určitě v hlavách. Jen at si kluci věří..
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím to na 2:0 pro domácí po dnešním dni....

------------------------------------------------

http://deniksport.blesk.cz/clanek/tenis-davis-cup/84513/nadaluv-pritel-spanele-jsou-zvadle-kvetiny.html
Reagovat
smazaný uživatel
Co se tyce clanku, tak souhlasim s tebou, tohle je aspon pro me stara znama vec. Je to hlavni duvod proc mam Rafu rad a Rogera moc ne. Ale skoda, ze jsi v kritice Rogera tak horlivy. Tvoje komentare k Rafovi jsou vetsinou poklidne a objektivni, ale kdyz pises o Rogerovy tak je citi jak ti peni krev. Mel by jsi si vzit s Rafy priklad a byt klidnejsi a vic by jsi mu jako fanousek prospel.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten článek je zajímavý a rozhodně bych ho doporučil všem přespříliš horlivým zastáncům Federera. Je prostě nutné si uvědomit, že to není "pan dokonalý"... Na druhou stranu, co se svatby týče, já zas někde četl, že na svatbu nepozval skoro nikoho, nejen Stana. Měla to být soukromá uzavřená záležitost. A teorii o tom, že šlo o "pomstu" za porážku z Monte Carla bych připisoval spíše evidentní nechuti Milana Štěrby k Federerovi. Ale kdo ví:)
Reagovat
a.magerova
Jééééžiš, tak už to nechme na leden to naše hašteření, máme tady důležitější úkol - fandit našim !!!

Ale jo máte pravdu, je to darebák, bo ani mě nepozval na svatbu a to jsem ho ani neporazila :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. V prosinci naostříme dýky a meče, vyčistíme pistole, vyleštíme štíty a v lednu vyrazíme znovu sešikováni.
Ale teď spory stranou!
Jo a mě taky nepozval, hulvát).:)
Reagovat
smazaný uživatel
klasický případ, kdy z hlediska tennisu uz tito zhrzelý fanoušci Rafy nemají co říct, tak se musí pouštět na jiná kluziště. Došly jim argumenty. Je to jasný. A že je Roger trochu rezervovaný a emočně malinko tupější? Nic to ale nemění na tom, že v tennise je prostě NUMBER ONE FOREVER a to mu ani ten největší závistivec nikdy neodpáře. Hasta la vista!
Reagovat
smazaný uživatel
Federer se oženil 11. dubna, ne? A s Wawrinkou prohrál 16. dubna :D to asi ukazuje jak je ten starej pan mimo.
Reagovat
a.magerova
No joo, raději jsem si to ověřila u jiného nezávislého zdroje a máš pravdu, tak vidím, že je RF i výborný vizionář (za to, že mě porazíš za 5 dnů...žádné pozvání!!) z toho mi vyplývá, že i já ho jednou porazím, protože jak víte ani mě nepozval!!! Vykejte mi :-))
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, a to sou zprávy z blesku, ty si vymýšlí voloviny - ale řaa jedinců z tohoto portálu by se tam určitě uchytila jako zpravodajové.
Reagovat
smazaný uživatel
no jooooo, klasika, fanatici si to všemožně snaží zdůvodnit, jen aby u toho ta egoistická krysa nebyla za vola :DDDD

Máte to marný, je to namistrovanej, falešnej a arogantní hajzlík! Štěrba není nějakej jouda od míchačky, ale bývalej GS umpire, takže do toho určitě vidí víc, než kdejakej zdejší rádoby fundovanej expert .)))
Reagovat
smazaný uživatel
tak ja urcite nepovazuju federera za vrchol cnosti, byli a jsou daleko vetsi gentlemani na okruhu, ale ten starik bud vedome lhal nebo si vymysli jak klepna z pavlace, je to trapak.
Reagovat
smazaný uživatel
máš pravdu, konečně si to o rogerovi napsal jak to skutečně je. Myslím, že by Roger potřeboval nejaký vzor slušného chování. Za tento portál rozhodně navrhuji pana Bárnyho! Pan Bárny poprvé!
Reagovat
a.magerova
Podruhé
Reagovat
smazaný uživatel
Potřetí!
Reagovat
smazaný uživatel
fanatici, nejvíc se mi na tom líbí, jak to tězce nesete a pořád budete kolem sebe kopat, ale stejně houno zmůžete :DDD Holt pravda někdy bolí .)))

-------------------------------------------

http://deniksport.blesk.cz/clanek/tenis-davis-cup/84513/nadaluv-pritel-spanele-jsou-zvadle-kvetiny.html
Reagovat
smazaný uživatel
PRAVDA NÉ. BLBOST, BLBOST BOLÍÍÍ !!!
Reagovat
smazaný uživatel
No bůhví, jak to všechno je. Štěrba je profesionál, ale Federera nemá rád, to se ví už dlouho. A s tou svatbou - no, buď je to ústřelek Blesku nebo jeho. Těžko mohlo jít o "odplatu", jak už zde bylo poznamenáno... No nic, naši do toho!
Reagovat
smazaný uživatel
Ak to pise taky novinar v Blesku, ako napisal to, ze Slovakov na MS vo futbale by mali nahradit Iri, tak potom je zbytocne to aj citat. Lebo tam si novinari pisu to - co sami chcu, aby si ich primitivni citatelia kupovali a uistovali sa, ze vzdy maju pravdu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist