Preview: Finále Davis Cupu, den první

15. 11. 2013, 10:00
Previews 20
Radek Štěpánek dnes rozehraje finále Davis Cupu, ve kterém se čeští obhájci trofeje utkají v Bělehradu se srbskými tenisty. Hrdina loňského duelu o titul zkusí od 16:00 potrápit světovou dvojku a čerstvého vítěze Turnaje mistrů Novaka Djokoviče. Ve druhé dvouhře se pak Tomáš Berdych utká s Dušanem Lajovičem, náhradníkem za zraněného Janka Tipsareviče.
Radek Štěpánek a Novak Djokovič (© daviscup.com)

České tenisty čeká v Bělehradu už třetí finále Davis Cupu za posledních pět let. Zatímco do Španělska jeli v roce 2009 jako nováčci a byli nezkušení, tentokrát jsou před zápasem v Bělehradu se Srby v jiné pozici. Jako obhájci loňské trofeje už mají zkušenosti z velkých zápasů, které chtějí využít.

Dobrá nálada a pohoda v českém týmu se dá vypozorovat na první pohled při trénincích. Na tvářích hráčů jsou většinou úsměvy, tvrdé výměny občas proloží při pauzách vtípkem. Nechybí obvyklá "čára" s tenisáky o drobné částky.

"Všechno dobrý. Nálada jako vždy pod psa," dělal si Radek Štěpánek legraci a rychle pro jistotu dodal: "Všechno v pohodě, klape to, jak má."

Nic na situaci nemění nepříjemnost, že týmu chybí kapitán Jaroslav Navrátil, který byl kvůli plicní embolii do středy v nemocnici a do Bělehradu nepřijede. "Už toho máme hodně za sebou. Máme svoji vnitřní kulturu, která je vždy stejná, a může to být pro nás extra motivace, že mu rekonvalescenci zpříjemníme," řekl Štěpánek.

Po pátku se očekává stav 1:1. Překvapí jeden z outsiderů?
Tenisté spolu jezdí na Davis Cup v podobném složení prakticky sedm let. Ústředními postavami jsou především Tomáš Berdych a Štěpánek. Tato dvojice stojí za úspěchy výběru, který poprvé postoupil do finále v roce 2009.

V Barceloně tehdy Češi nestačili na Španělsko a odjeli s porážkou 0:5. "To bylo naše první finále a mělo to takový ten efekt: Páni, finále! Byla to obrovská zkušenost," vzpomínal sedmý hráč světa Berdych. "Tam z toho byli všichni malino vyjukaní. Hrálo se poprvé vedle mísy," přidal Jan Hájek, který byl i v Barceloně v sestavě.

Loni se tenisté probojovali do finále znovu a před pražským duelem o "salátovou mísu" byla cítit velká nervozita. "Čekalo se, že vyhrajeme, ale bylo to těžké a kluci byli pod velkým tlakem," řekl v Bělehradu zastupující kapitán Vladimír Šafařík, který jinak působí v roli hlavního organizátora přípravy zápasů Davis Cupu a Fed Cupu.

"V Praze bylo cítit napětí. Byli v pozici, že jedno finále prohráli a trofej strašně moc chtěli," řekl mluvčí tenistů Karel Tejkal. Navíc doma, ať chtěli nebo nechtěli, tenisté řešili také věci okolo a samotná příprava byla častěji narušována. Přesto zápas zvládli a poprvé od triumfu Ivana Lendla a spol. v roce 1980 zvítězili.

Nyní je tedy čeká třetí finálová řežba o vavřín v Davis Cupu v krátké době, v níž by podle papírových předpokladů měl být po prvním dni stav 1:1 na zápasy. Radek Štěpánek se totiž v úvodním zápase utká s Novakem Djokovičem, který už sice oficiálně není nejlepším tenistou světa, ale který také od prohraného finále na US Open zvítězil ve 22 zápasech v řadě, a to byla rovná polovina jeho soupeřů z Top 10.

Štěpánek má s Djokovičem negativní bilanci 1:8, naposledy mu podlehl letos na Australian Open.

Pokud ale čeští tenisté budou po prvním zápase opravdu prohrávat 0:1, není důvod panikařit. Ve druhém utkání se totiž Tomáš Berdych utká se 117. hráčem světa Dušanem Lajovičem, a tady jsou karty rozdány přesně obráceně.

Zatímco Berdych za poslední dva roky prohrál v Davis Cupu jediný z deseti zápasů (s Davidem Ferrerem), jeho soupeř má takřka nulové daviscupové zkušenosti - v týmové soutěži nastoupil jen jednou za rozhodnutého stavu.

Lajovič, který letos na okruhu ATP odehrál čtyři zápasy a všechny prohrál, by s největší pravděpodobností nenastoupil, nebýt komplikací v srbském táboře - Janko Tipsarevičovi nedovolí bojovat o 'salátovou mísu' zraněná noha a Viktor Troicki má roční distanc za porušení dopingových pravidel.

Jestli dnes vše opravdu dopadne podle papírových předpokladů, můžete sledovat od 16:00 na stanici ČT Sport.

Přehled finálových utkání DC s českou či československou účastí:
1975 - Švédsko - Československo 3:2
Cestou do finále čs. tým v čele s dvojicí Jan Kodeš, Jiří Hřebec postupně vyřadil Maďarsko, Francii a Austrálii, v rozhodujícím duelu o "salátovou mísu" ale nestačil na Švédy vedené fenomenálním Björnem Borgem. Ten ve Stockholmu vyhrál obě své dvouhry a podílel se i na zisku třetího bodu ve čtyřhře.
1980 - Československo - Itálie 4:1
Hlavním strůjcem premiérového čs. triumfu byl Ivan Lendl, který si v zápasech s Francií, Rumunskem, Argentinou i ve finále s Itálií udržel neporazitelnost. Spolu s ním byli ve vítězném týmu ještě Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš. Ti mohli ve finále v pražské Sportovní hale slavit již po čtyřhře, v níž Lendl se Šmídem v pětisetové bitvě s italským párem urvali třetí bod.
2009 - Španělsko - Česká republika 5:0
První samostatnou finálovou účast zajistily celku opírajícímu se o dvojici Tomáš Berdych, Radek Štěpánek výhry nad Francií, Argentinou a Chorvatskem. V závěrečném duelu na barcelonské antuce však svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila nezískali v souboji s obhájcem titulu Španělskem, které vedl hvězdný Rafael Nadal, ani bod. Za rozhodnutého stavu si tak zahráli i Jan Hájek a Lukáš Dlouhý.
2012 - Česká republika - Španělsko 3:2
O postup do finále se po třech letech znovu postarala osvědčená dvojice Berdych, Štěpánek, která si postupně poradila s Itálií, Srbskem i Argentinou. V utkání o salátovou mísu Češi vrátili Španělům finálovou porážku, o vítězi ale rozhodla až výhra Štěpánka nad Almagrem v závěrečné dvouhře. Obhájcům titulu tak nebylo nic platné, že jejich hráč číslo jedna David Ferrer neztratil v pražské O2 Areně ani set.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
Lina
Ať si to Radek zkusí vzít zpátky pro sebevědomí. Já věřím, že Radek ví co dělá, ale protahovat by to moc neměl, to je pravda.
Reagovat
smazaný uživatel
Přijde mi, že Djok hraje na půl plynu nebo se mi to zdá?
Reagovat
smazaný uživatel
Novak je prostě neuvěřitelnej, nechápu, jak může vrátit tolik míčů (to prasátko)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo kromě mě věří, že Radek vyhraje? :D:D:D:D
Reagovat
Roger_Federer
Možna, ješte bratři Grimove..
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám ráda pohádky :)))))
Reagovat
tommr
já tomu nejen nevěřím, ale dokonce se musím přiznat, že si přeju co nejrychlejší konec. Radek do tohodle zápasu vůbec neměl nastupovat - pro něj je v něm důležitý jedině to, aby se nezranil a nevydal příliš moc sil ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, ale když už hraje, ať si to užije, kdoví, kdy zase bude hrát proti jednomu z nejlepších tenistů světa :) Posílám ti růžové brýle :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že to skončí 3:2 pro nás. S Nolem nemá nejmenší šanci nikdo, ale Lajoviče by měli dát oba ve třech, plus ve čtyřhře je také výhoda na naší straně. Nole není ve čtyřhře hrozba, moc ji neumí, být srbským trenérem tak tam hodím prověřené Zimonjič/Bozoljac, pro nás bude nasazení Noleho do deblu výhodou.
Reagovat
tommr
pokud vím tak se má hrát na antuce ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad teda uspěje Djokovič, ať má taky olympiádu, do té doby bude mít už i RG, tak si s Rafou na antuce poradí :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dík. Očekával jsem to.
Reagovat
smazaný uživatel
No a Andy bude mít teda velkééé problémy s obhajobou zlata... O Rogerovi ani nemluvím :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Na co obhajoba, olympiáda je jednou za 4 roky, takže i jedno zlato bohatě stačí, navíc doma. Andy by se měl zaměřit hlavně na grandslamy a zlepšení na Masters, kde dva roky hraje prd.
Reagovat
smazaný uživatel
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/554165_10152002878734111_1954697712_n.jpg

Tenisový stadion na OH v Riu. Neskutečná katastrofa, jak atletika ty vole, však diváci uvidí úplné ho.no.
Reagovat
Denis92
paneboze,ved tam by sa zmestili dva kurty..evidentne im ide len o co najvacsiu kapacitu bez ohladu na viditelnost
Reagovat
smazaný uživatel
Ví se už, jaký bude povrch?
Reagovat
Denis92
cokolvek ine ako antuka by bolo velke prekvapenie
Reagovat
worlos6
Tipsarevič hrát nebude :/ škoda, toho by porazil i Hájek. Z toho druhýho mam určitě větší obavy
Reagovat
smazaný uživatel
... je to zvláštní finále Davis Cupu. Vše zřejmě rozhodne jeden jediný zápas a to ten sobotní (čtyřhra je klíčem k letošnímu Davis Cupu). Kdo ho vyhraje fakticky získává salátovou mísu. Samozřejmě může přijít nějaké překvapení, ale bohužel by nejpravděpodobněji přišlo na náš úkor. Když už by někdo nepotvrdil předpoklady, tak by to byl nejspíš někdo z našich. Věřím ale našim klukům, že to nakonec zvládnou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist