Preview: Ferrero - Safin

15. 4. 2008, 13:20
Previews 0
Na antukovém podniku ve Valencii se dnes střetnou dvě bývalé světové jedničky. Ač jde o duel prvního kola, narazí na sebe zkušení tenisté - domácí Juan Carlos Ferrero proti Maratu Safinovi z Ruska. Oba by rádi zapomněli na nepříliš povedený vstup do sezony. Dnešní zápas může být odrazovým můstkem k lepším zítřkům.
Profily hráčů
Juan Carlos Ferrero (Španělsko) - Marat Safin (Rusko)

Juan Carlos Ferrero začal sezonu finálovou prohrou v Aucklandu s Kohlschreiberem a vypadnutím v osmifinále Australian Open s krajanem Davidem Ferrerem. Následně odřekl účast v Davis Cupu se slovy, že "se chce připravit na turnaje na rychlém povrchu".

Příprava se mu ale podle následných výsledků asi moc nepovedla. V Marseille po výhře nad Korejcem Hyung-Taik Leem nestačil na domácího Mahuta a v Rotterdamu prohrál dokonce už v 1. kole s Rusem Gabašvilim. Ani v Dubaji se nedostal do přes úvodní kolo, ale omluvou bylo to, že narazil na Andyho Roddicka, jenž celý podnik o pár dní později vyhrál.

Ferrero, vítěz 11 turnajů - osmi na antuce, lepší formu ukázal v Indian Wells, kde porazil Thomase Johanssona a Maria Ančiče. V Miami si poradil s Montaňesem. Prohry s Nalbandianem a Berdychem však byly z kategorie hladkých.

Osmadvacetiletý Španěl tak teď může jen litovat, že nedal přednost antukovým turnajům, podobně jako v minulých letech. První letošní zápas na cihlovém povrchu ho tak čeká až dnes. Ve Valencii už v roce 2003 získal titul, ale z posledních 4 zápasů zde vyhrál jen jednou.

Marat Safin, také bývalá světová jednička, se od konce sezony 2005 nemůže dostat zpět do optimální herní pohody. Ruský tenista totiž utrpěl vážné zranění kolena a když se vrátil v roce 2006 na kurty v Dubaji, netušil, že už se nemusí dočkat dalšího titulu, celkem šestnáctého.

Safin na 14 dní dokonce vypadl v žebříčku z elitní světové stovky. Sice se dokázal vrátit mezi 30 nejlepších tenistů, ale když se v loňské sezoně dostal pouze jedenkrát dál než do čtvrtfinále, logickým vyústěním byl opět žebříčkový propad. Nyní se nachází až na 86. místě.

Pokud nebudeme počítat exhibici v australském Kooyongu, tak Marat letos vyhrál jen dva zápasy. Na Australian Open si poradil vcelku bez potíží s Lotyšem Gulbisem, ale v pětisetové bitvě už na Baghdatise nestačil. Po té musel opět několik týdnů odpočívat, když mu lékaři objevili únavovou zlomeninu palce u nohy. Po návratu na kurty ale prohrál 4 zápasy v řadě a začaly se objevovat spekulace, zda neukončí kariéru. Sám však reagoval slovy, že peněz má stále dost na to, aby dělal to, co ho baví.

Na to zřejmě slyšel kapitán ruské daviscupové reprezentace Tarpiščev a nasadil Safina jako svého žolíka do utkání proti Berdychovi. Safin dokázal otočit z 0-2 na 3-2 a výrazně tak Rusku pomohl k postupu do semifinále. V zápase s Lukášem Dlouhým, kde už se hrálo spíše jen z povinnosti, motivaci nenašel a prohrál hladce 3-6 3-6.

Resumé: Duel Ferrero - Safin bude ve Valencii tahákem prvního kola. Pro oba to bude první letošní zápas na antuce. V 11 vzájemných utkáních dokázal šestkrát vyhrát Španěl, jenž uspěl i v posledním vzájemném utkání, které spolu hráli před rokem na antuce v Hamburgu. Dnes je favoritem Ferrero, který sice není ve své optimální formě, ale rozhodně na tom není tak špatně jako Safin. Ten se psychicky trápí a na domácího antukáře by stačit neměl. Pokud však věříte, že Safin překvapí, můžete si na něj vsadit s kursem 3.09. Na favorita zápasu, Juana Carlose Ferrera, společnost Bwin.com vypsala kurs 1.27.

Juan Carlos Ferrero (Španělsko) - Marat Safin (Rusko):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist