Preview: Federer - Verdasco

19. 3. 2009, 12:40
Previews 8
Úvodní turnaj sezony kategorie ATP 1000 v Indian Wells pomalu vrcholí a na řadu přijdou lukrativní souboje. Jedním z nich bude čtvrtfinále mezi světovou dvojkou Federerem a skvěle hrajícím Španělem Verdaskem. Utkání začíná v pátek po 3. hodině ranní SEČ.
Profily hráčů
Roger Federer - Fernando Verdasco

Konec Federerovo loňské sezony poznamenala vracející se bolest zad. Letos odehrál zatím dva turnaje: v Dauhá nestačil už počtvrté v řadě na Murrayho, o vyrovnání Samprasova rekordu v počtu vyhraných grandslamů ho ve finále v Melbourne připravil Nadal. Před Australian Open vyhrál alespoň prestižní exhibici v Kooyongu.

Pak ale pět týdnů pauzíroval, aby doléčil bolavá záda. Návrat si naplánoval do Indian Wells, kde v letech 2004-2006 nenašel přemožitele. Loni ho v semifinále zastavil domácí Fish, předloni Švýcar dokonce nezvládl už úvodní zápas proti Caňasovi.

Před startem letošního ročníku BNP Paribas Open oznámil, že s přítelkyní Mirkou Vavrinecovou čekají prvního potomka. Pak už se vrhl na soupeře a s Gicquelem ani Karlovičem neztratil své podání. Stalo se tak až v osmifinále proti Fernandu Gonzalezovi a hned to znamenalo ztrátu setu. Druhý hráč světa však nezpanikařil a vyhrál 6-3 5-7 6-2.

Pětadvacetiletý Fernando Verdasco se až na pár týdnů držel pět let v první světové padesátce. Tedy mezi širší světovou špičkou. Opřít se mohl o skvělou fyzickou kondici a jeho hru zdobil vynikající forhend. Španělský levák však doplácel na nepropracovaný servis. I proto z pěti finálových účastí vydřel jediný titul.

Už loňská sezona naznačovala, že je levoruký tenista na vzestupu. Získal svůj druhý titul a Španělsku pomohl rozhodujícím bodem k vítězství v Davis Cupu. Rok zakončil poprvé v první světové dvacítce a před začátkem nové sezony prohlásil, že zvládnutý dramatický duel v Davisově poháru mu dodal sebevědomí do další práce.

A nebyl to jen výstřel do tmy. Charismatický Španěl v zimní přípravě zapracoval na podání a hned na úvodním turnaji v Brisbane prohrál až ve finále se Štěpánkem. Pak následovalo famózní tažení na Australian Open. V úvodních kolech své soupeře ničil a během úvodních třech kol neztratil ani set a soupeřům povolil uhrát vždy jen po čtyřech gamech. Hlavně český tenista Štěpánek na dva kanáry jen tak nezapomene. Došlo ale také na soupeře z první světové desítky. Podceňovaný Španěl v pěti setech udolal favorita Murrayho, kterému tak po výhrách nad Nadalem i Federerem připravil první porážku sezony. A výhrou nad loňským finalistou Tsongou si zajistil premiérový postup do grandslamového semifinále. Až v něm ho ve strhující pětisetové bitvě zastavila světová jednička Rafael Nadal.

Další týdny stejně jako Federer pauzíroval kvůli zranění nohy. Vrátil se v Indian Wells, kde hraje poprvé jako tenista první světové desítky. Smetl Bellucciho i neoblíbeného soupeře Gasqueta a včerejší výhrou nad Kohlschreiberem překonal své místní maximum. V posledním zápase s německým tenistou sice na chvíli ztratil koncentraci, když ve druhé sadě ztratil pět gamů v řadě, ale ve vítězství 6-4 3-6 6-2 se skrývá další suverénní výkon španělského tenisty.

Resumé: Cesta obou tenistů do čtvrtfinále se vyvíjela prakticky podle kopíráku. Žádná únava by znát být neměla. Federer je druhým hráčem světa a trojnásobným vítězem tohoto podniku. Jeho suverenita už ale není tak drtivá. Naopak, soupeři už necítí takový respekt. A Verdasco, který je v životní formě, má proti Švýcarovi reálnou šanci na úspěch. Dvakrát s ním na antuce prohrál, letos však ve finále exihibice v Kooyongu vyhrál Federer až v tie-breaku třetího setu.

Verdasco je stejně jako Nadal, se kterým má Švýcar nelichotivou bilanci, levák a i to by v souboji mohlo hrát roli. V minulých sezonách se pětadvacetiletému Španělovi dařilo více na antuce, antukářem však není. Naopak, největších úspěchů letos dosahuje na hardu. Federer je k poražení a Verdasco v životní formě. Vsadíte si na Španěla s kursem 3.83?

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
D.A.N
Ještě k zápasu Roger mi nepřipadá zrovna v pohodě není tak útočný a bekhend ten má strach pomalu používat a přitom v tom byl jedinečný opravdu nevím co se stalo, že už ho nemá takového jako dřív:-((((moc bych si přál, aby se dostal na tu správnou úroveň, kde byl, čili doufám, že přání je otcem myšlenky lets go Roger.
Reagovat
D.A.N
Pan Cahill nebo tak nějak se jmenuje nový trenér Rogera:-) musel jsem se smát:-) mít práci jako redaktor a tohle si nezjistit opravdu netřeba komentář.
Reagovat
smazaný uživatel
Čo ten komentátor na Nova Sporte točil o Rogerovom trénerovi? Veď sa nakoniec nedohodli, alebo sa mýlim? Aj švajčiarske médiá tak písali...
Reagovat
D.A.N
Ti komentátoři to jsou strašní pitomci absolutně neví co povídají prostě hrozné komentáře.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, ze sa nedohodli a komentatori to je otrasna kapitola Nova Sportu. To o trenerovi to bol iba zlomok hluposti, ktore vcera komentator nakecal,A co najhorsie neztvorila usta a stale nieco mle, ako by komentoval tenis v radiu.
Reagovat
dabelsobul
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to som tam počula aj ja. Ale tomuto komentátorovi stačí len jedna klebetná správa a už to berie za pravdu. A to vôbec nie je prvý raz, čo takú blbosť tam niekto povedal. Minule, tuším v Sydney pri Djokovicovi nejaký komentátor hovoril, že mu nevychádzajú údery pretože sa sklamal v láske, či niečo podobné, že sa rozišiel s "tou jeho oštepárkou" a že teraz má zas novú lásku, srbku, ktorá je od neho o dva roky mladšia a bola v hľadisku pri Maters Cupe. Ale pravda je taká, že novú lásku nemá, má rovnakú už ale tri roky a naviac je od neho o rok staršia. A o oštepárkou nechodil. Tak toto je teda fakt najpravdivejšia TV akú poznám :D
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak:D Ale víte co, nejdůležitější je, že tam přece máme vrchního fyzioterapeuta Novotného !!!!... to tam taky melou pořád dokola...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist