Preview: Federer - Štěpánek

12. 11. 2008, 11:47
Previews 0
Ještě před týdnem si Štěpánek užíval dovolené na pláži. Nakonec byl ale osloven, aby přijal roli náhradníka na Turnaji mistrů. Neváhal a letěl do Šanghaje. A vyplatilo se, minimálně dva zápasy si na závěrečném podniku sezony zahraje. Už dnes se pokusí oživit naději na postup do semifinále a zároveň zastavit čtyřnásobného vítěze Federera.
Profily hráčů

Druhý dnešní zápas Červený skupiny bude mít překvapivé obsazení. Zraněného Roddicka totiž zastoupí český náhradník Radek Štěpánek. A v souboji s Federerem může ještě i zahájit boj o postup do semifinále. Má k tomu ale o zápas méně než jeho soupeři.

V případě, že v prvním dnešním duelu podle papírových předpokladů vyhraje Murray nad Simonem, musí Federer Štěpánka porazit. Jinak světová dvojka po bojích ve skupinách letí domů a Murray si zajistí postup do semifinále. Dnešní výhry Murrayho a Federera nechají ve hře o postup celou čtveřici.

Preview:
Murray - Simon (výsledek)

Pokud by se Simonovi podařilo porazit Murrayho, musí naopak druhý dnešní zápas vyhrát Štěpánek, jinak v Šanghaji nemá nárok na semifinálovou účast a Simon jako první ze skupiny postoupí. Dnešní výhry Simona a Štěpánka nechají ve hře o postup celou čtveřici.

Roger Federer se na závěrečný podnik sezony probojoval sedmý rok po sobě. Ještě ani jednou se nestalo, že by nedokázal postoupit ze skupiny. Dokonce čtyřikrát na závěrečném podniku sezony triumfoval. I loni, přestože také na úvod prohrál s Gonzalezem.

Švýcar přes čtyři roky jasně dominoval mužskému tenisu. Až během letošní sezony z jeho stínu dokázal vystoupit Rafael Nadal a dnes již sedmadvacetiletého rodáka z Basileje z pomyslného trůnu sesadil.

Hodně se mluví o Federerově nepovedené sezoně. Ale co by za to jiní tenisté dali, být na všech grandslamech minimálně v semifinále. Na US Open dokonce už popáté v řadě triumfoval. K titulu z New Yorku už však přidal pouze dvě vítězství na turnajích v Estorilu a v Halle. Ale na Federerovy poměry je to zkrátka málo. A tak není divu, že se před něj v žebříčku dostal letos suverénní Španěl Rafael Nadal.

Za poklesem formy by podle lékařů mohla být mononukleóza, kterou švýcarský tenista na přelomu roku prodělal. Úplně fit se necítil ani po závěrečném grandslamu sezony. Švýcarům sice v Davisově poháru pomohl k návratu mezi světovou elitu, ale z turnaje ve Stockholmu se odhlásil. "Sezona byla dlouhá a cítil jsem se velmi unavený a potřeboval jsem odpočinek," vysvětlil Federer, proč si po zářijovém Davis Cupu udělal přestávku, během níž se také odhlásil z turnaje ve Stockholmu. "Pořád si ale nejsem jistý, kolik času ještě potřebuju. Dal jsem si pauzu, znovu trénoval (v Dubaji, pozn.) a sledoval, jak se budu cítit," řekl Federer.

Vrátil se rychle, v Madridu však prohrál v semifinále s Murraym. V Basileji dokázal oobhájit titul, nicméně necelé dva týdny před Šanghají odstoupil z turnaje v Paříži kvůli bolestem zad.

Na Turnaji mistrů se objevil, ale zcela svěžím dojmem v prvním zápase nepůsobil. A s náhradníkem Simonem ve třech setech prohrál. Byla na něm znát herní pauza. "Určitě jsem netrefoval údery, které bych normálně trefoval. Myslím, že je to prostě nedostatek tréninku," komentoval svůj výkon Švýcar, který udělal 50 nevynucených chyb. Zároveň uznal, že mu Simonův herní styl příliš nesedí.

Podle výsledku duelu Murrayho se Simonem, který se hraje těsně před jeho střetnutím s Roddickem, mu může jít o udržení naděje na postup do semifinále. V něm jméno Federer posledních šest let nechybělo.

Radek Štěpánek zakončil sezonu nepovedenými halovými turnaji, když na posledních čtyřech ani jednou nepostoupil přes druhé kolo. V žebříčku ATP Race skončil na 26. místě a odletěl na dovolenou. Nicméně chvíle odpočinku mu narušil telefonát od organizátorů Turnaje mistrů. Patnáct tenistů, kteří jsou v žebříčku před českým tenistou, totiž roli náhradníka odmítlo a řada přišla právě na Štěpánka. Ten neváhal, nechal si tenisové "nadobíčko" z Česka poslat přímo do Číny, kde se ujal role prvního náhradníka.

Na Turnaj mistrů se tak devětadvacetiletý rodák z Karviné dostal poprvé v kariéře. Přestože si účast nevydobil výsledky během sezony, může na podniku osmi nejlepších hráčů uplynulého roku usilovat o postup do semifinále.

Musí však minimálně vyhrát buď nad Federerem nebo Simonem. Nejlépe porazit oba, jelikož by pak musel spoléhat i na ostatní výsledky a kladný poměr vyhraných a prohraných setů, případně gamů.

Ovšem přiznejme si, Štěpánek, který už za sezonou udělal tlustou čáru a vypadl z tréninkového tempa, asi příliš šancí proti nejlepším tenistům světa mít nebude.

Resumé: Štěpánek si jistě účast na Turnaji mistrů užije. Na úspěch však moc myslet nemůže. Na kurtu nechá vše, ale úderová jistota mu bude chybět. Český tenista už Federera dvakrát porazil, ale pokaždé se hrálo na antuce. Na hardu, případně koberci se Švýcarem uhrál jen jeden set, a to ještě na domácí půdě v Davis Cupu. Federera dnes čeká snadnější úkol, než kdyby narazil na zdravého Roddicka.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist