Preview: Federer - Štěpánek

31. 8. 2008, 11:15
Previews 19
Muži dnes budou na US Open bojovat o zbylých osm míst v osmifinále. Zřejmě nejsledovanějím duelem bude střetnutí Švýcara Rogera Federera s českým tenistou Radkem Štěpánkem. Ten už letos čtyřnásobného šampiona porazil a na US Open se prezentuje kvalitními výkony. Využije rodák z Karviné trápení bývalé světové jedničky a postoupí poprvé v New Yorku mezi nejlepších šestnáct?
Profily hráčů
Roger Federer - Radek Štěpánek

Švýcarsko-český souboj měli diváci možnost vidět letos už na antuce v Římě. A Štěpánek dokázal Federera porazit ve dvou zkrácených hrách. Kromě devětadvacetiletého rodáka z Karviné a Španěla Rafaela Nadala se to už nikomu v tomto ročníku na cihlovém povrchu nepovedlo. Celkově však z šesti zápasů vyhrál čtyřikrát Federer. Ovšem ani v loňských zápasech Štěpánek nepropadl. V jediném vzájemném duelu na hardu podlehl 6-7 2-6 a v daviscupovém střetnutí dostal tehdy ještě světovou jedničku dvakrát do tie-breaku, z nichž jeden vyhrál.

Roger Federer zažívá sezonu, jakou od něj očekával asi jen málokdo. Místo útoku na 14. grandslamový titul a premiérový z French Open se na kurtu psychicky trápí. V čele žebříčku ztratil luxusní náskok, čehož v minulých týdnech využil Rafael Nadal a vystřídal švýcarského fenoména na tenisovém trůnu. Federer předtím vládl více než 4 roky.

Sedmadvacetiletý rodák z Basileje ztratil také svou neporazitelnost na wimbledonské trávě, kde neprohrál dlouhých pět let. Letošní sezonu chtěl zachránit alespoň olympijským zlatem a ziskem titulu na posledním grandslamu sezonu. Ovšem ještě před zahájením olympijských her bylo jasné, že bude z čela žebříčku sesazen. Federer ze tří zápasů na hardu udolal pouze Ginepriho. Podlehl Simonovi i Karlovičovi. Vypadalo to, že si nesplní ani sen o olympijském zlatu, jelikož v Pekingu prohrál ve čtvrtfinále s Jamesem Blakem. Švýcar však společně s krajanem Wawrinkou vyhrál trochu nečekaně olympijskou čtyřhru.

I když to zní neuvěřitelně, tak Federer letos ještě nezískal na rychlém povrchu ani jeden titul. Vyhrál pouze klasické turnaje ATP na antuce v Estorilu a na trávě v Halle. Tam mu však chyběla konkurence. Napravit to může na US Open, kde v předchozích čtyřech letech nenašel přemožitele. Vstup do soutěže zvládl jasnou výhrou nad Argentincem Maximem Gonzalezem. Ani v 2. kole neztratil set, ale s kvalifikantem Thiagem Alvesem se rozhodně v dobré formě nepředvedl.

Radek Štěpánek letos zaznamenal řadu úspěchů. Titul žádný nezískal, ale finále v San Jose, semifinále v Římě nebo osmifinále na French Open se dají počítat jako dobré výsledky. Na několik týdnů se tak stal žebříčkově nejvýše postaveným Čechem. V létě však na amerických nedokázal obhájit loňské úspěchy. Na třech turnajích včetně olympijského vypadl hned v úvodním kole. Ve všech duelech sice svedl třísetové bitvy, ovšem ani jednou koncovky zápasů nezvládl.

"Dietu" bez vítězství přerušil až na US Open, kde v úvodním zápase hladce porazil Itala Staraceho. "Jsem rád, že jsem po tak dlouhém půstu zase zažil vítězství. Ta dieta od wimbledonu byla dlouhá." Zápas se Staracem zvládl výborně, ani jednou v utkání neztratil své podání. "Servíroval jsem celý zápas dobře, pustil jsem ho snad k jednomu brejkbolu. Dneska to byla moje zbraň," pochvaloval si Štěpánek.V druhém kole si poradil s Australanem Guccionem. S ním sice ztratil set, jinak měl ale otěže zápasu ve svých rukách.

Resumé: Podle bookmakerů Bwin je jednoznačným favoritem Roger Federer, na kterého vypsali kurs 1.09. Ovšem odpovídá tomu realita? Švýcar na tom není psychicky nejlépe, trápí se i v zápasech se slabšími soupeři než bude dnes Štěpánek. Kupí řadu nevynucených chyb, které jsme u něj v předešlých letech neměli šanci vidět. A pokud dnes proti bojovníkovi z Česka nepodá lepší výkon než proti Alvesovi, má Radek Štěpánek reálnou šanci podruhé v této sezoně Federera porazit a poprvé si na US Open zahrát osmifinále. Kurs 6.00 na postup Štěpánka je tak hodně přemrštěný.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak roger mu nedal vubec sanci........:D:Dskvely!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogere,moc jsi mě potěšil,hral jsi vcelku dobře a pokračuj tak i nadale!Oponenta nebudu komentovat,jen prostě nešlo mu to podle představ.
Reagovat
smazaný uživatel
O proti tomu co hrál před tím Roger to bylo skvělé konečně se mu začíná dařit. Radkovi nedal vůbec šanci... Jen tak dál Rogi!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Anonyme, odkud jsi na tenhle web přišel? Tohle není fotbal, v tenisu se hloupé čecháčkovství nepěstuje. Když sem ovšem přijdou nějací rádoby vlastenci (zařveme si 2x do roka, že?), tak se předvedou tradičním způsobem jak na fotbále nebo hokeji. Každý někomu přejeme. A jenom proto, že se panu tenistovi připlete do cesty Štěpánek von Cech Republyc, nezačneme fandit soupeři. Vzpamatuj se a radši se zaregistruj, ať tady nejseš za úplného jelimana.
Reagovat
skott
Jj taky je mi jedno co ma hrac napsano v pasu, zajima me hlavne jak hraje.V pripade Stepanka o nejake narodni hrdosti stejne silne pochybuju.Kdyz mi bude sympatickej treba eskymak, tak proc bych mu nefandil..
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím, ale bohužel anonym to nepochopí .... :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za podporu, zuzo, je zbytečné se rozčilovat, oni to dělaj schválně a jenom čekaj, až někdo začne podrážděně odpovídat.
Reagovat
smazaný uživatel
Zuza, Broz, Skott: Souhlasím s vámi, tohleto křečovité vlastenectví za každou cenu bych pochopil ještě v Davis cupu, ale na normálním turnaji ať si každý fandí komu chce..
Reagovat
smazaný uživatel
jj, tam bych fandil, kdybych se ovšem na tyhle akce díval.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný ty urážky co tu jsou by si mohly nechat od cesty...
Reagovat
smazaný uživatel
Každej to svý vlastenectví vyjadřuje jinak někdo si vezme vlajku a někdo fandí Federerovi, že? Zápas asi vyhraje Federer, ale nechte si ty debilní kecy, který tady maj zamindrákovaný slováci, který jsou na tom tak blbě, že lezou k nám a serou se nám už i na chat. Pro tu druhou skupinu, který jsou fanouškové Federera ještě jakžtakž pochopení mám, ale kurňa nehaňte Štěpánka, který toho pro propagaci naší republiky udělal víc než Vy všichni dohromady. Nebo vezmu brigádu a celý to tu vyhodím do luftu!!!!
Reagovat
VikiCabadaj
Jebukurzy lol:))
Reagovat
smazaný uživatel
je mozny ze roger ztrati set ale nic víc....myslim a doufam ze to roger dáááá!!!!tak lets go Fedi
Reagovat
skott
Vidim to podobne, Fedex by musel hodne zmatkovat aby mel Stepanek sanci.Bude to, ale prvni velka prekazka jestli chce US obhajit.
Reagovat
kohlik
TO snad nemislíte vážně, že nefandíte našemu Rádoviˇ, ale švícarovi. Radek je poslední český zástupce ve dvouhrách. Radek je můj nej. český tenista i když se mu ted´trochu nedařilo.
Reagovat
smazaný uživatel
rádovi........ja radsi uviidme dal federera!§preju mu celkovej triumf tak prece nemuzuz fandit nasemu:DDD!!!!ja proti stepankovi nak nic moc nemam ale moc ho teda nemuism!!z cechu nemusim nicole,tomase a radka taky moc ne
Reagovat
smazaný uživatel
jjj to bude tim.......díky uz sem na to prisla proc je nemusim!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že pokud bude Roger tak moc chybovat jako v utkání s brazilcem tak to může být vyrovnané ale stejně vyhraje Roger! O tom žádná ..... Takže go Roger!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nepovolí mu ani set
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist