Preview: Federer - Söderling

7. 6. 2009, 01:00
Previews 59
Roger Federer se může znovu významěji zapsat do historie světového tenisu. Je totiž velmi blízko titulu z Franch Open. Z grandslamu, který jako jediný ještě nevyhrál! Pokaždé ho ve finále zastavil Nadal, letos však narazí na Španělova přemožitele Söderlinga. Švédskou senzaci turnaje. Federer může také vyrovnat rekord Peta Samprase.
Profily hráčů
Roger Federer - Robin Söderling

Když už v osmifinále vypadl čtyřnásobný vítěz Nadal, stal se Roger Federer největším adeptem na titul. Právě španělský rival je jediným hráčem, který dokázal Švýcara za poslední čtyři roky v Paříži porazit. Nadala z cesty zametl senzačně Söderling, který svou překvapivou pouť turnajem dotáhl až do dnešního finále.

Sedmadvacetiletý Švýcar je jediné vítězství od několika mylníků. Pokud vyhraje, stane se prvním Švýcarem, který ovládne French Open. Získal by 14. grandslamový titul, čímž by vyrovnal rekord Peta Samprase. A zapsal by se do historie jako šestý tenista, který dokázal vyhrát na všechy čtyřech grandslamových turnajích.

Před startem letošního Roland Garros by si na celkové vítězství Federera vsadil asi málokdo. Nezažíval ideální sezonu, protože dlouho nedokázal porazit kolegy z čela žebříčku. Povedlo se mu to až v generálce v Madridu, kde ve finále překonal dokonce Rafaela Nadala.

V Paříži rodák z Basileje v některých momentech příliš jistě nepůsobil, ale dokázal, že je velkým hráčem a dokáže kritické chvíle zvládnou. Na úvod neměl potíže s Albertem Martinem, ale už ve druhém kole si formu prověřil proti Acasusovi. Argentince udolal po tříapůlhodinové bitvě. Následně musel otočit utkání s domácím Mathieuem. První vážné potíže Federerovi připravil v osmifinále Němec Tommy Haas, Přestože Švýcar v prvním dějství uhrál na svém servisu šest "čistých her", soupeř vedl již 2-0 na sety a ve třetí sadě měl za stavu 4-3 brejkbol. Ten Federer dokázal odvrátit a jako mávnutím kouzelného proutku zbytku utkání dominoval. Z 21 her prohrál jen dvě a to mu dodalo sebedůvěru. "Snad je to dobré znamení," doufal druhý nasazený Federer po obratu. "Výhra v pěti setech dá člověku hodně informací a velkou motivaci do dalšího zápasu." Následně neztratil ani set s domácím Monfilsem.

V pátečním semifinále narazil na Del Potra, kterého v předchozích pěti duelech hladce porážel. Téměř dvoumetrový Argentinec měl však tři sety navrch. Tlačil Federera svým prudkým servisem a tvrdými údery od základní čáry, nevyšel mu jen tiebreak v druhé sadě.Bývalý první hráč žebříčku dokázal prolomit soupeřovo podání až ve 4. setu. Po jednoznačné čtvrté sadě ještě Del Potro Federerovi vzdoroval a vyrovnal z 1-3 na 3-3, pak ale v klíčové sedmé hře netrefil osmkrát za sebou první podání a dvojchybou daroval Švýcarovi svůj servis. Federer už zápas dopodával a ve svém dvacátém grandslamovém semifinále slavil vítězství.

"Měl jsem trochu štěstí, ale bojoval jsem. Ještě mi chybí jeden poslední krok," uvedl Federer, jenž účastí v 19. grandslamovém finále vyrovná rekord Ivana Lendla.

Federer se může těšit velké podpoře od fanoušků. "Tohle je tvůj rok! Dokážeš to!" Pokřikují na něj také ze skútrů i zpoza stažených oken automobilů. "Ukazuje to, že tady každý French Open sleduje. Je skvělé mít podporu. Na stadionu je to úžasné," řekl Federer. "Ve Švýcarsku asi grandslamový turnaj mít nebudeme, takže doma se cítím tady."

Všech 11 grandslamových finále, ve kterých Federer nenarazil na Nadala, vyhrál. Se španělským tenistou má však negativní bilanci 2-5.

Dnes se však rodáka z Mallorky obávat nemusí. Střetne se s Nadalovým osmifinálovým přemožitelem Robinem Söderlingem, který v Paříži hraje v životní formě. Čtyřiadvacetiletý Švéd totiž až dosud z dvaadvaceti startů na grandslamových turnajích hrál maximálně ve třetím kole a na antuce nezískal žádný titul.

Světová pětadvacítka hrála letos pouze jednou v semifinále, a to v lednu na rychlém povrchu v Aucklandu. Na antuce prohrál 4 z jedenácti zápasů. Dvě prohry byly s Nadalem a také dnešním soupeřem Federerem. Se Švýcarem dosud v devíti střetnutích uhrál jediný set.

V Paříži se chytil zápasem třetího kola proti Ferrerovi, kterého zdolal ve čtyřech vyrovnaných setech. Pak přišel šok. Rodák z Tibro vyřadila Nadala, který v Paříži vyhrál všech předchozích 31 zápasů. "Říkal jsem si, že to je jenom další zápas," řekl po utkání Söderling. "Celou dobu jsem se snažil hrát jako při obyčejném tréninku. Až když jsem vedl 4-1 v tie-breaku, začal jsem věřit," dodal.

Následně ve čtvrtfinále povolil pouhých pět her Davyděnkovi a v pátečním semifinále vybojoval v pěti setech postup přes Chilana Gonzaleze. "Tohle byl super zápas, ale teď mě čeká ten nejtěžší na celém turnaji," poznamenal Söderling, jemuž v lóži dvorce Philippa Chatriera fandil i jeho slavný krajan Björn Borg, šestinásobný pařížský vítěz.

Söderling se stal prvním švédským finalistou na Roland Garros od roku 2000, kdy v Paříži marně bojoval o titul jeho současný kouč Magnus Norman. Posledním švédským vítězem na nejvýznamnějším antukovém turnaji byl v roce 1988 Mats Wilander.

„Neexistují lehká grandslamová finále,“ řekl Federer. „Je to velice jednoduché, protože osoba, která stojí na druhé straně, rovněž vyhrála šest zápasů a bezpochyby je v životní formě. Se Soderlingem jsem nikdy neprohrál, ale hrál jsem několikrát finále Roland Garros a ani jednou jsem neuspěl,“ dodala skromně bývalá dlouholetá světová jednička.

„Užívám si to, protože vím, že tyto chvíle nepřichází každý den. Pokusím se předvést svůj nejlepší tenis a doufám, že zvítězím. Samozřejmě jsem favorit, ale to tolik neznamená. Grandslamová finále jsou vždycky hodně ošemetná a Söderling nemá co ztratit. Zažívá zde skvělý turnaj, ale doufám, že ho nyní zastavím,“ věří švýcarský tenista.

Vrchol turnaje by měl začít v 15:00 hodin na centrálním dvorci Philippa Chatriera. Zážitek ze skvělé podívané by mohl mírně pokazit snad jen déšť, který je na zítra meteorology předpovídán.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
THE RETURN OF THE KING!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rooggeeeeeeerr!!! placem s tebou!!! si najlepsiiiiii!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jojo :)
Reagovat
a.magerova
Roger :-))
Jooooo ........ French Open je dobyt!!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
no s tym chlapikom, niečo hroznee...ta ochranka tam pribehla nejako neskoro.. mali stastie ze tam bol Federer a nie Safin, inač by museli volať zachranku :D
Reagovat
smazaný uživatel
nechápu jak se mu mohl dostat tak blízko na tělo. Co kdyby měl nůž nebo něco...:-(((( To se nesmí stávat tohle... Ochranka naprosto selhala.. "-((( Díky Bohu, že měl jen tu vlajku....
Reagovat
smazaný uživatel
Jooo, ještě jeden set!! A ať jdou francouzští pořadatelé do háje!
Reagovat
a.magerova
2:0 jooo teď už to nesmíš pustit Rogere!!!!
Reagovat
krbik13
Hahaaaaahahahaha lool to co bolo ten chlapiik :D:D:D
Reagovat
a.magerova
Blbec nějaký, zavřít ho cvoka!!!
Reagovat
smazaný uživatel
naakej manasek, asi toreador..spletl si arenu
Reagovat
a.magerova
Komentátoři říkali, že měl ten magor štěstí, že je Roger takový dobrák, kdyby tam byl prý Marat Safin, tak by ho zmydlil raketou!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem z toho mimo ještě ted. Uplně v tý chvíli jsem měla strašnej strach, mohl klidně rogerovi něco udělat. Organizátoři a hlavně ty čároví to absolutně nezvládli.A přesně, zavřít ho idiota
Reagovat
skott
to je ten samy chlapek, co vbehl na hriste pri zapase Barcy:o
Reagovat
smazaný uživatel
Supeeeer!!! Ides, si najlepsi, este 2 taketo sety a je to doma!
Reagovat
smazaný uživatel
No, krása!! Pokračuj tak dál, Rogere!!!
Reagovat
krbik13
Ked to pojde takto aj dalej tak Rogera na zemi neuvidime :D:D Skonci to jak minuly rok Nadal ze iba zdvihne ruky :D:D
Reagovat
majjkaa
Fede zatial paraaaada !! :)))
Reagovat
a.magerova
Hlavně nepolevit.
Gooo Roger :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný začátek...
Reagovat
smazaný uživatel
kde je to live prosim?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.atdhe.net/7021/watch-grand-slam-roland-garros-soderling-vs-federer
Reagovat
smazaný uživatel
Robine držím ti palce:)
Reagovat
smazaný uživatel
3:0 to nebude ani náhodou, bude to boj a myslím, že to bude na pět setů, Roger dáš to!
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím (doufám), že Nadal tady nebyl v nej. formě, tak Federer ho snad 3:0 dá :)
Reagovat
smazaný uživatel
Neuvěřitelně by mně pobavilo, kdyby to zase prohrál, ale samozřejmě mu přeji aby to vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc Ti to přeji a jsem nervozní již od rána. Nikdo jiný si titul nezaslouží více. Je to Tvůj osudný den, jsak včera řekl další můj oblíbenec Andre Agassi. Máš na to, buď silný a nekompromisní.
Reagovat
a.magerova
Souhlas!!!
Jsem též nervózní, ale věřím, že to Roger zvládne na 1 s hvězdičkou :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Mne ani rizek na obed nesiel moc dolu krkom, ale urcite to bude stat za tie nervy!!!
Roger na konci zapasu ta chcem vidiet lezat!!!
Reagovat
a.magerova
yavanna: moc dobře si pamatuji Tvá slova " teším sa až bude zvalany od antuky" :-))
Taky se těším, a dnes to doufám vyjde !!!
Reagovat
smazaný uživatel
a.magerova :-)) aj ja si spominam, bolo to po tom pamatnom zapase v miami, takmer vsetci nas tu za to vysmiali a rogera posielali do dochodku, vraj sa uz nema dalej strapnovat!!! Uvidis, Roger svoje dieta privita ako world no.1
Reagovat
a.magerova
:-))
Dnes i Formule 1 ošidím, RF mi za to stojí, přesto doufám, že Ferrari se postaví na bednu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sa pridam, tfuj, tfuj. Nech mu to vyjde. Vitazstvo by potvrdilo, jeho vynimocnost a genialitu. Mam nervy na dranc. Mozno viac ako Fed.
Reagovat
smazaný uživatel
:) chudence moje nechty, uz vidim, ako dostanu zabrat. my budeme mat za rogera nervy a on nech radsej hra...
Reagovat
a.magerova
:-))
Mám naštěstí nehty gelové, ty nejdou jen tak ukousnout, ale infarkt hrozí!!!
Rogere musíš !!!
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) neboj, on to zmakne!!!
Reagovat
smazaný uživatel
tohle finale je mnohem dulezitejsi nez to na AO, je ted celkem jedno, ze ho tam Rafa porazil...hlavne, kdyz vyhraje dnes..takze gooo
Reagovat
smazaný uživatel
????? ROGER ?????
Tvůj sen se ti dnes splní Rogi!
Goooooo!
Reagovat
smazaný uživatel
:-) místo těch otazníků mělo být něco jiného no, tak nic teda...
Reagovat
smazaný uživatel
Rogere, věřím, že tvůj velký den je tady. Hraj svůj mistrovský tenis a zapíšeš se definitivně do historie.
Reagovat
smazaný uživatel
cmon rož!
Reagovat
smazaný uživatel
Roger to dneska zmakne:), tipuju 3:1, Come on Roger
Reagovat
smazaný uživatel
a premuju to
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to tady! Den D! Doufejme, že Rogera podrží první podání. Bojovný je dost, ale známe to všichni, když někdo něco moc chce, obvykle .. ale nebudu malovat čerta na zeď! A k článku: mylník nebo milník? :)
Reagovat
Mercury
rozhodne milník
Reagovat
smazaný uživatel
Mercury
Však jo, ale to bylo na redaktora článku :)))
Reagovat
Mercury
aha, jasné ;)
Reagovat
Mercury
Rogere, poslední krok k tenisové nesmrtelnosti..i k radosti milionu lidí a hlavně té tvojí...dej do toho všechno chlape! nejvíc ti to přeju!
Reagovat
no1
soderling vyhraje 3-1
Reagovat
smazaný uživatel
ak roger vyhraje prvy set, bude to uz jednoznacne. sved si prestane veri. s rogerom jednak vyhral iba jeden set a este ho vobec neporazil. vsetko sa mu to zacne tlacit do hlavy a k tomu este aj to ze je 1.krat vo finale.
Uvod zapasu bude dolezity.
Drzim palce aby Rogerovi slo prve podanie od zaciatku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenomže roger má slabší začátky, teprv se rozehrává... To bude docela problém
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to je pravda s těma začátkama ale snad na něj Roger vlítne a veme první sadu a pak už si to pohlídá... :-) To budou nervy, hrozně se bojim normálně, no a jestli to Rog nedá tak mě normálně vodvezou... Roger GOOO!!!
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodně bych vsadil první set na Söderlinga, zatím se zde vždy rozehraje rychleji. Další tři sety už by pak mohly jít za Fedexem...
Reagovat
smazaný uživatel
První set v tiebreaku mr. perfect a pak už 6:3, 6:2 nebo tak nejak.
Reagovat
smazaný uživatel
musiš vyhrát jsi nejlepší
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mám docela strach. soderlingovi se na french open daří všechno, na co sáhne..
Reagovat
smazaný uživatel
Držim palce Rogerovi!! Moc mu to přeju :)
Gooooo Roger!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerku smeť ho z kurtu!!!! Goooooooo!!!
Reagovat
a.magerova
Rogere Ty musíš vyhrát !!!
Gooo Roger !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist