Preview: Federer - Roddick

12. 11. 2008, 10:52
Previews 0
Poražený dnes může balit kufry. A to bez ohledu na to, jak by dopadl jeho třetí zápas ve skupině. Federer i Roddick své úvodní vystoupení v Šanghaji nezvládli, a tak mají dnes nůž na krku. Sedmadvacetiletý Švýcar o rok mladšího Američana už patnáctkrát porazil. Vydrží dnes záda světové dvojky?
Profily hráčů
Roger Federer - Andy Roddick

Druhý dnešní zápas Červený skupiny může určit prvního postupujícího a také tenistu, který šanci na semifinále ztratí.

V případě, že v prvním duelu podle papírových předpokladů vyhraje Murray nad Simonem, musí Federer Roddicka porazit. Jinak světová dvojka po bojích ve skupinách letí domů a Murray si zajistí postup do semifinále. Dnešní výhry Murrayho a Federera nechají ve hře o postup celou čtveřici.

Preview:
Murray - Simon (výsledek)

Pokud by se Simonovi podařilo porazit Murrayho, musí naopak druhý dnešní zápas vyhrát Roddick, jinak Američan v Šanghaji nemá nárok na semifinálovou účast a náhradník Simon jako první ze skupiny postoupí. Dnešní výhry Simona a Roddicka nechají ve hře o postup celou čtveřici.

Roger Federer se na závěrečný podnik sezony probojoval sedmý rok po sobě. Ještě ani jednou se nestalo, že by nedokázal postoupit ze skupiny. Dokonce čtyřikrát na závěrečném podniku sezony triumfoval. I loni, přestože také na úvod prohrál s Gonzalezem.

Švýcar přes čtyři roky jasně dominoval mužskému tenisu. Až během letošní sezony z jeho stínu dokázal vystoupit Rafael Nadal, který sedmadvacetiletého rodáka z Basileje z pomyslného trůnu sesadil.

Hodně se mluví o Federerově nepovedené sezoně. Ale co by za to jiní tenisté dali, být na všech grandslamech minimálně v semifinále. Na US Open dokonce už popáté v řadě triumfoval. K titulu z New Yorku už však přidal pouze dvě vítězství na turnajích v Estorilu a v Halle. A na Federerovy poměry je to asi zkrátka málo. A tak není divu, že se před něj v žebříčku dostal letos suverénní Španěl Nadal.

Za poklesem formy by podle lékařů mohla být mononukleóza, kterou švýcarský tenista na přelomu roku prodělal. Úplně fit se necítil ani po závěrečném grandslamu sezony. Švýcarům sice v Davisově poháru pomohl k návratu mezi světovou elitu, ale z turnaje ve Stockholmu se odhlásil. "Sezona byla dlouhá a cítil jsem se velmi unavený a potřeboval jsem odpočinek," vysvětlil Federer, proč si po zářijovém Davis Cupu udělal přestávku, během níž se také odhlásil z turnaje ve Stockholmu. "Pořád si ale nejsem jistý, kolik času ještě potřebuju. Dal jsem si pauzu, znovu trénoval (v Dubaji, pozn.) a sledoval, jak se budu cítit," řekl Federer.

Vrátil se rychle, v Madridu vypadl v semifinále s Murraym. V Basileji dokázal obhájit titul, nicméně necelé dva týdny před Šanghají odstoupil z turnaje v Paříži kvůli bolestem zad.

Na Turnaji mistrů se objevil, ale zcela svěžím dojmem v prvním zápase nepůsobil - s náhradníkem Simonem ve třech setech prohrál. Byla na něm znát herní pauza. "Určitě jsem netrefoval údery, které bych normálně trefoval. Myslím, že je to prostě nedostatek tréninku," komentoval svůj výkon Švýcar, který udělal 50 nevynucených chyb. Zároveň uznal, že mu Simonův herní styl příliš nesedí.

Podle výsledku duelu Murrayho se Simonem, který se hraje těsně před jeho střetnutím s Roddickem, mu může jít o udržení naděje na postup do semifinále. V něm jméno Federer posledních šest let nechybělo.

Andy Roddick se závěrečného klání sezony účastní popáté. Třikrát si zahrál semifinále. Letos o něj musí tvrdě bojovat. V prvním duelu podlehl Murraymu a dnes ho čeká někdejší světová jednička, se kterou prohrál 15 ze sedmnácti vzájemných utkání. Tedy ne zrovna oblíbený soupeř.

Šestadvacetiletý rodák z Nebrasky letos získal skalpy "silné trojky" - Djokoviče, Nadala i Federera. Stalo se tak ale v úvodu sezony. V její druhé polovině se Američanovi přestalo dařit podle představ, a to i vinou zranění zad. O Šanghaj tak bojoval až do posledního turnaje v Paříži, kde si postup zajistil účastí ve 3. kole. Ve francouzské metropoli nakonec vypadl ve čtvrtfinále, když po boji podlehl domácímu Tsongovi, který turnaj vyhrál a jako poslední se za pět minut dvanáct kvalifikoval do Šanghaje.

Resumé: Roddick na Federera zahrát neumí. Pokud mu však dnes bude "chodit" servis, může Švýcara dostat pod tlak a tomu by se mohli ozvat problémy se zády. Sedmadvacetiletý Federer ale pod tlakem hrát umí, dnes takřka musí vyhrát. Nemůže si dovolit prohrát. Na Turnaj mistrů se těšil a určitě by nerad skončil po bojích ve skupinách. Zda je ale takovým favoritem, jakého v něm bookmakeři bwin s kursem 1.16 vidí, by se dalo diskutovat. Roddick není bez šance na výhru, a tak má násobek 4.50 na jeho třetí výhru nad Švýcarem hodnotu.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist