Preview: Federer - Nadal

31. 1. 2009, 16:30
Previews 32
Lepší složení finálové dvojice si fanoušci na Australian Open přát nemohli. Když se spolu střetli naposledy, bylo z toho jedno z nejkrásnějších utkáních všech dob. V neděli spolu svedou už devatenáctou bitvu. Federer bude usilovat o vyrovnání rekordu v počtu vyhraných grandslamů, o pět let mladší Nadal zase touží po prvním triumfu na rychlém povrchu.
Profily hráčů

Už čtyři roky nebyla sezona, aby na sebe na grandslamu nenarazili. Poslední tři roky neovládl French Open a Wimbledon nikdo jiný. Pokaždé se do finále dostal Federer s Nadalem. Nekončící finálové souboje však budou mít svoji premiéru. Poprvé se spolu utkají o titul na Australian Open.

Ani jeden v přípravě na úvodní grandslam sezony nezazářil. Federer dvakrát podlehl Murraymu, Nadal stejnému soupeři a Monfilsovi.

Přesto by to nebyli oni, aby už neměli nějaký titul. Švýcar vyhrál prestižní exhibici v Kooyongu a Španěl triumfoval v Dauhá netradičně v soutěži deblistů.

Souboje Federer - Nadal:
2008 Wimbledon - tráva
Nadal 6-4 6-4 6-7(5) 6-7(8) 9-7 (finále)
2008 French Open - antuka
Nadal 6-1 6-3 6-0 (finále)
2008 Hamburk - antuka
Nadal 7-5 6-7(3) 6-3 (finále)
2008 Monte Carlo - antuka
Nadal 7-5 7-5 (finále)
2007 Turnaj mistrů - tv. povrch
Federer 6-4 6-1 (semifinále)
2007 Wimbledon - tráva
Federer 7-6(7) 4-6 7-6(3) 2-6 6-2 (finále)
2007 French Open - antuka
Nadal 6-3 4-6 6-3 6-4 (finále)
2007 Hamburk - antuka
Federer 2-6 6-2 6-0 (finále)
2007 Monte Carlo - antuka
Nadal 6-4 6-4 (finále)
2006 Turnaj mistrů - tv. povrch
Federer 6-4 7-5 (semifinále)
2006 Wimbledon - tráva
Federer 6-0 7-6(5) 6-7(2) 6-3 (finále)
2006 French Open - antuka
Nadal 1-6 6-1 6-4 7-6(4) (finále)
2006 Řím - antuka
Nadal 6-7(0) 7-6(5) 6-4 2-6 7-6(5) (finále)
2006 Monte Carlo - antuka
Nadal 6-2 6-7(2) 6-3 7-6(5) (finále)
2006 Dubaj - tv. povrch
Nadal 2-6 6-4 6-4 (finále)
2005 French Open - antuka
Nadal 6-3 4-6 6-4 6-3 (semifinále)
2005 Miami - tv. povrch
Federer 2-6 6-7(4) 7-6(5) 6-3 6-1 (finále)
2004 Miami - tv. povrch
Nadal 6-3 6-3 (2. kolo)

Sedmadvacetiletý Federer byl pod tlakem médií i fanoušků, kteří ho už pomalu odepisovali a nevěřili, že dokáže ještě nějaký grandslam vyhrát. V Melbourne jim však dává jasnou odpověď. V cestě do finále ztratil pouze dva sety s Berdychem, ale právě obrat s českým tenistou ve Švýcarovi probudil usínající monstrum. Ve čtvrtfinále deklasoval Del Potra a následně nezaváhal ani s Roddickem.

O pět let mladší Nadal prošel suverénně až do semifinále. V něm ho v boji o první účast ve finále grandslamu hraném na rychlém povrchu čekal ve skvělé formě hrající krajan Verdasco. A souboj dvou španělských leváků se protáhl na více než pětihodinové drama, ve kterém byl Nadal tím šťastnějším.

Zatímco Federer si účast v nedělním finále zajistil už ve čtvrtek bezproblémovou výhrou, Nadal hrál o den později a navíc musel absolvovat strhující a vyčerpávající bitvu. Přestože je španělský tenista vybaven skvělou fyzičkou, mohl by se Federerovi den odpočinku navíc nesmírně hodit.

Tím spíše, že můžeme očekávat další nemilosrdnou bitvu.

Rodák z Basileje má s Nadalem nepříznivou bilanci vzájemných zápasů 6-12. Loni španělského "býka" porazit nedokázal, i když na to měl čtyři pokusy. Finálové prohry na antuce by až tak nepřekapily, ale Federer ztratil i svou neporazitelnost na trávě ve Wimbledonu.

Od jejich posledního střetnutí uplynulo půl roku a Federer bude toužit po odvetě. Na Australian Open triumfoval už třikrát a v případě, že uspěje i v roce 2009, naváže na loňské vítězství z US Open a vyrovná rekord Peta Samprase v počtu vyhraných grandslamů. Zatím má ve sbírce 13 titulů.

Pro Nadala bude utkání výjimečné v tom, že ještě finále na Australian Open ani US Open nehrál.

Federer před sezonou prohlásil, že ho nic jiného než návrat do světového žebříčku nezajímá a že ho nesmírně vzrušuje, když ví, že může překonat ještě řadu rekordů. Prvnímu cíli se může přiblížit už 1. února, druhý v ten samý den může vyrovnat.

A bude favoritem, přestože s Nadalem už čtyřikrát v řadě prohrál. Hraje se na rychlém povrchu, který není Nadalovým nejoblíbenějším. A roli by v zápase mohla hrát únava. Federer je vyspělým hráčem a jistě ví, co v tomto případě dělat.

"Roger má trochu výhodu, teď právě odpočívá. Ale budu se snažit ze všech sil. Je pro mě velmi důležité být v tomhle finále. Ať už se v neděli stane cokoliv, zahájil jsem sezonu zatím nejlépe v životě," řekl Španěl po vyčerpávajícím semifinálovém boji.

Další pokračování seriálu Federer - Nadal začíná v 9:30 hodin SEČ v areně Roda Lavera. Získá Federer 14. grandslamový titul? Nebo snad unavený, ale sebevědomý Nadal ovládne i mezinárodní mistrovství Austrálie?

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
VAMOOOOOOOOOS!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
174:173 pro ROGERA !!!! THE CHAMPION !!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal měl za sebou 5 hodinovej zápas!!! THE CHAMPION !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Juj to bude paraaadicka pre oci dnes :)....sa nemozem dockat uz Fede Fede Fede!!!! go!go!go!
Reagovat
smazaný uživatel
Roger bude vitaz...GO FEDE GO
Reagovat
carolyn
doufejme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal dokaze vyburcovat Rogyho ke skvelm vykonum, díky že ste kluci a za VAše skvelý duely!! dnes rano fandim Rogymu! GO ROGER!!!
Reagovat
carolyn
Nepofato, myslíš že by nadal zvládnut zápas, ten který už celý víkend sledujeme my? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
:-D to néé, by z něj zbyly jen boty :-D
Reagovat
carolyn
:-D noo možná ani to ne, by pak jen vyždímali tričko a vrátili by to mamince
Reagovat
smazaný uživatel
Tak určitě Rafu podceňovat až tak nemůžeme, i když moc fandim Fedexovi, tak stejně mám strach, že mu to Rafa může pořádně zatopit.. ba i naopak.. ale věřím, že Roger je teď rozjetý a je rozhodnutý převzít 14. GS .. Tohle by mu mohlo dodat tu pořádnou sílu.. motivace, protože pro něj je to víc, než peníze (doufám a pevně v to věřím)...
Doufejme tedy, že ani jeden z hráčů nevypadne ze hry jako se to dělo dnes při finále žen a užijeme si pořádného tenisu :o)
Reagovat
smazaný uživatel
ja věřím, že bude mít Federer motivaci a bude v dobré pohodě, protože pak dokáže velké věci, no a Rafa je zvíře bojovník, takže pokud mu nedojdou síly, tak to bude zitra takový druhý wimbledon, možna víííc. Už se moc těším, a doufám že zápas splní moje očekávání! Come on Guys, ať už vyhraje kdokoli. Mým favoritem je ale Roger! Come on!!!
Reagovat
marika
Tak jsem zvědavá jak to zejtra Rafa zvládne :-) doufám že Rožérka rozmete
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě je Roger zpět a smetl by Nadala i kdyby měli stejné volno!!Těším se na ten brutální tenis!!!
Reagovat
smazaný uživatel
uz vidim jak kdyz roger vyhraje tak vscihni jo vyhral jen proto ze mel o den víc volna...:-)ale co muzem delat!doufam ze to bude dobrej zapas:-)go roger!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
to sa nemusis bat aj my co drzime rafovi tak rogerovi zagratulujeme on si o dni volna naviac nerozhodol
Reagovat
smazaný uživatel
To mi nikdo nevymluví pač ani Nadal nemůže tohle zvládnout 5:15 h ve 35° to se prostě nedá navíc když už za sebou měl pár hodin odehranejch,ale třeba se pletu,ovšem myslim že to bohužel nebude o moc větší drama než dnešní finále žen.
Reagovat
smazaný uživatel
No zas ho nepodcenuj, sice nejsem fanda Nadala ale fakt si myslim že je to silný člověk má velkou fizičku a pokud se nebude hrát zase tak dlouho jako hrál s Fernandem tak bude ronvoceným soupeřem Rogerovi a může vyhrát (omlouvám se ale doufám, že to tak nebude ) Prostě to bude boj a oba do toho dají vše...
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal má pořád nějakých 40 hodin na regeneraci, to zase není až tak málo. Je mu 22, jistě má natrénováno jako blázen, je začátek sezóny a on měl kvůli zranění delší zimní pauzu a letos odehrál proti Verdaskovi první těžký zápas. Já bych jeho kondici tak nepodceňoval. Sice není ideální, že Roger má den navíc, semi by se mělo hrát ve stejný den, ale Nadal se kousne a zamaká na maximum jako vždy. Jinak FEDEX DO TOHO!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No sice nejsem Nadal ale z vlastní zkušenosti vim jaký to je hrát tak dlouho a jít potom na kurt a něco pořádného předvést.Vzpomeňte na loňskej zápas s "južnym" (sorry ale nevim jak se píše) a to byl taky začátek sezóny.No uvidíme jedno je jasný rafa to nevzdá a pojede na maximum co to dá.
Reagovat
smazaný uživatel
FEDEXI EXNI !!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Roger mel za sebou taky petiseták s Tomášem a pak rozmetl Potra jakoby nic. Tím nechic říct, že ho Nadal smete, ale že může mít stále dost sil. A snad zítra uvidíme další fenomenální souboj těchto výjimečných hráčů !! Vamos and Go, ať vyhraje ten lepší !
Reagovat
smazaný uživatel
No já si myslim, že se Nadal dá dohromady a bude silným soupeřem Rogerovi. Myslim, že to bude opět krásný zápas a vyrovnaný se vším všudy a tentokrát doufejme, to zkončí výhrou Rogera. Let´s go Roger 14 GS !!!
Reagovat
smazaný uživatel
panove vsichni se seredne mylite , nadal porazi federera. Po te co ho porazil na trave, si na nej velmi veri.., pravda je tady 5setovy maraton, ale Nadal je robot, a fyzicky nejlip pripraveny hrac na okruhu
Reagovat
smazaný uživatel
Není to robot bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude to fakt mazec. Doufám, že to Rafa zvládne, i když je Roger favorit a bude více odpočatej. Hlavně ať je to nádherné finále, stejně jako ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Sebevědomý Nadal???Proboha co to zas má bejt?Jediná šance je že se Nadal dokáže zregenerovat (čemuž nevěřím) a Roger po té přestavce vypadne z koncentrace (cemuž také nevěřím,pač hráči jako je on se to nestává).
Reagovat
smazaný uživatel
bát tebou tak nejsem ohledně Nadala tak skeptický,sice fandím Rogerovi,ale stačí si vzpomenout na loňský hamburk,kde z Djokovičem bojunali taky dlouho a Nadal pak druhý den dokázal vyhrát.Vím,že je tohle trochu neco jíného,když hrál s Fernandem 5 hodin,ale jak ho znám,tak se dokáže ještě zregenerovat a myslím,že bude Rogerovi vyrovnaným soupeřem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to máš pravdu ale to byla antuka a tam si můžeš pomoct "klouzáním".Kdyby bylo vše v normálu tak by to bylo 60/40 pro Rafu ovšem takhle to vidím na 80/20 pro Rogera.Ovšem Nadal je Nadal to je marný :)
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodne prvy set ten rafa bude vladat bez problemov a ak ho vyhra doda mu to strasne vela fyzickych aj psychickych sil a potom ho uz nezastavi ani pan ROGER WAMOS RAFAAAA,roger bude vymeny skracovat a chodit na siet a rafa sa az tak nabehat nemusi to byt az tak jasne vzhladom k tomu ze to moze trvat 3hodiny tie by rafa mohol vydrzat vidim to 60:40 pre rogera
Reagovat
smazaný uživatel
Mazki, kéž by to v 1. setu tak bylo. Rafael není Berdych, proto si snad vývoj utkání nenechá otočit. Na trávě bych mu po včerejšku nevěřil, ale tady by mohl Rožérovi pořádně zatopit.
Reagovat
smazaný uživatel
uz sa nemozem dockat rafovho forhandu do rogerovho backhandu uvidime ako sa na to roger pripravil a ako to tak ratam tak rafa ma okolo 42 hodin na reg... co je celkom slusne zacinam cim viac verit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist