Preview: Federer - Murray

22. 8. 2009, 12:00
Previews 55
Ani Rafael Nadal není pro Federera tak nebezpečným soupeřem, jako je v posledních měsích Andy Murray. Dvaadvacetiletý Brit o šest let staršího Švýcara totiž už v pěti zápasech v řadě porazil. Nyní se světová jednička Federer s dvojkou Murraym utká v semifinále podniku Masters 1000 v Cincinnati.
Profily hráčů

Do semifinále turnaje Masters 1000 se dostali všichni čtyři nejlepší hráči světa. Nadal se utká s Djokovičem a Federer s Murraym. Dva prestižní souboje, ale sledovanější přeci jen bude švýcarsko-britská bitva.

Vzájemná bilance
Nejen díky tomu, že se utká světová jednička s dvojkou, ale hlavně kvůli vzájemným zápasům. Z devíti soubojů sedmkrát vyhrál Murray, Federer se radoval naposledy před rokem ve finále US Open. Pak na dvaadvacetiletého Brita pětkrát v řadě nestačil. Pokaždé prohrál v třísetové bitvě a spekulovalo se, že má z Murrayho komplex.

Psychický blok se pokusí prolomit dnes od 20:00 hodin SELČ. "Vím, že mě teď čeká hodně těžký zápas. Musím nastoupit s nějakým plánem a doufat, že bude vycházet," plánuje Federer.

Forma
Pokud nebudeme počítat turnaje na antuce, hraje Murray letos na desátém turnaji. Nejhůř dopadl na Australian Open, kde vypadl v osmifinále. V Dubaji odstoupil kvůli nemoci. Jinak hrál semifinále ve Wimbledonu a šestkrát ve finále, v nichž pětkrát uspěl.

Nyní je znovu již v semifinále, když přešel přes Almagra, hladce porazil Štěpánka a včera otočil utkání s Benneteauem. "První set jsem hrál příšerně. Pak jsem ale vyhrál tu maratonskou výměnu a vývoj se otočil," hodnotil Murray po včerejším vítězství 4-6 6-3 6-1 nad Francouzem.

"Murray je letos víceméně nejlepším hráčem na rychlých kurtech," prohlásil Federer po svém včerejším postupu ze čtvrtfinále. V něm suverénně porazil Hewitta, kterému nedovolil žádný brejkbol a zaslouženě vyhrál. Ale také Švýcar už set ztratil - ve třetím kole s Davidem Ferrerem.

Osmadvacetiletý rodák z Basileje od konce dubna vyhrál tři turnaje, včetně dvou grandslamových. Z jedenácti letošních turnajů jen dvakrát nehrál alespoň v semifinále. Na antuce v Monte Carlu a před týdnem v Montrealu, kde ztratil dobře rozehraný duel s Tsongou.

Murray si přivezl titul z Kanady autem.

Cincinnati
Kurty v Cincinnati jsou známé svou extrémní rychlostí. Míčky méně, ale za to rychleji odskakují. Federer v Ohiu triumfoval v letech 2005 a 2007, Murray obhajuje loňský titul, kdy Švýcar vypadl až v úvodním zápase s Karlovičem.

Duel Federer - Murray se konal před třemi lety také v Cincinnati a právě v Ohiu slavil Brit první výhru nad Švýcarem.

Motivace
Murrayho hnacím motorem bude nejen případný - již sedmý - prestižní skalp Federera, ale také fakt, že musí hájit druhé místo v žebříčku. Pokud si chce své těžce vypracované postavení udržet i pro US Open, musí postoupit do finále. Jinak by musel doufat, že letos v Cincinnati netriumfuje Nadal.

U Federera je to jasné. Šest zápasů v řadě s nikým jiným neprohrál a tak by rád tuto černou sérii konečně ukončil na čísle 5. Na blížícím se US Open bude obhajovat titul, tudíž bodově si polepšit nemůže. Nahnat náskok tedy může v Cincinnati.

Nenechte si ujít velký souboj, zápas začíná v osm hodin večer a vysílat ho bude v přímém přenosu stanice Nova Sport.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v prvom sete zatial vytiera Djokovič s Nadalom kurt ako s mopom,som zvedavy ci mu to vydrží...
Reagovat
smazaný uživatel
Murrayho škriekanie "come on" tak cca 3 krát v každej hre ked sa mu darí sa može smelo zaradit do galérie najrozčulúcejších vecí v súčasnom tenise,po boku s Nadalovým vytahovaním gatí zo zadku a zdržovaním pri podaní,Štepankovými opičkami a postojom pri returnoch,Djokovičovým fanatickým boxom a 36 hodeniami loptičky o zem pri servise....
Reagovat
smazaný uživatel
Ty Štěpánkovy opičky aspoň lidi baví, ne jak Iceman Roger, který nehodí za match ani jeden match, ale takový Monfils, to je panečku hecíř
Reagovat
smazaný uživatel
tak to jsi pěkně vystihl :)
Reagovat
skott
Bavi? No asi jak koho...kdyz budu chtit videt vopicky, si radsi zajdu do cirkusu.Nehlede na to, ze jakmile Stepanek zacne predvadet ta svoje lacina teatralni gesta, muzes vsadit barak, ze nasledujici fiftyn prohraje.A o Mr.¨Poza¨ Monfilsovi si myslim taky svoje, desneho bojovnika ze sebe dela jen na oko.Jakmile ma nejakou bolistku, radsi skrecuje.
Reagovat
smazaný uživatel
no hej,suhlasim s tym ze aby Stepanek na kurte zaujal,musi robit opicky:-)monfilsa mam rad,ale casti vety,ktora predchadza jeho meno zial nerozumiem...
Reagovat
skott
Mistr ¨Póza¨...spatne se mi pisou hacky a carky, nemam ceskou klavesnici
Reagovat
smazaný uživatel
skott: Heh, koukám, že skrečujícího "bojovníka" vidíme stejně :-D tohle jsem tu psal před pár dny.

Je to šoumen, hecuje se, ale určitě bych na okruhu našel větší bojovníky :-) u něj mi to pořád připadá tak trochu jako póza a bušením do prsou mě zatím o opaku nepřesvědčil.
Reagovat
skott
Presne tak, nemam nic proti legraci nebo soumenstvi na kurtu, ale musi byt spontanni.Bohuzel ani jeden z vyse jmenovanych tohle nesplnuje.A jako bojovnika spise ocenim toho, kdo na sebe neupozornuje gesty, ale zatne zuby a zapas pres prah bolesti dohraje, viz Gasquet (prekvapive) na AO nebo nedavno Koellerer, tusim, v Bastadu...
Reagovat
skott
nebo me napadl jeste Roger v lonskem roce na Turnaji Mistru;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, a i tady Gasquet dohrál i když sotva lez..a ještě zahrál světový míčky. Teď jsem si na to vzpomněl..USO 2006 tuším.

http://www.youtube.com/watch?v=kAHCy5WkZzw
Reagovat
skott
noo, tak to je neuveritelne jak odvracel mecboly, kdyz an to ted koukam.Asi ho mam vazne nepravem zarazeneho mezi primadony:) ale je fakt, ze uz parkrat doplatil na svoji slabsi fyzicku, tak nevim...ikdyz tenkrat mu bylo nejakych 20let.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajimavy zapas, karta se pomalu zacala otacet. US Open bude mit jasneho vladce v mladem Skotovi. Common Andrew!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak bylo to pokoukáníčko (fedex) a možná i Murraymu dojde, proč ti tři další vrcholoví hráči mluví o svých ambicích pokud možno velmi skromě!

Zasloužená lekce.
Reagovat
a.magerova
Co blázníš, jen pár zápasů a bude světová 1 :-))
No i bych si i přála finále Roger x Rafa, Roger mu to pustí a budou všichni na žebříku tam kde byli před týdnem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No, krása, zejména první set!
Reagovat
a.magerova
Gratulace Roger :-))
Reagovat
a.magerova
Jo a čekám reakci Barney na to, že si Murray úmyslně rozbil ruku raketou do krve.
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš dobrá ukázka toho, jak moc byl psychicky mimo ... !!!
Reagovat
smazaný uživatel
hmm to taky... a kdo tady dostal "na pekáč" Barney ? :-/
Reagovat
smazaný uživatel
je zajímavý, že když ušklebenej elegoš dostane výprask, nikdo z fanatiků se tady neukáže, ale když vyhraje, do minuty ho tady a.magorová a další trdla vynášejí do nebes :D

Jinak Murray to těžce nezvládnul po psychické stránce, elegoš až na pár míčků nic moc vyjímečnýho nehrál
Reagovat
a.magerova
No a že těm trdlům tak bleskově odpovídáš ?!
Reagovat
smazaný uživatel
No bylo to zatím to nejlepší, co za poslední 2 týdny předvedl. Před tím to bylo na něj hoodně špatný. Máš pravdu, Murray to psychicky nezvládl, rozhodně mu k tomu nepomohla velká prohlášení z poslední doby. Uvidíme ve finále, co předvede, jestli to bude mít stoupající tendenci nebo ne. Faktem je, že Murray hrál tak špatně (nešlo mu prakticky vůbec nic), že se i těžko hodnotí co bylo způsobené Federovým tlakem (dneska dobrý servis a HLAVNĚ konečně lepší pohyb) a co vlastně byla "dávačka", tedy Murrayho míče 3 metry za síť, těžko může hráč Federerova formátu řešit jinak, než že je prostě a jednoduše zabije a tak. Hm
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal by ho ve finále dobře prověřil, i když ještě nebude mít vrcholnou formu. U Novaka je často problém v tom, že jeden den hraje výborně a druhej zápas, jako by to nebyl on...
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.klebety.sk/medialne/clanok/61869/us-open-poslednou-vajdovou-sancou-od-djokovica-tvrdi-kurir.html
Reagovat
smazaný uživatel
Njn, ja som za, on nie je sprostý, vie čo robí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tridsaťdeväťročný Todd Martin je finalistom Australian Open 1994 i newyorských US Open 1999, držiteľom ôsmich singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne a niekdajšou štvorkou renkingu.

Dobre nicy, ja už musím ísť,maj sa
Reagovat
smazaný uživatel
Inak teraz dávali vo správach že Djokovic sa chystá ukončiť spoluprácu s Vajdom. Bolo to očakávané už dlho, len.. má niekto info že s kým to dá zase dohromady? :) Jak už nemám Nova Sport a Eurosport po česky, tak som úplne out, skoro žiadne pikošky.. ;-(
Reagovat
smazaný uživatel
Cože?????????? Kde to bolo? Prečo?
Reagovat
smazaný uživatel
V akých správach?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty to nevieš? O tom už sa šušká od Wimbledonu a ešte aj skôr. Proste už im to spolu nefunguje, jeho zhoršená hra a všetko, proste... už to nie je to čo to bývalo a použijem slová toho komentátora, že už sa tak ľahko nedostáva do semi, do finále, že už nie je taký emotívny, taký hravý... je to proste cítiť z neho. A teraz to na JOJke v šport. správach len potvrdili. Len mu želám nech si nájde niekoho, kto by mu pomohol, s kým by si v pohode pokecal, s kým by vychádzal... záleží to na mnoho veciach a musí to zapadnúť, inak to nevidím dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme,že som o tom počula ! Ale myslela som si, že niekedy na konci roka..a čo teraz? hm?
Reagovat
smazaný uživatel
No dobre, nemusíš hneď dávať všade výkričníky. Ale načo čakať, keď môže hrať lepšie teraz tak načo čakať na koniec roka? Ale prídeme o pikošky, Vajda si niekedy dá aj pusu na špacír :D No a nechápem tú tvoju otázku, že čo teraz...
Reagovat
smazaný uživatel
Troška zabŕdnem, len či je chyba v trénerovi ?:))
Reagovat
smazaný uživatel
No a či ja som s nimi stále v kontakte a trénujem s nimi? Tak... ja neviem. Ale ževraj sa s ním už nemá kam posunúť. Ale tie titulky typu "Djokovic dáva Vajdovi poslednú šancu" abo "Na US OPEN aspoň finále a rozmyslí si to ešte raz" sa mi zdajú stráášne nadnesené, neverím žeby mu hento Djoker priamo povedal alebo niekde do médií, on je nato moc chytrý aby vypustil z pusi takú blbost. Ale každopádne mu môže ďakovať že bol svetová trojka.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, hráč potrebuje trénera s ktorým napreduje. Čo stačilo pred 3 rokmi, nemusí stačiť teraz. Už dávno som hovoril, že Vajda sa preceňuje a veľa rozpráva. Som Ťa len "pošteklil", ale nie so zlým úmyslom. Ale dodám, svoj osobný názor. Djokovičovi niečo ako šampiónovi chýba. Má perspektívu niečo ešte vyhrať, samozrejme. Má smolu, s akými hráčmi v súčasnoti hrá /Federer, Nadal/. Za iných okolností, by mu to stačilo, ale v tejto konkurencii, ktorá stále napreduje, na to, podľa mňa, Djoko nemá mentálne a ani herne. K tomu jeho temperament a strojený šovinizmus. Na začiatku to bolo zaujimavé, ale po 50-krát to človeka otrávi. No možno vo finále vyhrá a poteší Ťa. Mňa to tiež poteší, ak to vyhrá Fedex.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja rešpektujem tvoj názor, ty nie si z tých, aspoň myslím, ktorý by písali blbosti. Ale ono to môže dopadnúť aj úplne inak..
Reagovat
smazaný uživatel
Je super čist tve nazory a rozumy.Barney-totální šulín!
Reagovat
smazaný uživatel
jožine z bažin, mě zase baví sledovat hysterické reakce elegán fanatiků jako si ty .)) Aby tě dneska neodvezli, až dostane gentleman na pekáč :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si zase ve formě kolego :), hele, jak to vidíš dneska s tim našim Nadalem? Dá toho Djokoviče nebo ne? Favorit dneska není, ale porád je to extratřída Nadal...
Reagovat
smazaný uživatel
zdravím tě kolego, vidím to tak 50 na 50, Rafa se zlepšuje každým zápasem, to je evidentní, třeba teď jsem byl spokojen s jeho servisem, když Berdycha nepustil k jedinýmu brejku a za celý zápas se při svým podání dostal tuším jenom 2x na shodu. TB sice není žádná extra třída, ale ani tak to nebyl vůbec špatný zápas. Uvidíme co teď v 8 předvede ušlebenej elegán :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, uvidíme :)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer-Djokovic
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rogere,budem drzet palecky:)
Reagovat
smazaný uživatel
Soobe noobe, hlavně aby sis je u toho nesežral :DD
Reagovat
smazaný uživatel
nemej peci:)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že to neuvidím, do případného finále bych pro noleho chtěl rogera, ale vyhraje Murray
Reagovat
smazaný uživatel
tak nemyslim ze roger s andym bude predsa sledovanejsi zapas za to ze su momentalne 1 a 2 staci sa pozret koho zapasy su vypredane a na koho sa idu americania najest a opalit a koho tradicne usporiadatelia davaju hrat vo vecernych hodinach a koho zapasy sa davaju ako prve nic proti andymu ale aby boli jeho zapasy tahakmi dna nestaci byt 1 alebo 2 na rebricku aj ked je vynikajuci tenista a urobil naj pokrok oproti vseckym nikdy nebude tahat tak divakov ako zvysny traja semi hlavne tie jeho prejavy na kurte blacanie pri vytaznych uderoch supera namiesto toho aby uznal vyborny vykon tak blaci ako rozmazleny fracek uz ma j... tie jeho prejavy na kurte a dnes prehra vyzera unaveny aj ked je vzdy vyborne pripraveny dnes to nastasie nevyhra a konecne si vychutneme krasne finale bez andyho rafa roger alebo s nolem roger bude krasne finale, rafa predvadza vyborny tenis a noleho da ak nema bolesti v kolenach alebo ako tradicne na betone problemi s pluzgiermi v 2setoch a ukaze vseckym ze ked je zdravy tak je stale o trosku lepsi ako roger,novak a andy
Reagovat
smazaný uživatel
vyměť elegána z kurtu, nemá v semifinále z tou jeho nynější hrou co dělat .))
Reagovat
smazaný uživatel
hehe ja bych rekl ze i kdyby za cely turnaj neprohral ani jeden fiftýn tak by tam podle tebe neměl co dělat protože
a) jeho fanatičtí fans podle tebe vyhrozovali souperi vyhruznyma sms
b) vsichni se z neho podelali psychicky takze vlastne nikdo nic nehral
c) mel strasne lehky los, deti do 9 let (baby tour nebo jak se to dneska menuje :D ) by hrali lip
d) uz jenom pro to ze je to roger
Reagovat
smazaný uživatel
a ty nemas co delat tady, prej "z tou jeho nynější hrou":)))
Reagovat
smazaný uživatel
-:))
Reagovat
a.magerova
Nejen výhružné SMS, osobně jsem všem jeho potencionálním soupeřům volala a výsledky se dostavily, Del Potro mi osobně slíbil, že raději nenastoupí :-))
Reagovat
smazaný uživatel
no comment :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist