Preview: Federer - Murray

14. 11. 2008, 00:05
Previews 2
Prohra s Gillesem Simonem může přijít Rogera Federera pořádně draho. Aby postoupil do semifinále Turnaje mistrů, musí dnes Švýcar porazit Andyho Murrayho, který je v současnosti v excelentní formě. Situaci navíc Federerovi komplikují žaludeční problémy a fakt, že Brit se chystá hrát naplno, přestože už má postup v kapse. "Pokusím se ho vyřadit z turnaje," říká Murray.
Profily hráčů
Federer Roger

Federer startuje na Turnaji mistrů posedmé, v takové tísni tu ale zatím nebyl. Švýcar, který v Šanghaji čtyřikrát triumfoval a jednou skončil jako poražený finalista, v letošním ročníku doplácí na překvapivou prohru 4:6, 6:4, 6:3 z úvodního zápasu s outsiderem Gillesem Simonem. Kdyby v pondělí dobře rozehraný zápas dotáhl do vítězného konce, dnes by hrál v Červené skupině jen o postup z prvního místa.

Aby toho nebylo málo, Federera přepadly i problémy se žaludkem a v turnaji pokračuje jen díky dni volna, který měl k dispozici před zápasem se Štěpánkem. "V úterý jsem se od rána cítil hrozně. Nevycházel jsem z pokoje, nemohl trénovat. V ten den bych vůbec nenastoupil," uvedl Federer.

Ve středu už se na kurt druhý hráč světa postavit dokázal a tentokrát bylo štěstí na jeho straně. Andy Roddick totiž z turnaje kvůli zranění kotníku odstoupil a Federera tak čekal souboj s Radkem Štěpánkem, který ale na tuto situaci nebyl připravený. "Měl jsem raketu od Novaka Djokoviče a ponožky od Andyho Murrayho. Ten používá stejné jako já, takže jsem se ho zeptal, jestli bych si mohl jedny vypůjčit," řekl po prohře 6:7 a 4:6 Štěpánek.

Včera vítěz 57 titulů znovu odpočíval a po zdravotní stránce by tak mohl být z nejhoršího venku. "Doufám, že den volna mi pomůže, stane se zázrak a postoupím do semifinále," prohlásil před klíčovou bitvou s Murrayem Federer, jehož může těšit alespoň fakt, že má na rozdíl od Simona osud ve svých rukou.

Leckdo by si navíc říkal, že slavnému rodákovi z Basileje hraje do karet i Murrayho vědomí jistého postupu. Tyto spekulace ale naneštěstí pro Federera Brit razantně odmítá. "Když hrajete s Federerem, nejspíš nejlepším hráčem všech dob, není možné zápas vypustit. Pokusím se ho porazit a vyřadit z turnaje," vyjádřil odhodlání Murray.

Pokud to světová čtyřka myslí vážně, Švýcarovi by jeho situaci nezáviděl nejspíš ani Rafael Nadal v plné síle. 21letý skotský talent totiž hraje v současnosti ve špičkové formě, což před necelým měsícem pocítil v semifinále turnaje série Master v Madridu na vlastní kůži i Federer.

Tam ale 13násobný grandslamový šampion nepodlehl Murraymu poprvé. Ve vzájemných duelech s ním prohrává 2:3 a hůře je na tom i letos, byť dokázal Brita porazit v zápase obřích rozměrů - ve finále US Open. V Dubaji i Madridu se ale radoval Murray, který v tomto roce rozšířil svou sbírku titulů ze tří na osm.

Murray hraje na Turnaji mistrů poprvé v kariéře a mezi světovou tenisovou elitou je zaslouženě. Vedle titulů z Dauhá, Marseille a Petrohradu letos triumfoval i na podnicích série Masters v Cincinnati a Madridu a během roku dokázal vedle Federera porazit i světovou jedničku Nadala a trojku Djokoviče.

Tenistovi, který by v příští sezoně mohl pro Velkou Británii po dlouhých 76 letech získat grandslamový titul, se dařilo hlavně ve druhé části roku a v současnosti je v maximální formě. "Mám teď hromadu sebevědomí, v halách se mi daří a místní podmínky mi opravdu vyhovují. V prvním zápase jsem měl ještě těžké nohy, ale dnes jsem se cítil skvěle, klidně bych na kurtu zůstal 4 hodiny," řekl Murray, jenž v úvodním zápase porazil ve třech setech Roddicka a ve středu smetl Simona.

"Pokud budu hrát jako proti Simonovi, bude to mít těžké," vzkázal Federerovi před čtvrtým letošním vzájemným zápasem Murray.

A to si myslí i bookmakeři bwin, kteří vypsali na Federerovu výhru kurs 1,6 i přesto, že musí vyhrát proti hráči, který už má postup v kapse. Na vítězství Murrayho nabízejí kurs 2,18.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tenhle zápas bohužel neuvidím, ale věřím, že Andy půjde FEDEXovi skutečně po krku. Jestli Roger není v optimální pohodě, potom to pro něj bude trápení a nevím, nevím, jakej bude výsledek. moc bych si přál, aby vyhrál Roger, ale vzhledem k Andyho formě si tím, jak to dopadne, nejsem vůbec jsit!
GO ROGER, GOROGER!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo taky mám obavy jak to vlastně dopadne, bude to hodně těžký pro Rogera ale je to bojovník tak doufám, že se s ním popere o vítězství a vyhraje! Roger go!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist